torstai 4. huhtikuuta 2013

Äidinmaidossa on poweria!!

Imetys ei ole itsestäänselvyys eikä "kyllä se onnistuu" ole 100% varmaa. Olenkin todella iloinen, että olen päässyt niitten onnellisten joukkoon, joilla imetys onnistuu ja luonnistuu. Maitoa tulee niin paljon, että tytölle riittää yksi tissi per ruokailu. Toinen tissi sitten yleensä tyhjennetään pumpulla ja toistaiseksi ollaan laitettu minigrip pusseissa pakastimeen 80-150ml annoksissa. Riippuen tyhjennysvälistä, yhdestä rinnasta pumppaan 50-120 ml kerralla. Yön jälkeen yleensä 100ml ja päivisin sen 50-70ml. Jatkossa, jos siis näin jatkuu ja maitotuotanto pysyy tytön tarpeen mukaan tarpeeksi korkealla, aion ylimääräiset maidot luovuttaa sairaalamme äidinmaitokeskukseen. Sitten on tarkoitus pumppailla useammin ja säännöllisemmin. Täytyy vaan toivoa, että hyväksyvät minut heti kun antibioottikuurini loppuu. Haluaisin auttaa.

Maito nousi rintoihin synnytyksestä kolmantena päivänä, kun olimme vielä sairaalassa, nousu oli tuskainen ja kipeä, sain särkylääkettä ja kylmiä kaalinlehtiä rintojeni päälle, se viilensi ja auttoi kivasti, siinä kaalinmehussa on kuulemma jotain auttavaa ainesosaa..

Sairaalassa yritin imettää lastani vähän väliä, mutta nänni oli niin pieni ja kokematon, että rintakumi oli välttämätön. Vauva oli kuitenkin kiukkuinen ja nälkäinen ja monesti jouduttiin turvautumaan lisämaitoon, onneksi kuitenkin luovutettuun äidinmaitoon. Tälläinen käytäntö oli jo senkin takia, että pikkuinen oli alle 3 kiloinen ja eka sokeriarvo oli 2,6 kun tarkkailuraja on 2,7 ja näin jouduttiin tarkkailuun (pikkuisen kantapäät on edelleen verenottojälkiä täynnä :( ).

Kun päästiin kotiin, alkoi imetys jo onnistua paremmin, alkupäivät meni asentoja hakiessa, nyt alan olla jo konkari ja asentoja on monia, joten nopeasti siinä kehittyy. Tissiapinalla on valtavan hyvä imuote ja pikkuhiljaa ollaan päästy rintakumista eroon!! Voi kun se tuntuu niin paljon paremmalta ilman kumia! Tyttö heruttaa nänniä iloisesti, lipoo sitä kielellä ja on selvästikin enemmän innoissaan kun rintakumin kanssa. Rintakumia käytetäänkin enää yösyötöissä (oma nänni vielä harjoittelee kyljellään syöttämistä) sekä silloin, kun oma nänni on yliarka. Tissin lisäksi meillä annetaan äidinmaitoa välillä myös pullosta, sen hoitaa yleensä isä, saavat hekin oman läheisen hetken, vaikka onhan niitä muutenkin. Myös pullosta tyttö syö todella hyvin eikä ole moksiskaan, että välillä on tissiä, välillä silikonista nänniä ja välillä pulloa - kaikki käy. Toki siinä alussa on hieman hakemista, että millä tekniikalla nyt pitikään imeä. Voin siis turvallisin mielin käydä lääkärissä tai ruokakaupassa pelkäämättä sitä, että lapsi itkee kotona nälkää. Meillä onkin nyt aina jääkaapissa vähintään aamulypsetty maito, joka laitetaan seuraavana aamuna pakkaseen, jos sille ei olekaan käyttöä. Pitkin päivää niitä maitopulloja keräytyy jääkaappiin 3-4 kpl.

Mutta nyt siihen otsikkoon! Äidinmaidossa todella on poweria!! Tissiapina painoi:
Syntyessään 2890g
Kotiinlähtiessä 2790g (3.päivän ikäisenä)
4. päivänä kotona 3070g (viikon ikäisenä)
13 päivän ikäisenä 3335g

Tämä siis osoittaa sen , että tyttö kasvaa ja äidin oma maito on hyvää :)

Nyt onkin taas maitobaarin avausaika!

3 kommenttia:

 1. Sulla kyllä tosiaan maito virtaa!:D Nyt kun meillä poika on alkanut imemään niin en ole juuri pumppaillut tissejä.. Mietin että jos tyhjennän niitä syöttöjen välissä niin kiihdyttäisikö se maidontuotantoa vai olisiko tissit tyhjemmät? Hmm.. Oon yrittänyt juoda nestettä ja syödä säännöllisesti että maito virtais.. Kovasti huolettaa saako pikkuinen tarpeeksi maitoa mutta eipä tuo itke eikä huudakaan? Eli ilmeisesti saa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sen pitäisi lisätä maidontuotantoa, koska silloinhan rinnat saa käskyn: lisää maitoa.

   Jos vauva on tissin jälkeen tyytyväinen, pissaa, kakkaa ja paino nousee niin varmasti saa tarpeeksi maitoa! Pumppatava osuus ei vielä kerro paljonko tissistä tulee, koska vauvan imu ja kosketus antaa ihan eri tavalla maitoa kuin mitä se antaa pumpulle.
   Luin jostain, että kannattaa juoda varsinkin imetyksen aikana, itse juon joka kerta kun tissiapina on tissillä noin 3-5 dl kerralla. Ja sit pitkin päivää vielä lisää.
   Oon huomannut, että kun pumppaan ahkerammin, rinnoista tulee pikkuhiljaa aina enemmän ja enemmän maitoa. Jos viime viikolla yhdestä rinnasta sain 50ml niin nyt senkin lähes poikkeuksetta 70ml.
   Tsemppiä pumppailuun, jos yrität lisätä tuotantoa! :) niin ja "tyhjätkin" tissit antaa vauvalle maitoa, vaikkei pumppuun näyttäisi enää tulevan, se maito onkin vielä ravitsevampaa kun se mikä on jo pullossa. Näin olen siis lukenut ja oon lukenu kyllä aika paljon imetyksestä! :)

   Poista
  2. Kyllä, kannattaa pumppailla ja kannattaa juoda! Ja vaikkei ne välttämättä mitään auta, niin pieni vaivahan se on veden lipittäminen ja tissien tyhjentely, koska hyvässä lykyssä se voi lisätä maidontuloa ihan hurjasti :)

   Mullahan on kokemusta tuosta, kun imetys ei onnistu. Ja ärsyttää kyllä, kun kerron tuosta kokemuksesta, niin yleensä saan kommentiksi sen, että "olisit tehnyt niin ja näin, niin se olisi onnistunut varmasti". Mulla kun taustalla on leikkaus, niin melko varmaksi voin sanoa, etten olisi voinut tehdä enempää onnistuakseni. En vain ollut vielä toipunut. Ja ihmiset ei tajua monesti miten iso asia imetys on, joten olen pahoittanut mieleni, kun korvikkeiden antoa on arvosteltu.

   Nyt pikku kakkosen kohdalla imetys on alkanut luonnistumaan kiitettävästi ja olen siitä suorastaan haltioissani! Tänään on eka päivä kun lisämaitoa vähennetään ja katsotaan jos vauva pärjäisi vähemmällä ja tilaisi sitten tissiltä enemmän... Eka kasvukontrolli tuli etuajassa, kun jouduttiin sairaalaan tuon RSV:n takia. Pojan olisi pitänyt kasvaa 220 g, jotta kaikki olisi ok, mutta hänpä oli kasvanut 450 g! Eli tuntuu maitoa tulevan :D Ja tässäkin on huomattava, etten heru pumpulle 10-20 ml enempää vaikka tissit olisivat täpötäynnä - eli pumppu ei välttämättä kerro mitään. Pumppaan silti, sillä pelkkä rinnan stimulointi pumppaamalla auttaa omalta osaltaan lisäämään maidon tuotantoa.

   Mukavaa tuo tissinä olo ;)

   - Piia

   Poista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)