torstai 3. lokakuuta 2013

Tyhjiä lupauksia ...ja pottailua!

Minun on näköjään ihan turha lupailla kirjoittavani "huomenna" kun en kuitenkaan sitä tee.. pahoittelen tyhjijä lupauksia. Sitä ei vaan nykyään löydä aikaa tietokoneelle.. Olen nimittäin totaalisen koukuttunut Drop Dead Diva sarjaan ja katson sitä Netflixista aina kun ehdin. Imettäessä, illalla muitten nukkuessa jne. Onneks on enää muutama jakso 2.tuotantokaudesta, enempää ei siellä tällä hetkellä ole.

Vein tiistaina uuden kasan vaatteita kirpparille, eri kirppalle tällä kertaa. Paljon kivoja naisten vaatteita, kenkiä ja pieni kasa Olivian pieneksi jääneitä tavaroita, joita ei ole tarkoitus säilyttää seuraavaa lasta varten. Todella toivon, että tällä kertaa tavaraa menisi paremmin, alkaa tulla muuten paniikki kun reissuun on alle 5 viikkoa ja shoppailurahaa on kasassa vasta 103 euroa.

ERITEVAROITUS....


Aloitettiin Olivian kanssa tänään pottailu! Päivän saldo on kaks isoa pissaa, kaksi isoa kakkaa (+pissaa) ja yksi kakkapieru. En voi uskoa, että tämä lähti näin hyvin käyntiin! Aamulla ekojen pikkupäikkäreiden jälkeen tuli eka iso pissi pottaan, josta lähti koko päivän kestävä innostus. Toisten päikkäreiden jälkeen tuli kakka pottaan. Sit oltiin tytsyn kanssa sohvalla makoilemassa, kun mulle tuli yks kaks tunne, etä nyt on laitettava tyttö potalle - tuli suht iso pierukakka. Myöhemmin imättäessä, tuli kesken imetyksen sama tunne, riisuin samalla potkupukua ja vaippaa ja laitoin potalle, tuloksena kakka ja pissa, jonka jälkeen jatkoi vielä tissittelyä. Iltapäiväpäikkäreiden jälkeen oli pissa varmaan ehtinyt tulla vaippaan, sillä potta jäi tyhjäksi, mutta kun syötin, laitoin uudestaan potalle ja voila, taas kerran tuli iso pissa :) Olen niin ylpeä pienestä tytöstäni! :)
Tästä tulee nyt perheen tapa - unien ja ruokailun jälkeen potalle, tulee jos tulee! Mies on kans ihan innoissaan.

Nyt haluaisinkin kysyä, miten teille toimitaan? Milloin olette alkaneet opettamaan potalle ja miten on onnistunut? Oliko tämä vain ekan päivän onnea vai onnistuukohan tämä jatkossakin näin hyvin :) Haastetta tuo tottakai ne päivät, kun ei olla koko päivää kotona. Liikkeellä ja kapungissa se ei okein onnistu :(
Ja te, joilla on samanaikäisen vauvat (6,5kk), joko olette aloittaneet vai milloin olette suunnitelleet aloittavanne? Mä oon IHAN innoissani ei varmaan oo jääny epäselväksi..

Huomenna tosin tulee takapakkia, kun mulla on klo 12 Pankkiiriliike Alexandriassa tapaaminen, ovat yrittäneet saada mua sinne "kahville" jo monta vuotta ja siitä huolimatta, että olen kertonut olevan milloin köyhä opiskelija, milloin äitiyslomalla, annoin nyt periksi ja käyn kuuntelemassa heidän sijoitusvinkkejä jne. Olen joka tapauksessa menossa kaupunkiin, mm siivoamaan kirpparipaikka, joten sama se on käydä siellä kahvit juomassa.

Tarkoitus olisi käydä myös N:n kanssa karpaloita keräämässä! Saa nähdä miten onnistuu :)
Lauantaina ois tiedossa tapahtuma, jossa ollaan Olivian kanssa kantoliina muotiesityksessä malleina, siitä sittenmyöhemmin lisää!

Ihanaa iltaa!

edit. uskomattomuus jatkuu.. Olivia pissasi viimeksi pottaan klo 19, jolloin otti myös tissiä kunnolla. Ajattelin silloin, että kasin maissa laitan potalle, jos tulis taas pissi. Avasin hetki sitten kuivan vaipan ja en kerenny kun vasta pylly koskettaa pottaa kun iso pissa tuli jo!!! voi että voi olla onnellinen pissasta ja kakasta. :D

20 kommenttia:

 1. Hei tää lisäs miun innostusta! Huomenna lähetään kyllä pottakaupoille! :D Onko teillä ihan normi potta vai selkänojallinen? Meijän typy on 3pvää teitä nuorempi :) Nyt kun on oppinu istumaan jo suht tukevasti niin olis hyvä aika alotellakkii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistava juttu! Toivottavasti teillä lähtee yhtä hyvin menemään!
   Meillä on vanhanaikainen potta, jossa suht pieni selkätuki, huomenna ois kans tarkoitus ostaa kunnollinen (en siis vielä tiedä millainen) potta. On helpompaa jos on yläkerrassa ja alakerrassa omat potat, siksi toinen. En osaa suositella mitään, kun en itsekään noista tiedä.
   Tsemppiä pottailuun!!

   Poista
 2. Mekin alotettiin puolivuotiaana Kevinin kanssa :) Alkuun suju meilläkin ihan hirmu hyvin, mutta minun virheestäni se tössäs muutamaksi kuukaudeksi ihan täysin, poika siis oli kipeänä enkä viitsinyt ´´kiusata`` häntä vielä potallakin, no olisi pitänyt. Sitä potta inhoa kesti tosiaan joku 2-3kk ja siitä pikkuhiljaa taas alkoi tottumaan siihin ja nyt on kuin vanha tekijä. Toki on päiviä kun ei vaan huvita, esim tänään on saatu vain pissat ja itkut aikasiksi, koska vatta on niin kovalla :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että on muitakin "aikaisin" aloittaneita! :) hyvä vinkki siis, älä jätä pottaa vaikka vauva olisikin kipeä, täytyy muistaa! Onneks korvatulehdus näyttäisi mennen jo ohi ja oma flunssa kanssa! Nyt olikin hyvä sauma aloitta opettelu.
   Kevin raukkaa, toivottavasti alkaa masu toimimaan pian normaalisti!

   Poista
 3. Meillä potta odottaa jo käyttäjäänsä ja heti kun tyttö istuu vähän tukevammin alan kyllä istuttamaan häntä potalle. Tarkoitus olisi juuri aina syönnin ja unien jälkeen pottailla, tulee jotain tai ei :) Teillä on kyllä mahtavasti lähtenyt liikkeelle, toivottavasti jatkuu samalla tavalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Tuli tai ei" on hyvä lähestymistapa mun mielestä. Silloin ei stressaa asiasta ja antaa kehittyä omalla painollaan! :)
   Tsemppiä aloitukseen, et uskokaan, miten onnelliseksi tuotokset tulevat sinut vielä tekemään!

   Poista
 4. Me aloitettiin pottailut joskus vähän ennen 8 kk:n ikää (tyttö oppi istumaan ilman tukea kunnolla joskus reilun 7 kk:n iässä, niin ei aiemmin oikein voinut).
  Noh, muutama kuukausi sujui hyvin (kakkavaippoja ei tarvinnut vaihtaa juuri koskaan), mutta 11,5 kk:n iässä kun hän oppi nousemaan ylös seisomaan ilman tukea, niin eipä potalla istuminen enää kiinnosta. -.- Aina vain nousee heti ylös ja siitä lähtee muualle. Noh, ehkä se tästä taas, kun tämä viehätys menee ohi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tätä mietinkin, et tuleeko jossain vaiheessa täysstoppi, mutta ei sitä voi ennakkoon miettiä, lapset on niin yksilöitä, aika näyttää:)

   Toivottavasti teilläkin päästään pian taas jatkamaan potalla käymistä, onhan se lapselle niin paljon parempi tehdä tarpeet muualle kuin ihoa vasten vaippaan!

   Poista
 5. Vau! No eipä ole kyllä käynyt pottailu pienessä mielessäkään :D Onko teillä kaikilla esikoinen, vai miten on aikaa käyttää pikkuista potalla? Siis ei sillä etteikö muuten voisi olla, mut mulla vaan ei onnistuisi :D

  Mun kädet on niin julmetun täynnä kokoajan, että en ole edes arvellut alkaa esittelemään pottaa kuopukselle. Esikoinenkin otti tuntumaa pottaan vasta kun osas kävellä kunnolla ja muutenkin ikää oli lähemmäs 2,5 vuotta, ennenkun vaipan pystyi jättämään täysin pois. Ja viimeksi tänään kävi vahinko (tosin neiti kertoi autossa pissan kohta tulevan, muttei ehditty kotiin asti ja osa lirvahti lahkeeseen ennen potalle pääsyä).

  Suosittelen silti kyllä, etenkin jos noin hyvin lähtee vauhtiin! :) Sitten toisen lapsen tullessa on luonnollisesti aika ihanaa jos ei tarvitse vaihdella kahden vaippoja. Tämä kahden lapsen äitiys tuntuu muutenkin just nyt ultravaikealta - se on ihan totta, kun sanotaan, että toinen lapsi ei vain tuplaa lastenhoidon haasteita, vaan vähintään triplaa ne. Etenkin kun esikoinen oli niiiiiin helppo vauva, niin toisen ollessa vaativampaa sorttia, tämä osaa olla aivan sairaan raskasta. Yötä päivää, kuten näkyy :D

  Hups, sori aiheesta eksyminen ja onnea pottailuun! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Piia!

   Kyllähän toi taitaa mennä näin, että esikoisen kanssa on aikaa ja varsinkin intoa. Toinen tulee viemään varmasti paljon enemmän aikaa, kun on se esikoinenkin sitten hoidettavana,

   Se, mikä minut on yllätänyt täysin, (kun viime yönä luin keskustelupalstoja) on potalla käymisen aloittamisen ikähaarukka Suomessa. Olen Virosta kotoisin ja siellä kaikki vauvat aloittaa potalla harjoittelemisen juuri siinä 5-6kk ikäisenä ja näin olen pikkuveljenkin kohdalla nähnyt äidin tekevän, Olen Neuvostoliitto-lapsi ja saanut vähän erilaisen lapsuuden ja kasvatuksen kuin moni muu.
   Kerroin (ja raportoin joka eritteen) äidilleni eilen pottailusta ja hän vastasi, että odottikin jo, milloin kuulee, että potta on käytössä! Ei kuulemma halunut aikasisemmin sekaantua meidän kasvatukseen eikä tuputtaa omia ohjeita, ja oli kuulemma erittäin iloinen, että ollaan aloitettu ja päästy niin hyvin jo yhden päivän aikana vauhtiin.

   ps. aamukakka ja -pissa tehtiin tänään pottaan. Heräsin klo 05.50 isoon pieruun. Silmät ristissa otin vaipan pois ja käytiin nopeasti pyllypesulla (pierukakka) ja laitoin siihen perään olivian potalle. Meni alle puoli minuuttiia kun aamukakka alkoi tulemaaan ja siinä kuului sitten pissan lorinakin. Potalla meni kaiken kaikkiaan 12 minuuttia, mutta nyt en ihmettele, miksi joka ikinen aamukakka tulee vaipasta yli reunojen, tavaraa nimittäin tulee aamulla ihan kiitettävästi!! :D tästä se päivä lähtee!
   ja pointti oli siis se, että olisin voinut myös vain kääntää kylkeä ja antaa kakan tulla vaippaan, jonka jälkeen oisin joka aamun tapaan pessyt melkein puolet vartalosta niskapaskoista, vaihtanut puhtaat yökkärit päälle jne. vanhempien valintojahan nämä on.

   ja jokainen tekee omat perheelleen sopivat ratkaisut näissä asioissa, ei ole yhtä ja ainutta oikeaa tapaa toimia, joten älä ainakaan ala stressaamaan tästä! :)

   Poista
  2. Ei pelkoa stressistä :) Me ollaan tehty kaikki uusien asioiden opettelut ihan lapsen tahtiin. On huomattu, että tuo esikoinen on semmoinen vastarannan kiiski, että ihan turha on alkaa opettaan sille mitään, mikä ei sitä kiinnosta. Ei se opi niitä kuitenkaan ennen kun haluaa.

   Tästä syystä meillä jäi unitutti pois vasta kuukausi sitten ja noin puolet ruokailuista tyttöä syötetään vielä. Pottailu, tuttipullosta luopuminen ja monet muut asiat on tulleet omia aikojaan ja sit niihin on totuttu alle viikossa, ilman itkua tai komentamista. Vähentää tosiaan stressiä, kun ei joudu kouluttamaan vastahakoista lasta. Toinen vaihtoehto olisi tietysti tuo, että alkaa opetella, ennenkun lapsi oppii vastustamaan ;)

   En olekaan kuullut, että Virossa on tuollainen tapa. Joskus aikanaan luin MLL:n ohjeita pottailuun ja muistelen, että siellä kerrotaan pottailun "olevan mahdollista aikaisintaan 18 kk iässä". Sehän kuulostaakin jo ihan naurettavalta, vaikka ohjeen julkaisijana on noinkin virallinen taho :D

   No, kukin tyylillään ja tuskin näistä muksuista kukaan vaipassa kulkee enää ekalla luokalla ;)

   Poista
 6. Hienoa, miten hyvin pottailu lähtenyt käyntiin! Meillä ei olla ihan vielä siinä iässä, joten pottailu saa odottaa.. :) Tuli vain mieleen tuosta kirpparista, että oletko ajatellut vaihtoehtoa, että myisit täällä blogissa vaatteitasi sekä olivian vaatteita? Olen törmännyt useisiin blogikirppiksiin ja minusta ihan kiva juttu.. Mieti asiaa, itse kun en pääse livekirpparille tonkimaan vaatteitasi! ;)

  -Selma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moii! Kiitos kommentistasi Selma!! :)
   En ole edes ajatellut blogikirppistä, Olivian vaatteet ovat livekirppiksellä 0,20-2,5€ hinnoilla myynnissä ja tuntuisi hassulta myydä jotakin postiste jolloin tulisi turhia kuluja ostajalle.täytyy miettiä tätä! Omia vaatteita voisin jopa harkita vakavasti sillä osa vaatteista on ihan oikeasti hyvässä kunnossa, uusia, käyttämättömiä ja kivannnäköisiä :)

   Poista
  2. Jotkut vauvojen vaatteet saattavat tulla kirjeenä, joten postimaksut ei välttämättä ole kovin paljoa :) tietysti riippuu vaatteesta! Odottelen toiveikkaana, jospa joku päivä olisikin postaus myynnissä olevista vaatteistasi ;)

   Poista
 7. Mulla 11kk ikäinen poika, muutaman kerran ollaan potalla istuskeltu, mutta eihän tuon kokoinen vielä siinä pysy! Täytyy kainaloista roikottaa, sehän putoaa sinne pottaan muuten... Oon yrittänyt heti herättyä vielä potalle, kun pinniksestä kuuluu kitinä, vaatteet pois ja potalle mut poikkeuksetta pissa on tullut jo vaippaan. Ruokailun jälkeen menee tunnin verran ennen kuin kakkaa alkaa irrota, ja muutenkin kakkaähinää kuuluu vasta sitten, kun se on jo housussa. Jotenkin tuntuu mahdottomalta saada poikaa ikinä tekemään mitään pottaan :( Tämä tietysti lannistanut yrittämään, ei huvita sitten ollenkaan kun ikinä sinne ei mitään ole tullut, eikä poika tykkää siinä olla roikotettavana.. Hienoa kuitenkin, että teillä sujuu noin kivasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä esikoista alettiin joskus vasta puolentoista vuoden iässä kannustamaan potalle antamalla tarra aina kun hän siinä kävi istumassa. Ihan hyvin saatiin asiaan kiinnostusta noinkin "vanhana" ja sitten kun pottaan alkoi säännöllisen epäsäännöllisesti jotain tulla niin hurrattiin vieressä, jolloin lapsi alkoi ymmärtää, että potalla käymisestä seuraa jotain kivaa. Kun oltiin n. viikko jokaiselle pissalle ja kakalle hurrattu koko perheen voimin, hän vaan alkoi käydä siinä ja vaipan pystyi jättämään pois. Eli toivoa on, että oppiminen sujuu helposti sitten myöhemminkin ja vasta 3 - 4-vuotiaan "pitäisi" neuvolan suositusten mukaan olla päiväkuiva. Hyvin ehditte vielä myöhemminkin :) Pääasia, ettei lapsi ahdistu, jos yritetään liian innokkaasti tuputtaa pottaa.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 8. Hyvä, että pottailu onnistuu noin hyvin. Vähän minäkin ajattelin, josko sitä kokeilisi, miten sujuu.
  Minua nauratti ääneen tuo kuvailemasi kakkapieru-juttu. :) Onhan se hyvä, että osaa innostua lapsensa tuotoksista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä tuli mieleen, miten minua nauratti kun esikoinen oppi kaivamaan nenää :D Että "pitääkö tästäkin taidosta olla äidillisen ylpeä" :D Kakat ja pissat oli siinä vaiheessa jo niiiiin tuttuja juttuja sekä äidille että tyttärelle ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)