tiistai 20. elokuuta 2013

Olivia 5kk

Olivia täytti tänään 5 kk. 

En voi lakata ihmettelemästä, miten nämä viisi kuukautta ovat menneet näin hurjan nopeasti? Olen nauttinut tästä ajasta ihan suunnattoman paljon enkä millään haluaisi edes kuvitella, että alkaisin etsimään työpaikkaa, jossa voisin aloittaa Olivian ollessaan 9kk ikäinen. Tai vuoden. Ja mun mielestä 1,5 vuotiaskin on liian pieni :( nythän meillä on miehen kanssa sovittu, että olen O:n yhden vuoden ikään asti kotona. Mutta entäs, jos en halua palata työelämään? Tai mun kohdalla aloitta työelämää? Miksi en vaan voisi olla kotona ja saada silti hyvää palkkaa :D miksi raha ratkaisee aina kaiken? 

Olivian 1-vuotis synttäreihin on kuitenkin vielä 7 kk, joten yritän nyt pikaisesti toipua mun äskeistä pintamasentuneisuudesta ja palata asiaan: Olivian 5kk neuvolaan. Se oli tänään.

"Aurinkoinen tyttönen. Kääntyy, ryömii pieni matkoja taaksepäin. Varpaat löytyneet. Tasaisesti kasvaa täysimetyksellä".

Olivia on siis edelleen pelkällä rintamaidolla, ei ole edes maistanut soseita. Toistaiseksi jatketaankin pelkällä tissillä. Tissiapina kun on :)
Kasvu on ollut tosiaan tasainen ja hyvä: 

Paino 8305g (7690g)
Pituus 67,4cm (65,4cm)
Pipo 43,0 cm (41,8cm)

Kuukaudessa 615 grammaa ja tasan kaksi senttimetriä. Olen tyytyväinen. Vielä muutama viikko ja 5,5 kuisena tyttö on triplannut syntymäpainonsa! 

   
5kk neuvola tarkoitti myös rokotteita. Rota-rokote meni taas kivasti suun kautta alas, mutta sitten tuli ne piikit :( mua jännitti ihan kamalasti, koska oltiin Olivian kanssa kaksin tällä kertaa ja jouduin pitämään tyttöä itse kiinni. Ekan piikin aikana Olivia alkoi itkemään jo ennen piikin laittoa, joten se itku oli suht tasainen ja kivustakin selvittiin alle minuutissa. Toinen piikki oli sit pahempi :( loukkaantumisitku tuli lujaa ja äiti katsottiin kyyneleet silmissä.. Onneksi sekin itku unohtui lähes hetkessä, kun th-täti laittoi mobilen soimaan :)

Rokotuksista on nyt tasan 6 tuntia. Vielä ei ole tullut kuumetta tai poikkeavaa käyttäytymistä, joten toivomme, että näin pysyykin! 
 
Tuliko teidän vauvoille 5kk rokotuksista mitään?


17 kommenttia:

 1. Miten usein sä imetät? Entä miten teillä öisin syödään?
  Mä otin soseet ja vellit kuvioihin jo senkin takia, että niillä saataisiin jo rauhoitettua hieman Öitä. Mut vielä ei ainakaan oo ollut merkittävää muutosta tapahtunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä esimerkki imetystahdista (kellonajat on eiliseltä ja ovat "noin")

   20.30 yöunille
   23.00 itkuu herääminen - uneen lutkutus alle 2min
   02.30
   05
   8.30
   11.30
   14.30
   18.00
   21 yöunille syönti

   Imetän lapsentahtisesti, 2-4,5 tunnin välein. Välillä ennen päikkäreitä, välillä päikkäreiden jälkeen, riippuu ihan oliviasta.
   Yöllä herää syömään noin kaksi kertaa, syö aika pikaisesti ja jatkaa unia JOS kakka ei tuu samalla. Aika usein 05 aikaan herätyksessä tulee ja sen jälkeen valvotaan 1-2 tuntia jutellen ja jalkoja/käsiä heilutellen. Ruokailuhetket kestää 5-20 min, iltaisin pidempään :)

   Poista
 2. Miljalle nousi rokotuksista korkee kuume molemmilla rokotuskerroilla =/ Toivotaan että selviätte ilman sen kummempia oireita! Hienosti kyllä kasvaa pelkällä maidolla! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekstin julkaisun jälkeen Olivia heräsi kamalaan itkuun ja on ollut tosi herkkä..annoin vähän panadolia ja sain nyt yöunille, kuumetta ei toistaiseksi onneksi ole :)

   Poista
 3. Joo, meilläkin poika parkui sitä toista piikkiä. Täti kertoikin, että se kirvelee ja siksi lapset monesti pahastuu siitä kovastikin.

  Meillä nuo 5 kk rokot oli viikko sitten ja vasta tänään on eka päivä kun poju on oma itsensä. Inhottavaa, kun hampaatkin kiusaa, eli kipuja löytyy jokapäivälle... Myös masu oli sekaisin sen perinteiset 3 päivää tuon rota:n takia.

  On se hurjaa miten nuo kasvaa! Mulla vielä tuntuu menevän puolet ohi uhmaavan isosiskon vaatiessa omansa, joten tuntuu, että poika kasvaa ihan silmissä! (Mitä se kyllä tekeekin, meillä oli +1,2 kg ja +3 cm neuvolan tulokset :D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho mikä kasvu! Meillä oli viime neuvolassa +1,1kg nyt vaan puolet siitä, hmm..mut on liikettäkin enemmän ja pitäähän tahdin tasaantuakin jossain välissä :)
   Rokotuksista on nyt 11 h, kuumetta ei ole, mut selvästi kipuitkua. Annoin tosiaan panadolia suun kautta tossa puol ysin maissa ja hyvin on nyt nukkunut, pää ei tunnu lämpimältä.
   Näinpä se menee, esikoisesta nautitaan täysin rinnoin ja toista hoidetaan "vasemmalla kädellä" kun on kädet täynnä ensimmäistäkin :)

   Mukavaa, että kommentoit pitkästä aikaa!!

   Poista
 4. Meillä poika tänään 3kk ja lähes samankokoinen kuin teidän tyttönen :) tuo taitaa kasvaa jotain ylivauhtia, neuvolantätikin ihmetteli kun varpaatkin on jo löytynyt :D.. ne rokotukset on ihan kamalia :( sydän särkyy siihen itkuun mikä pärähtää aina. Haluaisitteko Olivialle sisaruksia, jos tämmöistä saa kysyä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!
   Teillä taitaa tosiaan olla varhain kehittynyt poika! Onnea vauvasta! Mitkä olivat pojan syntymämitat?

   Kysymykseesi, saa kysyä! Ehdottomasti haluaisimme Olivialle sisaruksen ja mielellään mahdollisimman pienellä ikäerolla. En ole blogin puolella tästä koskaan maininnut, mutta meillähän ei ole mitään ehkäisyä käytössä, joten toinen saa tulla vaikka seuraavasta kierrosta - eli en yhtään tiedä milloin! Imetys on pitänyt mun kuukautiset poissa. Ja taitaa ehkäistä raskautumista aika tehokkaasti, näin oli myös omalla äidilläni. Imettää aion niin pitkälle kuin hyvältä tuntuu (kuitenkin maksimissaan vuoteen) ellei tapahdu sitten jotain radikaalia :)

   Poista
  2. Olen tainnut aikaisemminkin jo kirjoitella tänne kommentteihin, kun poika syntyi, mutta syntymämitat olivat siis 54cm ja 4215g, eli aika jytky (vaikka oli se silti niin pieni!!) :)

   Kiva kuulla, itselläni aika sama tilanne! Haluaisin pojalle sisaruksia ja pienellä ikäerolla, imetys siis vain "ehkäisynä". Sitä siis tavallaan koko ajan saa jännätä :>

   Poista
  3. Sun pitää keksiä itsellesi jokin nimimerkki niin erotan sut muista anonyymeista! :)
   Kiva, että teilläkin samat "ehkäsyt" käytössä :D

   Poista
  4. ;D tästedes kommentoin nimimerkillä selma.

   Poista
 5. Töihinpaluu on ihan hanurista! Mä joudun työn ja koulun takia palaamaan töihin heti kun vanhempainvapaa ja kesälomat on pidetty. Ensimmäinen työpäivä on 30.10. jolloin poika on vähän alle 11kk. Tuntuu todella pahalta viedä niin pieni ihminen päiväkotiin, mutta kotihoidontuella ei vaan elä, etenkin kun isäntäkin opiskelee :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei elä ei! Tuntuu vaan niin pahalta. Ensin toivot kovasti lasta, tulet raskaaksi, kannat häntä sisälläsi sen 9 kuukautta, synnytät, hoidat rakkaudella ja hupsista, et voikaan enää itse jatkaa vaan joudut antamaan oman lapsesi jonkun muun hoitoon, jotta voit elättää perheesi eli juuri sen pienen, jonka annat pois :( en kestä. Toivottavasti seuraavat 7kk kuluvat niiiin hitaasti kuin mahdollista.
   Voimia Sinulle! <3 onneksi saadaan olla näinkin pitkään vauvojemme kanssa :)

   Poista
 6. Meillä 5 kk:n mitat 8700g ja 65cm :) rokotuksista tuli eka yönä lämpöä (melkeen 38) mut ei ollu itkunen eikä mittään, annoin silti varulta panadolin kun pyöri levottomasti niin nukahti sitten :)

  Tuli tuosta töiden aloittamista/äitiysloman lopettamisesta mieleen, että ei sen rahan aina tarvitse ratkaista! :) Minustakin vuoden ikäinen on ihan liian pieni vielä hoitoon. Esikoisen kanssa aikoinaan olin 2 vuotta kotona :) aika meni ihan tajuttoman nopeasti!? yks hujaus vaan. Hoitovapaalla oleminen ei toki ollut rahallisesti kannattavaa, mutta lapsen kannalta kyllä. Mies oli onneksi töissä, mutta kyllä se nykypäivänä voi olla tiukkaa yhenkin palkalla... että ymmärrän kyllä senkin.

  Tän tytön kohdalla oon välillä miettiny sitä, että millon ois hyvä aika viedä sinne hoitoon ja aloittaa taas työt... ja toisaalta, kun saisin nuo molemmat samaan paikkaan hoitoon niin ois isoveli tukena ja turvana. ;) mutta katsotaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Iso tyttö sielläkin! Joko olette kiinteät aloittanut? Jos, niin vaikuttavatko yöuniin?


   2 vuotta kuulostaa ihanalta. Kunpa se vaan olisi mahdollista ja kunpa vaan mieskin tajuisi, että vauvat on vauvoja vain vähän aikaa ja pienelle olisi parasta olla kotona äidin tai isän kanssa. Voih :(

   Ja oikeassa olet,kyllähän sillä rahalla, mitä käytössä on sinäkin hetkenä elää, mutta kituuttamista se kai olisi.. toisaalta saan nytkin sen vähän päälle 500 kk ja siitä on tähän asti mennyt 165e eri säästötileille.toisinsanoen olen pärjännyt viimeiset 5 kk 335 eurolla kuussa. No okei joo, oon maksanut lääkärikäyntejä yhteiseltä tililtä ja ostanut mm miehelle huomenlahjan säästötilin rahoilla jne. Eli huijannut itseäni :D

   Poista
  2. Aloteltiin joku kolmisen viikkoa sitten kiinteitä. Nyt syödään aamulla puuroa ja 2 lämmintä ateriaa päivässä :) (+ aterioiden päälle hedelmää tai marjaa välipalaksi), eli se 3 ateriaa päivässä syödään kiinteitä ja tissiä saa lisäksi :) no sanotaanko että aiemmin tyttö nukku paremmin yöt! En tiedä johtuuko noista kiinteistä, että öistä on tullu tosi levottomat :/ nukkuu ehkä yhden pätkän ja sitte heräilee n. 2 tunnin välein... annan tuttia ja nukahtaa uudestaan... yleensä kerran annan kuitenkin tissiä yöllä. Tai sitten ne päivät vaan on alkaneet oleen enempi jännittäviä, ku on isompi tyttö jo ;) menee sitten uniinkin kaiken uuden opettelu! Mitenkä siellä? En oo nyt kerinny uusimpia päivityksiäs lukeenkaan. :D

   Poista
 7. Niin piti vielä sanua, että hyvin ollaan omassa talossa pärjätty miehen tuloilla :) tulot vaan pitää suhteuttaa menoihin ja pistää tärkeysjärjestykseen asiat. Nälkää ei olla nähty eikä oo tarvinnu rikkinäisissä vaatteissa kulkee ;)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)