torstai 20. marraskuuta 2014

Päiväkuiva taapero.

Otsikon mukaisesti, meidän tasan 1v ja 8kk ikäinen taapero on nyt päiväkuiva! Uskallan sanoa tämän  ääneen, koska päivävaippa on ollut poissa kohta  kuukauden ja kaiken lisäksi päiväkotitäti löi mulle tänään pussilisen Olivian vaippoja kouraan ilmoittaen, että eipä me tarvita näitä enää! Vahinkoja on kuukauden aikana sattunut ihan vain muutama. Nekin yleensä kotona, kun äidin kanssa ei malteta mennä vessaan, vaan hihhuloidaan ympäriinsä ja sit kuuluu "oijoi..ohoh, oijoi..pisssaa".Aamupissin jälkeen laitetaan pikkuhousut jalkaan (Olivia rakastaa pikkuhousuja ja hokee koko ajan, pikkahat, pikkahat) tai siis Olivia tykkää laittaa ne ihan itse jalkaansa, kukaan ei saa auttaa. Useimmiten hän työntääkin sitten molemmat jalat samasta aukosta ja hermostuu, kun ei onnistu.


Hermostuminen ja epäonnistuminen sekä mielenosoitukset ovat myöskin alkaneet näkymään nyt kunnolla. Neiti heittäytyy lattialle, laskee päänsä varovasti maahan ja alkaa kitisimään teko "yhyy, ähää"itkua.


Mutta siihen vaipattomuuteen, eli aamuntoimien jälkeen pikkarit jalkaan, vaatteet päälle ja päiväkotiin. Siellä hän pitkin päivää käy sitten potalla tai pöntöllä. Välillä pyytää itse, välillä tekee aina kun potattavat tietyn rytmin mukaan. Hirmu hyvin osaa myös ennakkoon hätänsä ilmoittaa ja tarvittaessa vähän aikaa pidättää. Ollaan jätetty vaippa pois myös lyhyellä automatkalla ja monesti on nyt käynyt niin, että juuri kun saan neidin istuimeen kiinni, hän ilmoittaa, että "pissa". Sit ei kun vaan takaisin sisälle, nopeesti vessaan ja uus lähtöyritys. Montaa minuuttia ei siihen mene ja tärkeintä on, että ilmoittaa hätänsä :)


Päiväunille laitetaan kotona vielä vaippa. Päiväkodissa ovat jättäneet senkin pois, mutta siellä Olivia nukkuukin vain 1-1,5 tuntia. Kotona päikkärit kestävät 2-3 tuntiin. Kotonakin on vaippa tosin melkein aina kuiva ja tuota samaa vaippaa ollaankin laitettu jo monen monta kertaa. Aamuyöstä saattaa silloin tällöin tulla pissi sinne vaippaan, mutta sekin on jo harvinaisempaa. Monena aamuna on nyt vaippa ollut täysin kuiva ja aamupissi sitten ihan jumalattoman kokoinen :D


Isomman hädän Olivia on tehnyt jo 6kk ikäisestä pottaan/pönttöön, joten siinä asiassa ei olekaan muutoksia, entiseen tapaansa, hän ilmoittaa "kakka" ja tepastelee suoraan vessaan aukaisemaan pöntön kantta. Tämä on ollut ihanteellinen tilanne niin hygienian, mukavuuden kuin myös kaiken muun kannalta. Esimerkiksi päiväkodin, siellä olivat tosissaan ihan ihmeessään syyskuun alussa, kun 1v 5 kk ikäinen tyttö pyysi itse päästä kakalle potalle. Enkä kirjoita tätä nyt herättääkseni "minun lapseni on paras" tunteita, vaan ihan sen vuoksi, että se pistäisi ajattelemaan! Tälläinenkin on mahdollista, kun vaan jaksaa vanhempana asiaan paneutua ja vessahätäviestintää jo vauvan kanssa harjoittaa. Minä onnistuin siinä, olin pitkäjänteinen, silmät ristissä potatin 8 kuukauden ikäistä aamuviideltä monta viikkoa putkeen ja tässä nähdään tulos!


Itse en henkilökohtaisesti vaan ymmärrä, miten jotkut vanhemmat pitävät yli 2,5 vuoden jopa 3,5 vuotiaita lapsia vaipoissa. Antavat heidän kakkia siihen vaippaan.. en ymmärrä. Tämä on varmasti mielipideasia ja omani on tässä hyvin vahva, minusta on turha alkaa selittämään, että "lapset ovat kaikki erilaisia, eivät tunnista hätäänsä blablabla" Toki näistä voidaan keskustella, mutta ei mun mieleipide tuu ainakaan muuttumaan. En voi sanoa, että en tuomitse näitä 3 v vaipoissa olevien vanhempia, koska silloin valehtelen. Kyllä minä vaan tuomitsen enkä ole sitä koskaan peitellyt.


Vaippateollisuus on syöttänyt ihmisille sellaista propagandaa, että en ihmettele, jos 10 vuoden päästä meidän viisivuotiaatkin ovat vielä vaipoissaan, koska "ei Kalle-Minna osaa vielä pyytää potalle, kun hänen kakkasuolihermosto ei ole vielä kehittynyt". Mutta jäätelöä se kyllä osaa pyytää! Niinpä.


Vaipattomia päivä toivotellen, Karina.
28 kommenttia:

 1. Pitääpä yrittää pitää mielessä tämä juttu, jos jonain päivänä omia lapsia mulle suodaan niin vois itekki kokeilla tuota vessahätäviestintää. Tuntuu jotenki, että onhan se lapsellekin mukavampi ku ei joudu vaipoissa olemaan sinne 5-vuotiaaksi asti! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin tuntuu, että lapselle on varmasti ihanteellisinta olla samoin kui meillä aikuisillakin - ilman vaippaa :) karmeeta edes kuvitella, miltä tuntuu kakkia vaippaan ja istua sen kanssa, jos vanhempi ei huomaakaan heti, että on köntsät housussa :D Mutta kiva, että sait tästä ajateltavaa, toivottavasti olet itsekin joskus äiti!

   Poista
 2. Mahtavaa! Meidän 1v 10kk ei suostu potalle. Muuta kuin pelleillessä. 8kk-1v teki pottaan...:o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jei, kiitos :) Mä pelkäsin koko ajan, milloin se kuuluisa takapakki tulee, mut eipä tullut ja hyvä niin! :)

   Poista
 3. Jes, hyvä te, sekä äiti että reipas tyttö! :)

  VastaaPoista
 4. Paljon onnea päiväkuivuudesta! Minä haaveilen tuosta, mutta vielä ollaan ihan nolla tilanteessa. Olen laittanut poikaa enemmän ja vähemmän potalle 8kk ikäisestä, toisinaan vähemmän ja toisinaan tosiaan enemmän. Poika on tehnyt tasan 2 kertaa kakat pottaan. En vain osaa tarpeeksi ajoissa viedä, ja jos ennakoin ei hän tee pottaan mitään. Olen yrittänyt heti herättyä, mutta tekee sillä aikaa vaippaan kun otan vaatteita pois. Ruuan jälkeen laitan potalle ja ei mitään. Päiväunilta herättyä laitan ja taas tyhjä potta. Pitäisi ilmeisesti enemmän katsoa pojan omaa reagointia, mutta aina kun huomaan kakkaa väkerrettävän, on liian myöhäistä jo.. Tämä turhauttaa paljon, koska olisi ihanaa saada päiväkuivaksi ennen kuin uusi vauva syntyy... Kaikki vinkit otetaan siis vastaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kiitos! onhan tämä koko perheen ilon asia :)
   Mies on monesti kehunut, miten olen "hoitanut" tätä asiaa ja nyt saamme nauttia työn tuottamasta hedelmästä! Vinkkejä.. apua, ei siinä ole muuta kuin se säännöllinen rytmi kaikessa ja pientä ennakointia, tekeekö lapsi aamulla/päivällä/illalla ison hädän? Jos on tietty rytmi, esim iltaisin kuuden maissa, niin kokeilee laittaa jo puoli kuuden maissa potalle ja kysyä, että tulisko sulla kakka? ja ähistä siinä sitten vieressä :D niin minä tein, haha.. pissan kanssa on vaikeampaa, se tulee kun se tulee ja sen varmaan osaa lapsi itse sitten ilmoittaa, kun osaa :) ja aina hyvässä hengessä, ei pakoteta koskaan, jos istuu potalla sen kaks sekkaa niin sit ei muuta kun ylös, jos viihtyy paremmin niin siinä voi katsella vaikka kirjaa samalla. Me ei olla koskaan tuotu pottaa "leikkeihin mukaan" niin kuin jotkut opastavat vaan meillä potta on aina vessassa ja vessa-asiat hoidetaan vessassa eikä potalla leikitä tai sinne leluja sisään kanneta. Siitä lapsikin oppii, että se on vain vessahommia varten ja tietää, mitä sinne pitää tehdä :) pitäis varmaan kirjoittaa ihan oma postaus aiheesta, kun tuntuu etten saa tätä juttua loppumaan ollenkaa ;:D sormet vaan juoksee pitkin näppäimistöä :)
   tsemppiä kovasti sinne!!!

   Poista
  2. Oma postaus olisi hyvä! :) Meillä ongelmana on juuri tuo, että kakat tulevat ihan milloin sattuu, ilman mitään rytmiä. Poika kakkaa 1-7 kertaa päivässä, ikinä ei voi tietää monestiko. Ja saattaa olla kakat kun haen sängystä aamulla, tai sitten ei. Saattaa tehdä aamulla ennen tai jälkeen ruuan tai vasta päivällä tai illalla tai jokaisena ajankohtana. Ja vatsa on usein löysällä eli sitä ei kauaa väkerretä. Tuntuu siis että potalla saisi istua koko päivän, jotta olisi oikeaan aikaan. Aion kyllä neuvolassa taas kysyä onko tällainen kakkaaminen normaalia, mutta tähän asti on vain sanottu, että on..

   Poista
 5. Täällä myös päiväkuiva 1,5vuotias :) ja lähes yökuiva, suurin osa yövaipoistakin riisutaan kuivina aamulla pois :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa!! Ja sulla on neljä lasta, eli turha sanoa muittenkaan, että "yritäppä siinä opettaa kun on muita lapsia jaloissa" sä oot hyvä esimerkki että pystyy! Hyvä sinä! :)

   Poista
 6. meilläkin just alkanut kantamaan potan vessasta minulle kun on hätä, nyt siis 1v 5kk ja oli niin ihana huomata että pottaopetus alkaa vähitellen mennä perille :) Ja oon samaa mieltä tosta vaipattomuusasiasta. Kyllä kaks ja puol vuotiaana viimestään täytyy saada vaippa pois tai vanhemmat ei kyllä oo edes yrittänyt hoitaa hommiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kivaa, että pikkuinen osaa jo antaa selviä merkkejä siitä, että on hätä :)
   Moni pelkää liian aikaista potatusta ja mun mielestä ihan turhaan. Jos kysytään ihan meidänkin vanhemmilta ja isovanhemmilta tästä niin lyön vaikka vetoa, ettei me olla oltu 2,5 vuotiana enää vaipoissa! Mua ihan harmittaa lasten puolesta, jotka ovat siinä iässä vaipoissa :(

   Poista
 7. Ai että voinkin olla eri mieltä tästä asiasta! Parempi varmaan jättää asia siihen, sen verran sapettaa. Halusin kuitenkin rohkaista "pitkään" lapsiaan vaipoissa pitäviä, että ei se ole mikään synti ja että voi ihan varmasti todella olla niin, ettei lapsi ole valmis potalle, ennen kun sitten yhtäkkiä onkin. Varmastikin aikuinen voi ainakin yrittää vaikuttaa siihen, että lapsi olisi nopeammin valmis, muttei kaikki silti ole.

  Onnea Olivialle päiväkuivuudesta! Tuossa kohti on niin ihanaa, kun vaatteet saa uuden elämän - meillä ainakin otettiin takaisin käyttöön sellaisia housuja, jotka oli mennyt pieneksi, kun ilman vaippapeppua ne sopivatkin taas mainiosti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, ihanaa kun joku muukin on tätä mieltä.
   mä kans uskon tosi vahvasti että lapset on erilaisia TÄSSÄKIN asiassa. Meillä on kaksi poikaa, joita kasvatetaan ja opetetaan samalla lailla. Kumpikaan ei ole osoittanut kiinnostusta pottaam aiemmin. Aina välillä on käyty kokeilemassa mutta sitten annettu olla. Nyt parin päivän sisään toinen pojista on hoksannut potan vessassa. Menee itse vessan ovelle hädän tullessa ja siis ilman opettamista. Parin päivän sisällä lähes jokainen pissa on tullut pottaa. Toinen pojista taas edelleen pelkää pottaa ja istuu siinä vaan housut jalassa. Ja suokoon se hänelle. Otetaan housut pois vasta kun itse haluaa.

   Eli taidan vannoa tässäkin herkkyyskausiin, jotka kaikilla lapsilla on omaan aikaan. Toisilla sitten vasta lähempänä kolmea vuotta, jolloin rakenteellisestikin pidättäminen on vasta mahdollista. Osa lapsista kun ei edes huomaa pissan tuloa juuri tuon pidätystaidottumuuden vuoksi.

   Mutta ihan huippua ettei teillä tarvita vaippaa enää! Hyvä Olivia! ♥ varmasti ihana kun ei tarvi vaippojen kanssa puljata! :D

   Poista
  2. Mielipiteitä saa ja pitää ollakin :)
   Herkkyskaudet on yksi asia, mutta mun mielestä myös potan käyttöönotto aikaisessa vaiheessa tekee siitä rutiininomaisempaa . Eikai kukaan lapsi vaan "yks kaks"hoksaa, että nyt mennään potalle, pitäähän pieniä opasta :)

   Poista
  3. Vaikea sanoa mikä pottailussa on se ratkaiseva asia, mutta ainakin meillä K pottailun vaan "hoksasi". Kerrottu vaan aina itse vessassa käydessä mitä tapahtuu. JOten väittäisin että hän nimenomaan ymmärsi mitä tapahtuu ja miksi potta on. :D Kun vertailukohtana on se, että potta on siinä samalla paikalla ollut jo lähes vuoden ja tähän asti sillä on vaan leikitty tai jätetty kokonaan huomioimatta. :)

   Poista
  4. Niin, oli miten oli, mahtavaa, että sielläkin on potta hoksattu! :)) eiköhän toinen tee kohta perässä!

   Poista
 8. "Itse en henkilökohtaisesti vaan ymmärrä, miten jotkut vanhemmat pitävät yli 2,5 vuoden jopa 3,5 vuotiaita lapsia vaipoissa. Antavat heidän kakkia siihen vaippaan.. en ymmärrä. Tämä on varmasti mielipideasia ja omani on tässä hyvin vahva, minusta on turha alkaa selittämään, että "lapset ovat kaikki erilaisia, eivät tunnista hätäänsä blablabla" Toki näistä voidaan keskustella, mutta ei mun mieleipide tuu ainakaan muuttumaan. En voi sanoa, että en tuomitse näitä 3 v vaipoissa olevien vanhempia, koska silloin valehtelen. Kyllä minä vaan tuomitsen enkä ole sitä koskaan peitellyt."

  No nyt on pakko vähän puolustella, vaikka meiän neidillä ei ole vielä ikää edes 2,5v ja eipä tämä tosiaan varmasti mielipidettäsi muuta. :D Kunhan nyt kerron meiän tilanteesta: vaikka molemmat vanhemmat & perhepäivähoitaja kovin yrittää tyttöä saada potalle, niin kun ei onnistu, niin ei onnistu.

  Tyttö on siis vähän yli 2v & käyttää vielä vaippoja päivin ja öin. Alle vuoden vanhana pottailtiin hyvin onnistuneesti muutama kuukausi, kunnes kävelyn oppiminen aiheutti sen, että potalla ei enää jaksettu istua sekuntiakaan paikoillaan. Ja sittemmin on kokeiltu mm. tarroilla lahjomista/palkitsemista (toimi muutaman viikon eli pissoja tuli aika usein pottaan, mutta sitten tarrat ei enää kiinnostanut lainkaan).

  Ja siis. :D Me vanhemmat tiedetään 99% varmasti, koska kakka on tulossa, sillä tyttö menee sillä samalla sekunnilla omaan huoneeseensa; laittaa oven kiinni & sinne ei saa kuulemma mennä kukaan muu. Tätä samaa tekee siis hoidossa, että käy salakakalla jossain nurkassa...

  Eikä nyt väkisin voi tietenkään potalla pitää. Monesti kyllä istuu siinä vaikka puoli tuntia eikä mitään tuu (ja kun pääsee pois, niin vaippaan tulee hetken päästä jtn). Niin ja meillä käytetään myös kestoja, jotka eivät nyt varmaankaan niin kovin mukavilta päällä tunnu märkänä. :P

  Että kovasti haluttaisiin neiti ainakin päiväkuivaksi jo pian, mutta... pakottaminen ei oo oikea tai toimiva ratkaisu, joten täytyy vain toivoa, että yhtenä päivänä hän vain yhtäkkiä haluaa itse potalle. Potalle menoa toki säännöllisesti ehdotetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tyttö oli just samanlainen :D Sillä oli (ja on) masu aika usein kovalla ja halusi tehdä kakan ihan vaan piilossa ja hiljaa yksin. Varmaan se tuntui ilkeältä vääntämällä vääntää, niin otti oman tilansa. Kun pakottaminen ei todellakaan tullut kysymykseen (ja lahjominen toimi pissan kohdalla, muttei kakan) niin annettiin olla. Joskus 2v ja 2v 3kk välillä hän sitten vain kerran teki kakan pottaan ja sillä hetkellä jäi vaippa pois. Lahjottiin häntä ylläpitämään tätä hyvää tapaa, kunnes unohti koko vaippaan tekemisen mahdollisuuden :D

   Poista
  2. Pidempiaikaisina lukijoina varmasti tiedätte, että tykkää kirjoittaa vähän provosoivasti saadakseni vähän säpinää tänne kommenttiboksiin ;) En ajattele ihan noin mustavalkoisesti, mitä kirjoitin. Lapset on erilaisia ja perheet myöskin!

   Poista
 9. Meillä oppi tyttö kuiksi (myös yö) ihan saman ikäisenä! yhtäkkiä alkoi vaan kiinnostaa myös pottaan pissaaminen. Kakatettu oli pottaan jo siitä asti kun oppi potalla istumaan.

  Mutta ymmärrän mysö vanhempia lapsia. Kaikki ei potalla istumisesta ja yrittämisestä huolimatta opi, tai halua tehdä tarpeitaan pottaan. Joskus myös herkkyyskausi pottailuun saattaa mennä ohi jonkin elämäntilanteen myötä.

  Mutta siis sitä en itsekkään ymmärrä että vaippoja vaan käytetään vaikka kuinka vanhaksi ilman että edes yritetään innostaa lasta oppimaan niistä pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että on muitakin samanlaisia äitejä! :)

   Poista
 10. Hienosti olet jaksanut potalle viedä ja todella upeasti Olivia on oppinut ilmoittamaan vessahädästä!
  Meillä alettiin käydä potalla lapsen oppiessa istumaan 9 kk iässä. Todella nopeasti hoksasi idean ja hirmu hyvin malttoi potalla istua kirjaa lukien. Yleensä sinne jotain tulikin. Ehkä reilun kuukauden verran kakkahätä oli aina aamulla, joko heti herättyä teki pottaan tai sitten suoraan aamupalan jälkeen. Kunnes aivan yhtäkkiä ei enää tehnytkään, mutta potalta noustua ei kestänyt kuin max 5 min ja kakka oli vaipassa. Ajattelin ensin, että en vain onnistunut tarpeeksi kauan viihdyttämään potalla nyt kun reilu 1-vuotiaana ei oikein enää malttaisi siinä istua, ja keksin kaikkea hauskaa tekemistä. Silti sama juttu. Muutamana aamuna on menty potalle suoraan aamupalalta, istuttu 5-10 min, ei mitään. Heti siitä noustua alkaa olla sen oloinen, että olisi hätä, joten mennään taas potalle ja istutaan 5-10 min. Tätä toistuu tunnin verran, mutta ei mitään. Kunnes lopulta kun annan olla, pari minuuttia ja kakka on vaipassa. Toisinaan onnistun viemään potalle silloin, kun aivan selkeästi alkaa ähistää, mutta silloin itkee ja haluaa pois, ja jälleen kakka on pian vaipassa. Pakottaakaan kun ei haluaisi ja pissit tekee kyllä mielellään pottaan, mutta tässä kohtaa mulla loppuu ideat, mikä mahtaa nyt olla tuon kakan kanssa kun pitää saada tehdä housuun. Jos yrittää ehdottaakin potalle menoa kakkahädän tullessa niin alkaa itkeä ja juoksee karkuun. Tätä on nyt jatkunut noin kuukauden verran, ihan muutaman kerran on saattanut tehdä pottaan. Tähän vielä yhdistettynä se, että meidän täsmällinen aamurytmi on muuttunut siten, että siinä missä ennen kakka tuli joka aamu ja ainoastaan aamulla, nyt saattaa tulla 1-5 kertaa päivässä ja koskaan ei voi tietää monelta. Yritän antaa lapselle aikaa ja rauhoittaa tilannetta, mutta kun niin hienosti jo meni niin harmittaa kovasti tämä takapakki, varsinkin kun selkeästi osaa pidätellä ja ilmoittaa hädästään.
  Olisko sulla antaa jotain vinkkejä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka multa ei mitään kysyttykään ( ;) ), niin: Mun kaverin pojalla kävi kans näin ja sillä auttoi vain aika. Pissat tuli pottaan hienosti, mut kakkaaminen alkoi kai tuntua inhottavalta. Ei tosiaan kannata pakottaa, ettei potasta tule mörkö... Tai ettei päätä olla kokonaan kakkaamatta! Aika uskomaton on natiaisten tahdonvoima ja kakan panttaamisen "opettaminen" olisi tosi kurjaa. Ummetus ei ole kiva asia.

   Toinen vaihtoehto on kokeilla käyttää lasta pöntöllä, monen lapsen mielestä se tuntuu olevan kovasti hauska vaihtoehto, kun saa vielä lopuksi itse vetää vessan :)

   Tsemppiä, ei se muksu montaa vuotta siihen vaippaan tee vaikka antaisi sen ihan itse päättää milloin tahtoo potalle tai pöntölle.

   Poista
  2. Kiitos Brenna pitkästä kommentista! Voin tehdä omakohtaisen postauksen kokemuksista pottailun suhteen, siihen sitten vinkkejä, näin kylmiltään en osaa mitään tiettyä sanoa, tämä on kuitenkin pitkäaikainen projekti. Takapakista mulla ei ole kokemusta ja se taas on varmasti sellainen tilanne, että siihen pitää vaan keksiä joku uus juttu, millä saada lapsi innostumaan :) Pakolla ei tietenkään missään nimessä ja lapsen ehdoilla.
   Mikä itsellekin tuli mieleen niin on pönttö - Piia siitä jo mainitsikin. Meillähän olivia tekee kakat aina mieluummin pönttöön supistajalla istuessa, oletteko sitä kokeilleet? Voisin kuvitella, että siihen on helpompi kakkia? :D Kun Olivia sanoo, että on vessahätä, kysyn aina vessassa kumpaan hän haluaa mennä, potalle vai pöntölle ja hän sitten päättää, siinä tulee lapsellekin "minä itse" juttu, kun saa vaikuttaa kumpaan istuu!
   Yritän väsätä postauksen tällä viikolla!

   Poista
 11. hyvä Olivia <3 Ade on kotona ollut kuiva jo jonkin aikaa mutta vielä on opettelua ennen kuin ollaan kokonaan päiväkuivia ja uskallan sanoa sen ääneen :) A tykkää kans pikkareista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivia menee ihan hulluks, kun pitää valita päivän pikkuhousut, innoissaan valitsee ja hokee sitä pikkahat, pikkahat pikkahat :D on ne niin söpöjä :)
   Mullakin kesti kuukaus, ennen kuin uskalsin ääneen sanoa, että päiväkuiva se tyttö on!

   Tsemppiä myös sinne <3

   Poista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)