maanantai 20. lokakuuta 2014

Miten saan taaperon nukkumaan omassa sängyssään?

Olivia siirtyi pinnasängystään isojen tyttöjen sänkyyn varmaankin jo parisen kuukautta sitten. Alku meni tosi hyvin, ekan yön tyttö nukkui katkeamatonta unta aamuun asti ja eka ajatus oli tottakai, että jess, näinkö helppoa se oli?

Siitä seuraavat yöt, Olivia oppi "huonoille tavoille" eli aina kun tuli siirtyminen omaan sänkyynsä alkoi tämä kuuluisa jano-vessahätä-tissiä-pupullavessahätä ruljanssi. Kyllä, 1,5 vuotiaalla jo! Eniten käytetty argumentti on "kakka, pisshi, pisshi" ja kun itse ollaan opetettu, että hädät tulee kertoa ja ne aina uskotaan, sekä aina viedään potalle, on näinkin pieni lapsi jo tarpeeksi ovela käyttämään tätä hyväkseen.

Koskaan ei tiedä, onko sillä ihan oikeasti pissihätä vai onko se hätä sitten pupulla tai pehmokissalla. Monet kerrat ollaan menty vessaan ja sen sijaan, että riisuttaisiin yökkäriä pois, Olivia roikottaa pupua vessanpöntön yllä (sitä päivää odotellessa, et se tippuu sinne) ja tekee "piissspiisss" ääntä. Ja sit tyytyväisenä takaisin sänkyyn.

Yleensä kerta, pari, riittää eli käydään vielä kerran vessassa, istutaan potalla, joko tehdään tai ei tehdä pissi, annetaan kolmannen kerran hyvänyön pusu ja hali toiselle vanhemmalle ja sänkyyn. Koska imetän vieläkin, saa Oltsi iltapalan jälkeen tissiä -  ja yleensä nukahtaa siihen. Tämä on  taas huono tapa ihan jo hammaspesunkin kannalta. Viime aikana ollaankin yritetty hoitaa tissittelyt nopeasti pois alta, sitten hampaiden pesulle ja sänkyyn, jolloin kuviohin astuu isä. Ihana isi, joka lukee Olivialle niin monta satua, kunnes Olivia nukahtaa.


Silloin, kun Olivia nukahtaa sänkyynsä sadun voimalla, on yöunet olleet aina parempia. Tissille nukahtaessaan neiti herää aina 01-02 maissa vaatimaan lisää tissiä, mutta satua kuunnelleessaan nukahtaa selvästikin syvempään uneen ja heräilee vasta 4-5 aikoihin.

Pari viikkoa sitten tehtiin miehen kanssa yhteinen päätös, että viereen ennen klo 6 aamulla ei oteta, eikä yöllä rintaa anneta ollenkaan. Mitä sitten tapahtuu, kun Olivia herää klo 2?

Alkaa kuulumaan "äitii, äitiiii, äitii" ääniä ja pientä töpsyttelyä meidän huoneeseen. Kohta tissiapina seisookin käden ojossa mun vieressä. Nousen rauhallisesti ylös, otan Olivaa kädestä kiinni ja kävellään takaisin Olivian huoneeseen. Kerron, että nyt on yö ja pitää nukkua omassa sängyssä. Aamulla mennään päiväkotiin ja äiti menee töihin. Nostan lapsen takaisin sänkyynsä ja silitän poskea, toivotan hyvät yöt ja sanon, "Olivia jää nyt omaan sänkyyn nukkumaan ja äiti menee omaansa, nähdään aamulla". Ja lähden pois. Yleensä perästä kuuluu pieni itku, joka muuttuu nopeasti hyräilyksi ja siitä uneksi. Jos uni ei tulekaan heti, neiti nousee taas sängystään ja töpsyttelee huonestaan, mutta jää nyt puolitiehen hengaamaan meidän makuuhuoneen ovelle. Eli tietää, että pitäisi olla omassa huoneessaan, mutta kokeilee silti. Sitten on isin vuoro nousta ja mies toistaa saman kaavan. Lapsi sänkyyn, kerrotaan vielä samat asiat kun ekalla kertaa ja sit kaikki jatkaa uniaan omissa sängyissään. Isin käynnin jälkeen Olivia ei yleensä itke vaan rauhoittuu nukkumaan.

Seuraavan kerran Olivia herää yleensä 5-7 välillä, mutta ei tule enää sängystään, vaan kutsuu minua söpöllä hiljasella äänellä, Äitii, äitii, äitii. Sitten, kun vastaan tulehan rakas, Olivia töpsyttelee viereen ja sanoo rakaaaas. Ja pääsee mamin viereen. Mies herää 5.25 töihin, joten siinäpä hänkin pikkihiljaa nousee aamutoimiin. Me torkutaan vielä seiskaan ja sit kiireellä hoidetaan kaikki hommat, jotta oltais klo 7.50 päiväkodilla.

Miten taaperon  saa nukkumaan omassa sängyssään?

- päättäväisyys, siitä se näköjään lähtee
- toistuvuus, kun kerrot laspelle joka yö samat asiat, hän alkaa muistamaan ne
- rakkaus ja tilannetaju, jos lapsi on kipeä, joustan itse näissä tilanteen mukaan
- päiväunet oikeaseen aikaan eikä liian pitkät
- jollain tapaa kylmyys, kyllähän minunkin tekee välillä vaikeata sanoa Olivialle yöllä, että nyt nukut  omassa sängyssäsi, mutta pakko on pitää siitä kiinni, sillä kukaan ei saa yöllä nukutuksi, jos Olivia on välissämme. Ja kun molemmat käy töissä, on vähän pakko saada yöllä nukutuksi.
- lisäksi mun mielestä tukevalla iltapalalla on suuri merkitys. Esimerkiksi iso puurolautanen täyttää mahan hyvin ja pitää nälän yöllä poissa, Olivian lemppari on puuro ja jogurttia siihen päälle :)

Koska täysin kokonaisia öitä meillä ei nukuta VIELÄKÄÄN, niin kaipaan kyllä vertaistukea ja vinkkejä kehiin, kiitos!

Karina

9 kommenttia:

 1. Meillä on suurin piirtein saman ikäinen mut nukkuu vielä pinnasängyssä eli ei ole sitä ongelmaa että noustaan sängystä pois. Tosin, meillä myös nukkuu yöt täysin (muutamia harvoja kertoja jos ei lasketa).
  Ootko ajatellut että lopettaisit imettämisen? Itsekin sanoit että tyttö nukkuu paremmin jos isi on viimeisenä lukenut ilta sadun ja eihän se nyt oikeasti ole enää minkään ravinnon takia. Ajattelin että imetätkö Oliviaa vain siksi että haluat itse kokea olevasi vielä tärkeä ja erityinen tyttäresi elämässä. Olivialle se on vain opittu tapa niin kuin muilla voi olla tutti, läheisyyttä kun voi antaa lapselle myös muullakin tavalla (en väitä etteikö teidän perheessä sitä muuten annettaisi).
  Mutta en halua sen kummemmin lähteä sitä asiaa tuomitsemaan, jokaisella äidillä on oma tapa toimia ja mielipide siitä kuinka kauan haluaa imettää. Mutta se saattaa vaikuttaa.
  Itse tarvitsen unta paljon ja työssä käyvänä olen erittäin onnellinen että lapsi antaa nukkua hyvin. Voimia teille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos asiallisesta kommentista!
   Imettäminen ja sen lopettaminen on tässä ollut esillä meidän perheessä jo vähän aikaa.. mutta se on vaan niin vaikeaa lopettaa! Sekä minulle itselleni, että Olivialle. Minähän en missään nimessä tarjoa Olivialle rintaa oma-aloitteisesti koskaan. Tissiapina hoitaa itse sen puolen ja yleensä "tisshi tissiiä" kuuluu aamuisin, päiväkodin jälkeen ja illalla iltapesun jälkeen. Silloin on vaikea olla antamatta, vaikka kuinka oon yrittänyt harhauttaa ja tarjota maitoa mukista, vettä mukista, isän syliä, iltasatua jne, se tissin perään kuuluva itku on niin lohduton, ettei siihen vaan auta muu kuin se tissi.. Silloin, kun Olivia ei muista pyytää tissiä, niin silloin se ei sitä myöskään saa, esimerkiksi viime yönä tyttö nukkui KOKO yön omassa sängyssään ja jouduin jopa herätättämään hänet 7.15 omasta pedistään, että nyt ois aika mennä päiväkotiin. Siinä unisena mentiin pesulle, vaihdettiin vaatteet ja puettiin päälle, aamupalan hän syö päiväkodilla ja mikä oli ihmeellistä, TISSIÄ ei kysynyt ollenkaan! Eli voisin sanoa, että viime yö oli 1v 7 kk aikana ensimmäisen tissitön yö ja aamu! Jos jatkossa unet oisivat yhtä pitkiä ja aamuisin mentäisiin vaan suoraan aamutoimille ja päiväkotiin, voisi se tissi unohtua kokonaan. Minä olen kyllä valmis lopettamaan, en koe imetyksen olevan enää niin tärkeää edes minulle itselleni. Me halitaan ja pussaillaan toosi paljon, joten sitä läheisyyttä on paljon muutenkin :)

   Mä tarviin kans paljon unta! Miten erilaista on tulla töihin hyvin nukkuneena!! Ah :)

   Poista
  2. Vastasin hieman ristiriitaisesti edellisessä kommentissa, kun sanoin alussa, että lopettamien on vaikeaa niin minulla kuin Olivialle ja lopussa kirjoitin, että en koe imetyksen olevan enää tärkeää minulle ja olen valmis lopettamaan. Haluan siis selventää vielä, että koen imetyksen lopettamisen vaikeana juuri Olivian takia, eli se itku tissin perään saa sydämeni itkemään, omasta puoelstani olen kyllä valmis lopettamaan! En koskaan edes kuvitellutkaan imetääväni vielä 1v 7 kk ikäistä lasta, muttä tässä sitä ollaan. Hieno suoristushan se on, mutta kaikkea aikaansa. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo :)

   Poista
 2. Meillä Ande myös tassuttelee joka yö meidän huoneeseen isin puolelle sängyn viereen. Siitä sitten viedään takaisin omaan sänkyyn. Tätä toistuu välillä montakin kertaa yössä. Uskon että meillä ainakin hampaiden tulo on aiheuttanut levottomuutta. Ja lisäksi tää on varmaan vain vaihe mikä menee ohi pian. *toivottavasti :) tsemppiä sinne öihin! Vaatii kyllä toistuvuutta ja kärsivällisyyttä.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tsempit myös sinne! Toistuvuus ja kärsivällisyys - kyllä!! :)

   Poista
 3. Hyvältä kuulostaa tuo miten toimitte, meillä menty aika samalla tavalla!

  Meillä tosin on aina nukuttu omassa sängyssä. Tosin vähä päälle 2v siirtyi omaan huoneeseen ja isojen sänkyyn. Nyt on nukuttu kohta muutama kk omassa huoneessa ja uudessa sängyssä ja hyvin sujuu. Edelleenkin lähes joka ilta täytyy kyllä sängystä vielä kertaalleen päästä vessaan (aina ei ole todellakaan hätä, kunhan muuten haluaa) ja yleensä ollaan kerran päästetty, sen jälkeen ei enää :) meidän tyttö on siitä hassu ettei yleensä lähde sängystä omatoimisesti vaan huutelee äitiä sängystään ja tulee sängystä pois vasta pyydettäessä...

  Öisin (n 5-6 välillä) herää välillä huutelemaan ja pyytää äitiä istumaan huoneessaan. Yleensä olen sitten istunut hetkisen, että nukahtaa uudestaan uneen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kiitos!
   Pikkuisille on niin tärkeää tarkistaa, että äiti ja isi ovat vielä tallessa, ymmärtäähän sen!
   Hyvä, että teilläkin riittää se vieressä istuminen ja uni tulee takaisin, on ne niin ihania tuhisijoita <3

   Poista
 4. Hyvä postaus. Itelläkin ollut mielessä vaihtaa pinnis sänkyyn, kun ei siellä edes koko yötä nukuta ja jos se auttaisi? Mutta sama ongelma tuon imetyksen suhteen... Seuraan tulevia postauksia aiheesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sarkku, aina kiva saada kohtalontovereita! :)
   Eihän pinniksestä pois siirtymiseen oo mikään kiire, mutt ehkä muutos voisi tosiaan auttaa parempiin uniin? Imetyksen lopettaminen alkaa olla jo ajankohtaista, joten postauksiakin varmasti aiheesta tulee :) Viime yö oli uskomaton, Olivia nukahti joskus 20.30 ja jouduin herättämään hänet 7.15 omasta sängystään! Ei herännyt kertaakaan yöllä eikä aamulla pyytänyt edes tissiä! Siitä se lähtee :D

   Poista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)