perjantai 22. elokuuta 2014

Mielipidekirjoitus: Taapero ja lastenohjelmat.


Taapero ja lastenohjelmat.

Esim.1. Olet ruokailemassa taaperon kanssa, joka ei keskity syömiseen. Makaroonit lentää, ruokajuoma on pitkin pöytää ja hiuksistasi löytyy tomaatti.

Esim.2. Taapero herää aamulla ennen kukonlaulua ja vaatii huomiota. Sinä olet nukkunut alle kuusi tuntia, etkä saa silmiäsi auki.

Esim.3. Olet ystäväsi kanssa ravintolassa syömässä. Saat lämpimän aterian eteesi, mutta lapsi huutaa täyttä kurkkua ja yrittää päästä syöttötuolista omatoimisesti pää edellä pois.

Esim.4. Kotona vallitsee kaaos ja tiskit on tiskattava, mutta kinttumigreeni roikkuu lahkeessasi eikä kotihommista tule yhtää mitään.

Mikä avuksi? Rautaiset hermot, kylmään ruokaan totuttelu vai Kaapo/Muumit?

Lastenohjelmat ovat nykymaailmassa ja nykytekniikalla jokaisella vanhemmalla taskussa. Keneltäpä älypuhelimen omistajalta ei löytyisi youtube sovellusta? Kun aita on matala ja helpotus saatavilla muutamalla klikkauksella, sortuu usea vanhempi lastenohjelmiin.

Vauvat hengaa sohvilla ja katselee vilkkuvia valoja telkkarista. ”Se tykkää tosi paljon telkkarista, laitan aina sitterin siihen eteen”. Meinasin pyörtyä.

En kiellä, ettenkö itse ole laittanut Olivialle Kaapoa juuri niinä hetkinä, mitä tekstin alussa lukee. Muistan joidenkin Kaapo jaksojen repliikit jopa ulkoa. Muutama kuukausi sitten oli vaihe, kun havahduin seuraavanlaiseen tilanteeseen: Olivia syö iltapuuroa vain ja ainoastaan silloin, kun Kaapo pöyrii taustalla. Olin ajautunut tähän tilanteeseen ihan itse ja nyt siitä oli päästävä ulos. Mutta miten? Laittamalla iPad ja iPhone kauas keittiöstä, kun ruokaillaan. Olemalla kärsivällinen ja periksiantamaton.

Eipä mennytkään pitkään, kun Kaapokierre saatiin katkaistua!

Raskaana ollessani, toitotin kaikille tutuille, että meidän lapsi ei tule telkkaria katsomaan ennen kolmen vuoden ikää. Meidän lapselle ei varmasti asenneta mitään dvd soitinta takapenkille (siitä olen kyllä edelleen samaa mieltä). Meidän lapsi ei tarvitse televisio-ohjelmia.

Niin eihän se tarvitsekaan, mutta kultainen keskitie on tässäkin hyvä valinta. Muutaman 5 minuutin jakson voi katsoa pari kertaa viikossa, se tuskin on lapselle niin haitallista? Ja puhun nyt Olivian ikäisistä (n.1,5v) lapsista. Alle vuoden ikäiselle en edelleenkään laittaisi telkkaria pyörimään.

Lainaus MLL:n sivuilta:

Audiovisuaalisen median käyttöä vauva- ja taaperoikäisten kanssa tulisi harkita tarkkaan, sillä aivan pienten lasten kehitykselle digitaalisella ja audiovisuaalisella medialla ei tiettävästi ole juuri positiivista annettavaa. Päinvastoin taaperoiässä television ääressä vietetty aika on tutkimusten mukaan yhteydessä kouluiän keskittymisvaikeuksiin. Jopa vauvoille tarkoitetuilla DVD-ohjelmilla on havaittu yhteyksiä tavallista hitaampaan puheenkehitykseen. Vaikka tutkimuksissa on vaikea tavoittaa tulosten perimmäistä syytä, on kuitenkin mahdollista, että televisiosisällöt sisältävät liikaa välkettä ja vilinää pienille kehittyville aivoille. Mediatouhuista sopivimpia pienille ovat sellaiset sisällöt, joita lapsi voi tutkia rauhassa omaan tahtiinsa, esimerkiksi kuvakirjat.


Koetetaan muistaa tämä jatkossa, jooko? Kaapot ja Muumit on jees, silloin kun niitä näkee harvoin J

Mitä ajatuksia tämä herättää? Oletko ollut kanssani samoissa tilanteissa?


                                                                      Karina

9 kommenttia:

 1. Meidän 1v7kk ei ainakaan jaksa edes 5min pitempää tuijottaa telkkarista lastenohjelmia, mikä on kyllä hyvä. Eikä osaa itse vaatia muuta kuin välillä tabletilta kissavideoo :D johon ei jaksa myöskään yleensä keskittyä, mutta välillä ruokaa laittaessa on näppärä apu lastenhoitajana !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivia taas pyytää ihahaaa videota aina silloin tällöin :) ottaa padin käteen ja alkaa laulamaan ihahhaa, ihahhaaa, anna, annnaaa.

   Poista
 2. Meillä oli ennen lapsen syntymää tv aina auki vaikka sitä ei katsottukaan. Vauva-aikan opeteltiin pitämään kiinni. Yleensä tv:tä katsellaan kun lapsi on mennyt nukkumaan. Joskus on päällä hereillä ollessa mutta mä olen tosi tarkka ettei sieltä tule mitään lapsille ei soveltuvaa kun välillä tuo 2.5v jää aika tarkastikkin katselemaan.

  Lastenohjelmia on katsonut epäsäännöllisesti. Tällä hetkellä katsoo ehkä 30min pari kertaa viikossa. Tykkkää kyllä kovasti, mutta itse koen että tuon ikäisen ei tarvitse päivittäin tuijottaa. Kun olin vielä kotona niin useammin tuli katsottua kun travitsi itse joskus huilihetken. Nykyään töiden jälkeen ei tulisi mieleenkään avata telkkaria kun mielellään ne pari tuntia touhuaa lapsen kanssa.

  Luulen että kun kakkonen syntyy, tulee esikoinenkin katselemaan useammin telkkaria.

  Lisäksi pyrin siihen että lastenohjelmat joita katsotaan on tiettyjä hyväksi havaittuja. Tai sit katson itse vieressä. Oon törmännyt nimittäin sallittuihin ohjelmiin, mitkä ei todellakaan soveltunut taaperon katsottavaksi, eli ns. pikkukakkosta ei katsota ilman aikuisen seuraa. Tosin mies on tässäkin suhteessa lepsumpi :)

  VastaaPoista
 3. Jälleen kerran meidän poju katsoo sujuvasti sekä aamun että illan Pikku Kakkoset. Pääosin jälleen siksi, että siskokin katsoo. Tosiasiassa molempien kohdalla se tarkoittaa käytännössä sitä, että nuiden ohjelmien aikana tv on auki ja lapset juoksee leikeissään ympäri taloa, pysähtyen lemppariohjelman ajaksi... Jos nyt senkään vertaa jaksaa keskittyä.

  Ja saanko esittää, että ajatus tuosta DVD-soittimesta autossa muuttuu kun niitä lapsia on kaksi tai enemmän? :D Ei se oikeasti tietenkään mikään selviö ole, eikä edes kaikille hyvä, mutta meillä yli tunnin automatkat pelastaa vain ja ainoastaan se soitin ja ne Pipsa-possut ja Puuha-Petet! Muuten käynnissä on täysi tappelu, jossa hiuksia revitään (miten ne yltää istuimistaan?!) ja metalliset pikkuautot sinkoilevat. Lisäksi kun poika inhoaa paikallaanoloa, niin joskus sitä automatkat ilman aktiivista viihdyttämistä on pelkkää kirkumista ja pää hiessä, selkä kaarella raivoamista... Tai sitten kyselyikäinen neiti kysyy ihan kaiken mitä keksii ja jatkaa kysymällä "miksi?" riippumatta siitä mikä edellinen vastaus on. Lähinnä tuo kyseleminen häiritsee kun keskittyy osumaan ennalta tuntemattomaan osoitteeseen tai luovimaan kuhisevalla parkkipaikalla, pitkillä matkoilla ne lapsen aivoitukset ovat itseasiassa aika viihdyttäviä :D

  Nautin itse ihan samallalailla sekä kirjoista, että tv:n katselusta, joten ei ole aikomusta kieltää lapsiltakaan kumpaakaan. Mitä passivoitumiseen tulee, niin näitä elohopeita sietää joskus vähän passivoidakin... Pipsa-possun pituinen huilitauko on välillä juuri se mitä tarvitaan! :)

  VastaaPoista
 4. Meillä on telkka (häpeällisen) usein auki, mutta Aku ei sitä oikeastaan seuraa. Kerran katsottiin yhdessä eläinohjelmaa ja nimettiin eläimiä, mutta muuten poika ei jaksa telkasta kiinnostua. Tietysti katson, ettei mitään kauheuksia pyöri. Mutta en vain osaa itse olla ilman television ääntä ja valoa, vaikka en sitä edes okkeastaan katso. Varmaan joku terapia olisi paikallaan. Ja tiedän tämän juurtuneen minuun kotoani, koska isäni laittaa aina telkan myös päälle saapuessaan huoneeseen, jossa tv on kiinni.. Ehkä tv tuo ihmiskontaktin olon kun täällä maalla asutaan? En tiedä, mutta siis poikaa en ole laittanut katsomaan lastenohjelmia, kun eivät häntä vielä kiinnostakaan. :)

  VastaaPoista
 5. Meillä pitäydytään kultaisessa keskitiessä, tosin Maalistytön ollessa vauva ajattelin jokseenkin samalla tavalla kuin sinä silloin aikoinasi; ei televisiota ennen kolmea ikävuotta, jne. No, muuttuihan se munkin mieli lapsen kasvaessa, mutta ei meillä tosiaan telkkariohjelmien suurkuluttajia olla... Tytöt katselee joinain aamuina Pikku Kakkosta, tai vaihtoehtoisesti se katsotaan sitten iltasella. Joskus syvennytään Muumien maailmaan dvd:n avulla - tätä sovelletaan etenkin silloin, jos äiti on sairaana ja jaksaminen kortilla. Tosin liika on liikaa ja siinä mekin ollaan pitäydytty, että telkkari pysyköön telkkarissa eikä ohjelmia tms. ole syytä katsella puhelimesta tai muusta vastaavasta laitteesta.

  En tosiaan ymmärrä tuota vauvojen telkkarin ääreen laittamista... Voihan vauvalle jotain näyttää, että katso - tai taaperolle, mutta se, että jatkuvasti istutetaan television ääressä, niin huh huh :/ Meillä on tykätty tosi paljon juuri kirjojen tutkimisesta, ja koen, että siitä on ollut paljon enemmän hyötyä kuin televisiottamisesta.

  3,5-vuotiaan Maalistytön elämässä televisiolla on myös hyviä vaikutuksia; joistain kivoista lastenohjelmista saa kivoja ideoita leikkeihin :)

  VastaaPoista
 6. Meillä pyörii aamulastenohjelmat ja pikkukakkonen mutta Ava ei niitä edes katso. Vaikka on kova muumifani, jaksaa keskittyä itse ohjelmaan pari minuuttia ja sitten rupeaa jo touhuumaan muuta, ainut minkä yleensä katsoo alusta loppuun on ruohonjuuritasolla, mutta sekin kestää sen pari minuuttia. Välillä mä mietin kuinka helppoa olisi pistää muumit pyörimään ja silläaikaa tehdä ruokaa/täyttää tiskikone. Pitkillä automatkoilla laitetaan välillä tabletti telineeseen ja joku leffa pyörimään että saa ajorauhan, mutta ei Ava kauaan jaksa keskittyä. Toisaalta parempi näin kuin että Ava töllöttäisi telkkaria aamusta iltaan :)

  VastaaPoista
 7. Olipas hyvä tuo lopun lainaus MML:n sivuilta! En ole törmännyt itse jostain syystä mihinkään viralliseen infoon tuosta, olen vain mennyt intuitiolla etten halua lapsemme katsovan televisiota ainakaan pienenä. Lapsemme on 1.3kk ikäinen eikä meillä pyöri koskaan televisio kotona päällä. Joskus olen näyttänyt youtubesta DUCK videoita joissa on kuvattu kotivideolle tipuja ja se hauskuttaa tyttöä aina yhtä paljon. Isompana eri juttu kun lapsi selkeästi osoittaa halunsa televisiota kohtaan. Kohtuus kaikessa tässäkin.

  VastaaPoista
 8. Meillä on harvoin televisio edes päällä lapsen hereillä olo-aikaan, mutta radio sen sijaan rallattaa aamusta iltaan. Juuso (1v 4kk) ei edes jaksa keskittyä minuuttia-kahta enempää lastenohjelmiin, kun joskus ollaan näytetty.

  Pari dvd:tä oottaa tuolla hyllyn päällä niitä aikoja, kun lapsi on isompi ja herää viikonloppuna liian aikaiseen. Silloin ihan varmasti laitan telkkarin päälle! :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)