sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Puuronjämät uusiokäyttöön!

Keititkö aamulla maukkaan kaurapuuron, mutta sitä jäikin kattilan pohjalle kuivumaan? Jos olet aikaisemmin heittänyt jämät menemään, niin älä tee sitä enää! :)

Saat kuohkeat ja maukkaat sämpylät, kun lisäät jäähtyneeseen puuroon kuumaa vettä, hiivaa, ripauksen suolaa, hieman siirappia, tilkan öljyä ja sämplyjauhoseosta.

Mies teki näitä sämpylöitä viikolla ja ah, miten ne oli hyviä! En ole eläissäni syönyt niin pehmeitä ja kuohkeita sämpylöitä! Tänään sitten keitettiin tarkoituksella hieman enemmän aamupuuroa, edelliset sämpylät kun on jo syöty. Olivian kanssa tehtiin taikina, jonka lusikoin muffinsivuokiin (mitä löysempänä saat sen laitettua, sitä pehmeämpää sämpylää on luvassa), annoin niitten kohota eilen lämmitetyn leivinuunin päällä reilun puoli tuntia. 

Ekalla kerralla sämpylät kypsyivät leivinuunissa, tällä kertaa sähköuunissa, toivottavasti onnistun! 

Pikkuapuri isomummin ompelemassa essussa <3


Ohje on Myllyn paras sivuilta:

4dlvalmista Myllyn Paras Kaurahiutaleista tehtyä puuroa
tai Neljän Viljan Hiutaleista tehtyä puuroa
3dlkuumaa vettä
30ghiivaa
1-2tlmineraalisuolaa
1rklsiirappia
8-10dlMyllyn Paras Sämpyläjauhoseosta
1rklrypsiöljyä
Lisää jäähtyneeseen puurokattilaan puuron sekaan kuumaa vettä ja liuota hiiva tähän kädenlämpöiseen seokseen. Anna seoksen olla kattilan kansi kiinni n.15 min, kunnes seos alkaa kuplia.
Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella. Lisää alustuksen loppupuolella hiukan öljyä. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät.
Voit nostella nokareita esim. muffinipellille tai leivo taikina tangoiksi ja ota siitä palasia uunipellille.
Anna sämpylänokareiden kohota hyvin peitettyinä. Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla n. 10 min.
Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy


Pidesin paistoaikaa viidellä minuutilla, sillä testisämpylä 10 minuutin jälkeen tuntui sisältä liian löysältä. 15 min olikin täysin sopiva aika meidän vanhalle uunille! 

Onko teillä muita vinkkejä puuron jämien käyttöön? Oliko nämä sämpylät jo ennestään tuttuja?

ps. muistakaa osallistua Pöllöarvontaani :)

                                                                     Karina

3 kommenttia:

  1. Juu, vanha tuttu niksi tuo, että puuron loput voi heittää sämpylätaikinaan.
    Sämpylätaikinoihin voi pistää myös esimerkiksi muusin jämät jne. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon tässä sämpylän ja leivän paistamisessa vielä niin noviisi, et mulle oli uus juttu! :) muussin jämistä oon kuullu!

      Poista
  2. Blogissasi näyttää olevan hyviä reseptejä! Mitä jos liittäisit sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?

    Etsiresepti on ruokayhteisö, joka kokoaa reseptejä monilta suomalaisilta ruokasivuilta ja blogeilta. Monet ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille huomattavasti enemmän liikennettä.

    Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen


    Ystävällisin terveisin,
    Etsiresepti.fi

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)