torstai 2. lokakuuta 2014

Ensimmäinen vasukeskustelu.

Tänään aamulla oli ensimmäinen vasukeskustelu Oliviasta päiväkodissa.

Kotitehtävänä oli täyttää vasukeskutelulomake, jossa kyseltiin perusasioita Olivian osaamisista, päivärutiineista ja mielenkiinnon kohteista kotona. Päiväkoti täytti samat asiat omasta näkökulmasta ja tapaamisessa keskuteltiin näistä molemmista.


Minkälainen on meidän 1,5 vuotias tyttö?

Liikkuminen:

Kävely on varmaa ja välillä aika nopeatempoistakin. Askel on kuitenkin vielä hieman matala ja näin kompastumisia tulee useita päivässä niin kotona kuin päiväkodilla. Tähän lähdetään tekemään ihan perus jumppaharjoituksia kotona. Enemmän rappusia, leikkimielisiä yliastumisjuttuja, esim. askeltamista narun yli jne.
Kiipeily on kova juttu myöskin. Kun päiväkodilla Olivia katoaa hetkeksi silmistä, on jo tiedossa mistä etsiä - kirjahylly. Siihen hän kiipeää kuulemma erittäin mielellään.
Leikki:
Koti -ja nukkeleikit. Työntää mielellään nukkeja taaperokärrissä, antaen niille välillä ruokaa ja syliä. Sama se on oikeastaan kotonakin, paitsi, että meillä on nuken sateenvarjorattaat, joissa neiti kuljettaa pupuaan, nukkeaan ja muita pehmoja. Välillä pysähdytään leikkikeittön edessä antamassa "lapsille" evästä. Silloin, kun itse olen kotona, saan usein myös imettää näitä pupuja ja nalleja. Pitäähän niillekin antaa tissiä..
Keittiöleikit ovat muutenkin kovassa suosiossa. En koe, että yksivuotislahjaksi annettu leikkikeittö olisi tullut yhtään liian aikaisin. Se on nimittäin sellainen paikka, jossa Olivia oikeasti viihtyy. Ruoat tuodaan meille vanhemmille syötäväksi lautasella ja ruokailuvälineetkin tuodaan mukanaan!
Päiväkodissa osaa leikkiä rinnakkain muiden kanssa ja seuraa tarkkaavaisesti isompien tyttöjen ja poikien leikkejä, ottaen heiltä mallia.
Ruokailu:
Pääasiassa syö kaiken itse, käyttäen lusikkaa, haarukkaa ja käsiä. Sotkua tulee tottakai, mutta vaatteet on aina vaihdettavissa. Ruokahalu on päiväkodissa hyvä, kaikkea maistaa rohkeasti ja yleensä kaiken myös syö. Jopa sellaisia ruokia, joita ei olla kotona koskaan syöty, esim maskalaatikkoa.
Minkä olen itse huomannut, Olivia tulee päiväkodista aina tosi nälkäisenä kotiin. En muista tarkalleen monelta siellä viimeisen kerran syödään, mutta nälkä on tytöllä aina kun kotiin tulee. Ekana suunnattaan tottakai sohvalle tissille, Olivian suusta kuuluu heti "tissi, tissi, tissiä" kun minut näkee.
Tripp Trappista otettiin baby set pois joskus kuukausi sitten, nyt kiipeää itse istumaan ja pois.
Puhe ja ymmärtäminen:
Olivia ymmärtää TODELLA paljon. Sitä ihmettelivät päiväkodissakin. Ovat tehneet erilaisia ymmärtämistestejä esimerkiksi pyytämällä Oliviaa hakemaan jostakin toisesta huoneesta jotakin ja viemään sen esim kaapille tai muualle ja näin neiti on sitten tehnytkin.
Käskyt ja kiellotkin alkavat mennä perille nyt, kun päiväkodin aikuiset alkavat olemaan tuttuja ja turvallisia. Puhetta tuottaa päivittäin yhä enemmän. Aktiivisessa käytössä on sanat äiti, isä, anna, ota, kiitos, ole hyvä, moimoi, päivää, en anna, vaippa, pupu, mennään, mummo, lisää, leipää, vettä, kakka, piirtää yms.
Toistaa hyvin vaikeammatkin sanat, joten kielellinen kehitys tapahtuu koko ajan.
Musiikki, taiteellisuus:
Piirtäminen! Sitä Olivia voisi tehdä vaikka koko illan. Kynäote on oikeaoppinen, tyyli vapaa, tulee niin viivaa kuin kiemuroita. Värejä käyttää hyvin eli ei piirrä vain yhdellä kynällä. Väreistä tunnistaa keltaisen ja punasen, eli antaa oikean kynän, kun pyydän keltaista kynää.
Musiikki, tanssiminen - tykkää, tykkää, tykkää! Kun muut laulaa, Oliviaa tanssii, kun puhelin soi, Olivia tanssii, kun yhdessä lauletaan, Olivia laulaa mukana. Tämän vuoksi meillä soikin musiikki usein :)
Nukkuminen:
Kotona viikonloppuisin nukkuu 2-3 tunnin päikkäreitä, välillä ulkona rattaissa, välillä kotona omassa sängyssään. Päiväkodissa nukahtaa nopeasti ja helposti nukkarissa muiden kanssa. Hyräilee itsensä uneen (olen todella yllättynyt tästä!). Päikkärissä nukkuu noin 2h.
Öisin herää ainakin kerran, ollaan yritetty saada Oltsi nukkumaan yhtäjaksoisesti, mut aina se sitä tissiä tulee yöllä vaatimaan. Sen verran ollaan kuitenkin edistytty, että lyhyen tissituokion jälkeen, vien neidin takaisin omaan sänkyynsä, jonne hän nukahtaa pienen mielenosoitusitkun jälkeen.
Ainiin, oisko kuukausi sitten, kun vaihdettiin pinnasänky isojen tyttöjen sänkyyn! Hyvin on uusi järjestely toiminut!
Yhteenvetona, rohkea, sosiaalinen ja reipas taapero!
Neuvolassakin käytiin viime viikolla, uudet mitat:


pituus 84 cm (1-vuotis neuvolassa 77,6 cm)
paino 12kg (1-vuotis neuvolassa 10,7kg)
Lääkärineuvola on ensi keskiviikkona ja ensimmäinen hammaslääkäriaika pitäisi myöskin varata. Hampaita alkaa olemaan 5 ylhäällä ja 5 alhaalla, jos oikein muistan.


ps. harmi, kun tuli taas kuvaton postaus, kirjoittelen tässä ruokatunnilla työkoneella enkä useasta yrityksestä huolimatta pysty lisäämään kuvia tänne, höh!


Karina


pps! vaikka kuinka muokkaan, en saa jättisuuria rivivälejä pienemmäksi!

6 kommenttia:

 1. Kiva kuulla aina Olivian taidoista, vaikka toisen kohdalla jo on oikeasti oppinut olemaan vertailematta taitoja, niin uteliaisuus on kova :D

  O kuulostaa aikalailla meidän tytöltä sillon aikoinaan, etenkin tuon ymmärryksen ja piirustuksen osilta. Se varhainen asioiden käsittäminen näkyy edelleen siinä, että tyttö käsittää tosi monimutkaisia asioita ikäisekseen ja päättelee ihan hämmästyttäviä juttuja täysin oikein! Poika taasen on juossut ja kiivennyt jo yli puoli vuotta, viime viikolla oppi hyppäämään ja portaissa kulkee pystyssä, mutta ei puhu sanaakaan, ei syö itsenäisesti ja kynällä suhataan vauhdikkaasti täyden kämmenen otteella :D Mitat kuitenkin on aika lähellä - 86cm ja 13 kiloa. Minä odottelen jo innolla puhetta, mutta jos tulee siskoonsa, niin saan odotella vielä puolisen vuotta (ja toisaalta sen jälkeen on turha toivoa sen siunaaman rauhaa :D).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työt taitaa olla nopeampia näissä hommissa :)
   Aika saman kokoinen poitsu siellä! Kasvavat siis hyvin! Mä en ite tykkää vertailla lapsia, mutta kyllähän sitä haluaa tietää miten muilla menee! Joten kiitos kun kerroit teidän kuulumiset!

   Poista
 2. Hei! Missä päiväkodissa lapsesi on. Kuulostaa mukavalta hoitopaikalta. Onko hän Liperissä vai Joensuussa

  VastaaPoista
 3. Juu on aloittamassa😊vaihtoehtoja mietin

  VastaaPoista
 4. Onpa Olivia taitava! Olispa meilläkin pian vasukeskustelu ja saisi vähän enemmän infoa minkälainen Ava on päiväkodissa. Ava on oppinut aivan älyttömästi päiväkodissa ja tuntuu että ymmärtää kaiken mitä hälle sanoo, mikä helpottaa kyllä kommunikointia hurjasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö teillä oo vielä ollut? Jännä, miten käytännöt taas vaihtelee, kun tuntuu, että meidän päiväkodissa oli hirvee kiire järjestää vasut!
   Ava kuulusta ihanalta ❤️

   Poista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)