lauantai 23. toukokuuta 2015

2 -vuotiaan päiväunet.

MLL:n sivujen mukaan leikki-ikäisen lapsen unentarve on noin 10-13 tuntia vuorokaudessa. Aluksi se kuulosti omaan korvaani tosi vähäiseltä! Mutta tarkemmin mietittynä, Oliviahan nukkuu yöllä noin klo 21-07 eli 10h + päivällä päiväkotipäivinä 1-2 tuntiin ja kotipäivinä 2-3 tuntiin. Yhteensä siis vuorokaudessa juuri tämän 11-13 tuntia.  

"Tuntimäärää paremmin riittävästä unesta kertoo se, että lapsi herää aamulla virkeänä ja hyväntuulisena." Ainakin tässä perheessä herää joka aamu aivan mielettömän energinen ja iloinen tyttö. Tätä samaa energiaa tuntuu kuitenkin olevan vielä iltaisinkin kello kahdeksan maissa, joten olen alkanut miettimään, että annanko lapseni nukkua kotona liian pitkiä päiväunia?

Esimerkiksi eilen Olivia halusi nukkua ulkona rattaissa ja vetikin 3 tunnin sikeitä kello kahdesta sinne viiteen. Jo lähtökohtaisesti päikkäreille meno meni todella myöhäiseksi, sillä yleensä pyrin laittamaan hänet unille klo 12-13 välillä. Illalla uni ei meinannut maistua ja nukahtaminen yöunille meni todella myöhäiseksi. Se on täysin meidän vanhempien vika ja salassa toivoinkin, että tänä aamuna sitten nukuttaisiin oikein pitkään. Ja nukuttiinhan me, Olivian mittakaavalla - eli herätys oli vasta vähän vaille kahdeksan. 

Myöhäisestä herätyksestä huolimatta, haluan palata siihen oikeaseen rytmiin, joten laitoin tytön nukkumaan heti klo 12. Pientä vastustelua oli ilmasssa, mutta siitäkin huolimatta Olivia kömpi itse nallensa kanssa sänkyyn. Se on oikeastaan aika huvittavan näköistä, kun hän hän kävelee makuuhuoneeseen nalle sylissä, kertoo kovaan ääneen, että "minä en halua vielä päiväunille" ja kapuaa silti itse vuoteeseen. Kymmenisen minuuttia sain levätä vieressä ja hyräillä, sitten kuuluikin tasasta hengitystä ja tyttö oli unessa. 

Päiväunille onkin kaksi tapaa nukahtaa. Joko meidän sänkyyn niin, että hyräilen hetken vieressä tai ulkona rattaissa pienen työntelyn jälkeen. Molemmissa tapauksissa Olivia nukhataa yleensä alle 10 minuutissa. Herääminen sujuu rauhallisesti - ulkona nukkuessaan itkuhälyttimestä alkaa kuulua: "äitii, isäää, tuuu" ja sängystä herätessään hän nousee ylös ja tulee yläkerran portille seisomaan, yleensä hyvin uninuhruisena ja erityisen herkkänä. Silloin pitää olla tosi rauhallinen ja hellä, halia ja antaa lapsen rauhassa herätä. Itsenäistä nukahtamista omaan sänkyyn ei olla vielä opeteltu, koska isin lukema iltasatu kuuluu iltarutiineihin.

Kun laskettuun on enää kaksi kuukautta, olen väistämättäkin alkanut miettimään päiväunien kohtaloa ja toimintatapaa. Se, että päiväunia nukutaan, on selvä asia, ellei neiti niitä itse jätä pois. Ideaalitilanne olisi toki se, että lapset nukkuisivat nämä unet yhtäaikaa. Esimerkiksi joko molemmat tuplissa tai sitten pienempi ulos vaunuihin ja Olivia sisälle meidän sänkyyn. Näin he eivät herättäisi toisiaan.  Turhahan tätä on toisaalta etukäteen "murehtia" ja spekuloida, mutta hyvä on myös olla toimintasuunnitelma valmiina, se kun yleensä helpottaa sitä arkea!


                                    Mennäänkö päiväunille? "Joo, minä nukun tässä, jooko äiti?"

Miten teidän 2 -vuotiaat nukkuvat päivä - ja yöuniaan?

Lähde: http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tietokulma/uni/taapero/

20 kommenttia:

 1. kuuulostaa tutulle! meillä heräillään seiskan maissa vaikka ois kuinka myöhää menty nukkumaa (max.10). Päiväunille välillä todella hankala saada. Nyt olenkin luovuttanut sen "pakko nukkua" vaiheen ja laittanut vaan huoneen pimeäksi ja poika sänkyyn kirjan kanssa,nukkuu jos nukuttaa :) tämä aikavälillä 12-13:30..jos hän on nukahtanut herättelen vähän ennen kahta. Arkena yleensä sänkyyn puoli kahdeksan aikaan. Onnekseni hän malttaa pysyä sängyssään tai ei ainakaan tule huoneesta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, arkena klo 19.30 ois ihan mahtavaa, näin vanhempien näkökulmasta, mut ei taida meillä toimia varsinkaan kesällä, kun asutaan omakotitalossa ja tykätään olla paljon (koko ajan) ulkona. Siellä ajantaju vaan häviää!

   Poista
 2. Meillä poika menee illalla nukkumaan puoli 9 ja herää aamulla jossain siinä 6-8 välillä, riippuu päivistä, annan nukkua niin kauan kun haluaa :) Yöunet nukutaan omassa sängyssä, vanhempien huoneessa. Päiväunet päiväkodissa on varmaan joku 2h, kotona 30min-1h. Kotona päiväunet suostutaan nukkumaan vaan autossa tai rattaissa, joten välillä viikonloppuisin jää päikkärit välistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä just toisinpäin! Meillä tuntuu kotona ne unet vaan jatkuvan ikuisuuksiin, esim eilen mentiin yhdessä taas kerran myöhään päikkäreille, klo 13.30 ja ajattelin, et nukun siinä vaikka tunnin ja menen kotitöiden pariin sitten.. no me herättiin 17.35!!! Tai siis minä heräsin ja herätin Olivian, sehän ois vaan tuhissu vieläkin. 4 tunnin unet oli pikkasen liikaa, mutta oltiin me taas yöunilla klo 22! :D

   Poista
 3. Meillä Aino menee illalla nukkumaan 20-21 välillä ja heräilee yleensä siinä 7.30-8 välillä. Päikkäreille menee yleensä kahdentoista maissa ja nukkuu tunnin tai pari. Päikkärit nukkuu omassa sängyssä ja sekä yö- että päiväunille nukahtaa itsestään.
  Olis ihanaa jos meillä onnistuisi vauvan synnyttyä jotkut unet yksiin ja toivon että Aino vielä jonkin aikaa malttaa niitä päikkäreitä nukkua. :) Toivotaan että teilläkin onnistuisi sitten tulevaisuudessa pienten nukkuminen yhtäaikaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidetään peukkuja, että saadaan lapset nukkumaan samanaikaisesti :)

   Poista
 4. Meillä nukutaan yöunet n. 20.30-7 ja päikkärit n. 12.30-14.30. Nyt ihan viime aikoina on alkanut tuntumaan että päikkärit voisi olla hitusta lyhyemmät. Yöunille nukahtaminen saattaa venähtää 21 paikkeille ja päikkäreitähän tyttö posottais mielellään vaikka kuinka pitkään, usein pitää alkaa herätellä! :D Riippuu toki myös siitä mitä päivän aikana tehdään. Kunnon ulkoilu illansuussa selvästi väsyttää sopivasti, esim tänään oli potkimassa palloa <3 isoveljien kanssa ja nukahti samantien klo 20.30.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä näyttäis olevan tismalleen samat kellonajat ja nukkumistottumukset kuin meillä! Me ollaan kans alettu ulkoilemaan vielä illemmallakin, kesällä varmaan asutaan ulkona :)

   Poista
 5. Meillä ei tällä hetkellä oo 2veetä mutta esikoinen lopetti päiväunet reilusti ennenkuin täytti kaksi. Ensin mä olin vähän että "apuaaa" mutta kun se jatkuva nukutus(vaan pitkällä vaunulenkillä) ja herätys(ettei nuku liian pitkään) loppui se olikin parempi niin. Hän rupesi nukkumaan 12tuntia yössä (ei ollut enää hetkeen heräillytkään yöllä) ja sehän oli aivan luksusta! Ja päivisin ei tarvinnut rytmittää nukkumisten mukaan menoja. Varmasti hyvä kun päiväunet teillä vielä maistuu kun tulee pikkuinen taloon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, lopetti? :O apua, mä en ainakaan nyt raskaana jaksaisi päivää, jos Olivia (ja minä) ei nukkuis päikkäreitä!

   Poista
 6. Täältä löytyikin kivan oloinen blogi! Selailin heti useamman postauksen läpi ja liityin lukijaksi!
  Meillä A-muru nukkuu yhdet päikkärit ja hän on melkein kolme. Päiväunille mennään 12-13 välillä ja unet kestävät 1,5 tunnista kolmeen tuntiin. Joskus nukahdetaan helposti ja joskus sitten takutaan kauan. Yöunille A-muru alkaa nykyään 20.30 ja nukkuu aamu seitsemään tai kahdeksaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Selina! Lämpimästi tervetuloa seurailmaan! Oon sinutkin huomannut muitten blogien kommenteista, mutta en ole kunnolla vielä blogiisi perehtynyt, täytyypä tulla vastavierailulle ajatuksen kanssa :)

   Poista
 7. Meillä tyttö lopetti päikkärit kotioloissa noin 2-vuotiaana (vain satunnaisesti on joskus nukkunut kotona tässä viimeisen puolen vuoden aikana... päivähoidossa kuitenkin nukkuu melko usein, onhan se toki enemmän energiaa vievää).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onhan päiväkodissa paljon enemmäm tekemistä kuin kotona, ei ihme, jos siellä väsyttääkin enemmän. Olivia tosi nukkuu kotona paremmin, johtuu varmaan siitä, että päiväkodissa lapset taitaa herättää toinen toisensa leikin ja muilla äänillä. Kotona on aina tasaianen musiikki tai muu ääni jossain huoneessa taustalla niin ei ole missään vaiheessa sellaista hiljasuuutta, että heräisi kovempaan ääneen. Ulkonakin ajan aina nurmikkoa, vaikka rattaat on siinä 20m päässä :D

   Poista
 8. Kuullostaapa teidän neiti helpolta! :D pyysit 2v.:n unia, Kevin on kyllä kohta jo kolme, mutta kaikki ollut ihan sammallailla vuoden verran. Eli hän nukkui pinniksessä tooosi hyvin aina! Kaikki ihmetteli miten hän niin helposti kävi, senkun vietiin sänkyyn, toivottettiin hyvät unet ja lähdettiin, ovi kiinni ja sinne jäi kiltisti. Nukkui öisin sen 12h ja päivällä 1½-3 tuntia.
  Mutta! Kun siirryttiin viimevuonna näihin aikoihin lasten normi sänkyyn, kaikki muuttui. Unille käynti on todellinen taistelu! Illalla hän on selvästi väsynyt, mutta ei, hän ei vaan tahdo nukkua. Meillä on se tyyli, että pitää osata itse nukahtaa sänkyynsä, toki on iltasatu yms. mutta sitten aikuinen poistuu. Tämän jälkeen jätkä kuitenkin karkaa sängystään 5-50 kertaa, ja aikaa nukahtamiseen menee 15min.-2h. Sänkyyn viedään 20.30 joka ilta ja herätys päivästä riippuen 7-9 välillä.
  Päiväunet tarhassa menee kuulemma tosi hyvin, mutta eipä kotona. Palautus systeemillä ei vaan kertakaikkiaan nukahda (kyllä, kokeilin, 3h taistelun jälkeen totesin, että ei sitte. mutta varmaan johtuu siitäkin kun tarhassa tottunut siihen että joku on siinä vieressä..) Joten päiväunille pitää olla sängyn vieressä sohvalla istuskelemassa, jolloin nukahtaminen vie 15min-1½h)
  On myös päiviä kun ei tosiaan nukahda, mutta on kuitenkin jaksanut päivän samalla tavalla kuin unienkin kanssa, joten ei varmaan enään tarvitse niitä päikkäreitä enää vapaapäivinä, kun voi nukkua pidempään aamusta..
  Öisin tullut viereen nukkumaan jossain vaiheessa, niin hiljaa, ettei edes huomata hänen tuloaan. Mutta nyt se on kyllä vähentynyt, yhä useammin huomaan aamulla, ettei kainalossa olekaan ketään...

  On nää aina tämmösiä pähkäilyjä.. pitäskö teh noin vai näin? Nukkuukohan hyvin? entä tarpeeksi? lasketaanko viereen vai ei? miten nukutetaan?

  Kuitenkin jokainen tuntee itse parhaiten lapsensa ja siten löytää juuri omalle perheelle sopivimman tavan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, jokainen tekee omat ratkaisunsa ja tietää lapsensa parhaiten. Meilläkin Olivia yleensä nukkuu omassa sängyssä ja tulee viereen joskus aamulla kuudelta, joskus jo ennen ja saa tullakin. Mut sitten kahdesti on nyt käynyt niin, että Olivia pyytää illalla päästä äitin kainaloon nukkumaan ja vaikka yleensä viedään omaan sänkyyn kuuntelemaan iltasatua ja nukahtamaan niin niilä kahdella kertaa, mun äidinvaisto "käski" ottamaan tyttö kainaloon heti illasta ja molemmilla kerroilla Olivia heräsikin yöllä itkemään kipeetä korvaa. Mun syli ja halit "helpotti" ja pikkuisen ei tarvinnut yksikseen sängyssään itkeä vaan sai olla heti lähellä <3 Nyt kun mies on ollut työmatkalla ollaan kans nukuttu kainalokkain :)

   Mut joo, Olivia on tosi helppo lapsi,aina ollut, siks jännittääkin nyt tuleva pienokainen :)

   Poista
 9. MEillä ihan alusta asti oli periaate, että lapsi nukahtaa ja nukkuu aina vain omassa sängyssä. Se toimi mainiosti! Meillä vain yksi ongelma, lapsi aina itkee, kun herää. En tiedä miksi, koska se ei tapahtunut kerran tai kaks, se tapahtuu jatkuvasti ja joka päivä. Päivärytmi meillä suht säännöllinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, oli meilläkin sellainen periaate joskus ihan alussa, mutta nopeasti se muuttui, kun yöimetys oli helpompaa,kun vauva oli vieressä. kuitenkin aika kivuttomasti tapahtui siirto isojen tyttöjen sänkyyn 1v5kk iässä ja siellä hän 90% öistä nukkuukin :) jospa se itku johtuu siitä, että lapsi herää yksin, on vähän "pihalla" eli unipöpperössä ja säikähtää ettei äiti olekaan siinä heti käytettävissä :) kyllä se ajan kanssa varmasti oppii luottamaan, että äiti/isä/sisarus tulee siihen, kun hän herää <3

   Poista
 10. Meillä mennään kyllä hyvin samaan tyyliin kun monissa muissakin perheissä näemmä. Lapset menee illalla klo 20.30 nukkumaan ja herää aamulla klo 6-7. Poika nukkuu useimmiten 1-2 tunnin päikkärit, selvästi silti 2 tuntia alkaa olla liikaa... Vaikuttais siltä että vähitellen unet on ehkä jäämässä pois, koska ei kaada maailmaa enää vaikka unet jäisi vähälle tai kokonaan väliin. Ja monesti kun on komennettu sänkyyn niin siellä se vaan lueskelee kirjojaan eikä malta nukkua :D Esikoinen ei ole nukkunut päiväunia sen jälkeen kun pikkuveli syntyi, eli 2-vuotiaasta.

  Ja meillä ei todella onnistunut se, että lapset olis saanut synkattua samaan unirytmiin silloin aikanaan :D Teillä saattaa oikeasti toimia se, jos nukut O:n kanssa, niin ehkä vauva oppii päiväuniajan jo masussa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mihinköhän mun oma kommenttini on tästä kadonnut, kun ainakin omasta mielestäni vastasin tähän! :O
   Hmm. No, anyway, enpä tullutkaan ajatelleeksi sitä, että hyvällä tuurilla totuttelen vauvaa jo nyt tähän päiväunirytmiin! Hän nimittäin potkii aina hetken kun aletaan unille ja sit rauhoittuu pariksi tunniksi <3 toivottavasti kaikki menee yhteen jatkossa :D
   Ps. Oli kiva kuulla sinusta pitkästä aikaa<3

   Poista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)