torstai 9. heinäkuuta 2015

Round 2: Neuvola rv 37+5

Jouduin eilen käymään ylimääräisellä neuvolakäynnillä yläkäyrien yläpuolelle hypänneen sf mitan vuoksi. Mittailtiin samalla kaikki muutkin perusjutut:

Rv 37+5

paino 86,8 kg (86,4) - yhteensä painonnousua +14,0kg
verenpaine -ei mitattu (115/65)
pissa ok (ok)
hemoglobiini 132 (128) - en vieläkään käsitä tätä, en syö mitään rautavalmisteita!
sf mitta 36cm (rv 36+5 oli 35,5cm ja rv 35+4 oli 33,5cm)
tarjonta rt (rt)
sydämensyke +
liikkeet ++

Viimeks otettu streptokokki bakteerinäyte oli positiivinen, mikä tarkoittaa taas antibioottia suoneen, kunhan synnytys lähtee käyntiin. Eipä tullut yllätyksenä, kun Oliviankin synnytyksessä oli tippa kädessä.

Sf-mitta on nyt se, josta ollaan huolissaan. Terveydenhoitaja laittoi tiedot taas eteenpäin ja ä-polilta tulee luultavasti kutsu kokoarvioon. Ainakin kaiken järjen mukaan luulis, että lähete tulee, koska sf 36cm on neuvolakortin mukaan viikolla 40 yläkäyrää ja mulla on jo nyt ennen kuin edes 38 viikkoa on tullut täyteen.

Itselleni tuli käynnin jälkeen pieni itku. Olivian pienuuden takia (2890g) en osannut missään vaiheessa pelätä "liian isoa" vauvaa ja nyt huitelen yläkäyrien yläpuolella. Mitä jos vauva onkin oikeasti niin iso, että joudutaan käynnistämään tai vielä pahempi - leikkaamaan ulos? Mulle nämä ovat joo pahoja pelkoja, en millään tavalla halua loukata muita, jotka ovat vaikkapa jopa toivoneet sektiota, se on ollut teille se sopivin ratkaisu, mutta minä niin haluaisin taas spontaanin synnytyksen, joka etenisi omalla painollaan. En oikeesti halua käynnistystä! 

Toivottavasti tämä kaikki on turhaa panikointia, odotellaan.
Kohtalotovereita korkean sf mitan vuoksi? Paljon oli korkeimillaan ja minkäkokoinen vauva lopulta syntyi - sekä millä tavalla? Kiitos, jos jaksat jakaa kokemuksesi, olen nyt vertaistuen tarpeessa..

Karina

38 kommenttia:

 1. Etkö saanut lähetettä kokoarvioon äitipolille?

  Mulla mitta on ollut iso, tenavat normaalin kokoisia (vajaa 4kg). Mittaa on nostanut lapsiveden suuri määrä, mikä sekin tuo synnytyksiin omat riskinsä. Normaaleja synnytyksiä kaikki kuitenkin, ei repeämiä. Ota ihan rauhassa vaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En saanut! Th kuulemma välittää vaan tiedon sinne, mutta äpolilla sitten päättävät kutsuvatko vai ei. Nyt on perjantai jo takana eikä tähän iltaan mennessä ole kuulunut mitään. Luulis, että soittavat sieltä, mut voihan ne laittaa kirjeenkin. Eiköhän ensi viikolla selviä :)
   Ai, enpä ole kuullutkaan, että suurestä määrästä lapsivettä voisi olla haittaa! Th:n mukaan vesien määrä normaali, mut en usko enää noihin käsikopeloihin..
   Kiva, että sulla mennyt kaikki normaalisti kuitenkin kiitos kommentistasi, yritän ottaa rauhassa!

   Poista
 2. Älä huoli! Mulle sanottiin että tuo sf-mitta kuuluu menneisyyteen ja siihen ei nykyään pitäs tuijottaa. Mulla oli toisesta iso sf mitta ja hän oli 5g kevyempi kuin eka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän olla huolimatta :*
   Sf mitta on kyllä sellainen, jota en aikaisemmin edes miettinyt, th:n vika, että aloin stressaamaan siitä!
   Toivottavasti mullaki on sellainen sopivan kokoinen vauva tulossa :)

   Poista
 3. Mulla tais olla viiminen sf mitta 37 viikolla 39! :) tyttö syntyi 40+4 ja oli 4,2 kg että ei iha mikään jätti suuri kuitenkaan :) alakautta tuli ja vähemmällä tuholla mitä kilon pienempi esikoinen! Tsemppiä loppumetreille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohoh, sullakin noin iso sf mitta ollut! Mulle tuo 4.2kg kuulostaa isolta,kun Olivia oli 2890g :D Toivottavasti ei tuu jättiläinen :) Oliviasta tuli isot tuhot, mutta hänellä olikin syntyessään käsi poskella, toivottavasti tämä kakkonen osaa pitää kädet nätisti :D

   Poista
 4. Itselläni rv 38+2 ja eilen neuvolassa mitattiin sf mitaksi 35. Eikä ollut terkkari huolissaan. Yläkäyrillä menty koko ajan :D Toki ensimmäinen lapsi painoi minulla myös sen reilu 4200g ja silloin synnytys käynnistettiin ballongilla (meni siis kaks viikkoa yli lasketun ajan) ja meni pitkää ponnistusvaihetta lukuunottamatta hyvin. Nyt odottelen itse, että minkäslainen pikkujättiläinen sieltä nyt syntyy ;) Luotan itse siihen että kyllä se isokin vauva sieltä ulos tulee, vaikkakin vielä vähän suuremmalla työllä. Eivät vaan varmaan anna nyt mennä niin paljon yli ajalle, tai ainakin hartaasti toivon niin. Ja jos päättävät käynnistää niin toivottavasti tekevät sen ballongilla, oli nimittäin lempeä käynnistys kun kipeät supistukset alkoivat ensimmäisen kohdalla heti ja voimistuivat siitä pikkuhiljaa. :) Tsemppiä sinne, varmasti kaikki menee hyvin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, jos eka on ollut 4.2kg niin ymmärrän kyllä sinunkin huolesi! Toivottavasti lähtee synytmään ajoissa spontaanisti niin saisit kokea sellaisenkin synnytyksen, joka etenee omalla painollaan :) Paljon tsemppiä sulle, tulehan kertomaan, miten kävi!

   Poista
 5. Mulla oli myös yläkäyrillä sf-mitta mutta ei mitään painoarvioita tehty ja lapsi synty spontaanisti rv 40+3 ja painoa oli 3900g. "Onneks" lapsi ei viihtynyt kauhean pitkään yliaikaa masussa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, juuri tälläistä oikeasti kaipasin!!! Spontaani, vähän yli ja alle 4kg - kuulostaa tosi hyvältä tällä hetkellä mun korviin!!

   Poista
 6. Itselläni oli sf mitta reilusti yli käyrien joskus viikolla 34+ jotain :) Tarkkoja arvoja en nyt muista, mutta itselläni kävi siten, että mittauksen aikana (jonka teki lääkäri) vauvalla oli sellainen asento, että mitta pompsahti ylös. Tai näin ainakin kontrollimittauksessa arveltiin, koska kontrollimittauksessa sf mitta oli jälleen normaali vaikkakin aivan ylärajoilla. Toki omalla kohdallani viikot olivat vielä sellaiset, että vauva mahtui jonkin verran hyörimään ja pyörimään. Mutta ajattelin kertoa tämän siksi, että onhan mahdollista, että sinunkin kohdallasi vauvalla on jotenkin hassu asento ja se mahdollisesti vaikuttaisi mitan määrään :) Meille syntyi aika lailla vuosi sitten siis 3090g painoinen tyttö :) Tsemppiä loppuajan odotukseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tämäkin kommentti helpottaa kummasti vaikka kaikki yksilöitä ollaankin. Mietin sitäkin, että mulla on istukka etuseinämässä, niin kai sekin voi vaikuttaa siihen mittaan! Mun mielestä väärää th:n puolesta "pelotella" mua sillä, että varmasti haluavat äpolilla tutkia, kerran sf mitta hypähti yks kaks sinne taivaisiin.
   Kiitos tosi paljon tsempeistä!!

   Poista
 7. Itellä ei samaa ongelmaa mutta sf mitta 39+0 oli 35.5cm ja tasaisesti oli kasvanut koko raskauden ajan mutta syntyi sitten 41+0 yli4100g ja 53cm.

  VastaaPoista
 8. Mullahan oli kokoarvio pari viikkoa sitten samoilla viikoilla, sf-mitta 35 ja ihan normaalinkokoinen poika pitäis syntyä! Eli hyvinkin voi olla vaan asennosta tms. kiinni. Ja kun ote oon vielä lyhyt (159 cm) niin helpommin sf-mitta on kans suuri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, toivottavasti pitää paikkansa! Kyllä mä toivon, että pääsen kokoarvioon niin ei tartte synnytyksessä sitten stressata niin paljon!! Mulla on pituutta 176cm, joten voisi kuvitella, että sf mitta ei kauhean isoksi pääse, kun ruuminrakenteeltani olen normaalisti hoikka ja vauvalla pitäisi olla paljon tilaa ollla!

   Poista
 9. Mulla on ollu korkee sf molemmissa raskauksissa :) ekassa vika mitta oli 39 (39+3), 34+3 on ollu jo 35. Ja esikoinen oli syntyessään 3168g :) synnytystapa-arvioon ottivat vasta pelkopolin kautta, halusin ite päästä kokoarvioon, neuvola ei siis tehny ees aloitetta :) nyt tokalla kerralla sf meni itseasiassa pienempänä, 34+2 ollu 34 ja 39+0 ollu sit toi sama 39. Ja toka vauva oli sen 3900g. Eli sama sf ollu mut vauvoilla eroa 800g. Että ei se korkea sf välttämättä kerro isosta vauvasta :) toivottavasti pääset pian kokoarvioon! Mut jos on isompi vauva ni ei se välttämättä tarkoita vaikeempaa synnytystä. Mä en eroa ponnistaessa ees huomannu, toka oli jopa helpompi. Ekaa ponnistin 46min ja tokaa 13min, ekasta tuli tokan asteen repeämät ja ekasta ensimmäisen asteen nirhaumat :) eka ei myöskään laskeutunut ku vasta synnytyksessä, tää toka jo vikoilla raskausviikoilla. Tsemppiä! P. S. Tulkaa käymään Olivian kanssa jos vielä jaksat ja ehdit :) - Titta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sä olit pelkopolilla! En tiennytkään - tai ehkä muistanutkaan! Hyvä, että pääsit arvioon, mä toivon kanssa, että pääsen ensi viikolla. Niinhän ne sanoo, että toinen tulee helpommin, luotan kans siihen! ;D
   Kiitos kutsusta, täytyy katsoa vaikka ensi viikolla, jos tultais, en osaa luvata, nää päivät kun menee niin hujauksessa, ettei aina ehdikään mihinkään :D

   Poista
 10. Mulla meni kuopusta odottaessa sf-mitta yläkäyrien yläpuolella.. :P 38 cm oli korkeimmillaan, ja lapsen kokokin oli suuri, 4400 g. Syntyi alateitse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, 2890g vs 4400g ois mulle aika iso hyppäys :D toisaalta, kaikkeen pitää olla valmis :D
   Kiitos kommentistasi!

   Poista
 11. sf mitta 39-40 ja alakautta luomuna ja syöksyllä tuli 50cm ja 3680g tyttö. :)

  VastaaPoista
 12. lisätäkseni viel ettei korkee sf mitta aina tarkoita isoa vauvaa (: ja uudelleen synnyttäjillä nousee kohtu ainakin joillakin helpommin ylös ja näihin taas vaikuttaa kohdun ja lapsen asento.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti näin on! Täytyy sanoa, että onpa sullakin ollut korkea sf mitta, helpottavaa lukea, että tyttö on ollut kuitenkin "normi"kokoinen! Kiitos kun jaoit kokemuksesi!

   Poista
 13. Voihan olla että vauva ei ole edes iso vaikka sf huiteleekin korkealla. Jos siellä onkin vaikka runsaammin lapsivettä. :) Onko sulla koska katsottu viimeks ultralla?
  Tsemppiä kovasti.♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeks on ultrattu rv 31+5, jolloin vauvan painoarvio oli 1700g ja vesien määrä normaali.

   Kiitos tsempeistä, sinulle lähetän niitä myös!! <3

   Poista
 14. Miulla on sf-mitta mennyt lähes koko raskauden yläkäyrän yläpuolella. Esim rv 36+1 mitta oli 34cm. Vauva oli perätilassa ja käännöksen jälkeenkin mitta oli korkea. Ultrausten ja "käsikopelon" perusteella meille olisi kuitenkin pieni poika tulossa, esim. eilen tehty painoarvio rv 39+2 oli 3200g. Ultran perusteella kasvaa käyrän alarajalla. Jotenkin luotan enemmän noihin äitipolilla lääkäreiden tekemiin ultriin kuin yhden terveydenhoitajan tekemiin mittanauha-mittauksiin... toivottavasti pääset äitipolille eikä tarvitsisi stressata kokoa :)

  T: -K- pienetonnenhetket.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mä luotan kans enemmin ultraan kuin käsikopeloon, siksi haluankin päästä siihen! :)
   Kiitos teille kaikille ihan oikeasti näistä kommenteista, saa ainakin tälläisen ylistressaajan edes vähän helpottamaan odotusta! Tsemppiä sulle loppupäiviin!

   Poista
 15. Mulla oli SF suht normaali, 40+0 34, mutta pelko isosta lapsesta silti. Ollaan miehen kanssa oltu molemmat nelikiloisia, mies aika reippaasti ylikin, enkä mä nyt ole mikään kovin suurikokoinen nainen (vaikka eihän se sitä katso, vaan rakennetta). Painoahan mulla tuli joku 20 kiloa, ja oli ne vähällä laittaa neuvolasta uudestaan sokerirasituksiin. Lisäksi mulla oli aivan samanlaisia ajatuksia sektiosta, ja on edelleen, jos joskus tässä vielä lisäännytään. Kaiken kukkuraksi kaikista lähipiirissä silloin syntyneistä lapsista joku 80% oli syntynyt sektiolla, ja heistä vain yksi suunnitellulla, että kun vedet meni ja lasta ei alkanut kuulumaan, niin kyllä sen ajatuksen kylmä hiki kävi vielä Kättärillä käymässä.

  Ihan keskivertokaveri sieltä sitten lopulta tuli (3662g ja 52cm). Onneksi.

  Toivottavasti pääset kokoarviosta pelkällä säikähdyksellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taru, toivon samaa!
   Mulla kyllä vahvat ajatukset sektion suhteen, ehkä turhankin, toivottavasti ei käänny mua vastaan, kun haaveilen tästä ihanasta spontaanista synnytyksestä, mitä sain Olivian aikaan kokea - vaikkakin se kesti hillittömän kauan.

   Ihanaa viikonloppua sinne!

   Poista
 16. Itse olen huidellut yläkäyrien yläpuolella sf-mitan kanssa jo pitkään, vaikka viikkoja vasta 24+3 :D saas nähdä miten mun käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. o oou, toivottavasti käy hyvin :) Paljon sulla sf on nyt? Mulla oli noilla viikoilla 23cm :)

   Poista
  2. Viikolla 22+0 oli 22cm. Eli ei se pahasti yläkäytän yläpuolella ole, mutta tasaisesti siellä kuitenkin mennään. En kuitenkaan osaa vielä tässä vaiheessa olla huolestunut. Olen sellainen huoleton ensiodottaja, joka ajattelee, että tuli mitä tuli, sen mukaan on elettävä :)

   Poista
 17. Mullahan on ollut isot muksut, jättimäinen sf-mitta ja ultralla tehdyt painoarviot ihan päin *öhm* puuta... Mutta se ei oikeasti merkkaa mitään. Se vauvan asento jo voi vääristää sf-mittaa ja veden määrä lisää mittaa toki, jos sitä on vaikka viimeaikoina kertynytkin enemmän. Mulla siis oli viikosta 36 mitat yli kortin. Siis ei yli käyrän, vaan yli koko sen kortin taulukon, eli ei mahtunut siihen piirtämään. En muista tarkkoja lukuja mutta yli 40cm mentiin heittämällä. Tyttö oli reilut 4,2kg ja poika reilut 4,5kg. Ja vaikka tyttö tuli sektiolla, niin se ei mitenkään johtunut siitä ettei olisi mahtunut. Synnytys vaan pysähtyi. Ja pojan synnyttyä sanoivat että ainakin kilon isompi olis mahtunut vielä hyvin. Ja kyllä mä uskon että oliskin, koska ponnistusvaihe oli vaan joku 11 minuuttia, josta ainakin ekan puolen himmailin kun en uskaltanut ponnistaa. Ja etkös sä oo pitkä? Pelkopolilla esikoisen aikana kertoivat, että vaikka rakenteita on toki erilaisia, niin yleensä ahtaudesta tulee ongelma lyhyillä ensisynnyttäjillä.

  Kannattaa yrittää suhtautua rauhallisesti ja ilman kovin suuria odotuksia mihinkään suuntaan, niin ei sit ainakaan siksi tule pettynyt olo. Mulla pojan painoarviota tehtiin koko raskauden ajan (monta eri mittauskertaa) ultralla ja se heitti silti kilolla (kolme päivää ennen synnytystä sanottiin että max 3,5kg, mutta viimeinen arvio päivää ennen synnytystä oli oikea, kun oli eri lääkäri), molemmat synnytykset käynnistettiin ja molempien kohdalla väläyteltiin vaihtoehtona sektiota ja mä oon tyytyväinen silti. Menin sairaalaan valmiina mihin vaan, niin ei sit tarvinnut mitään kriisiapua, jos ja kun synnytystapa vaihtuikin siitä luonnollisesta muuhun (ei sillä että sä tarvitsisit, muistan kyllä että olit tosi hyvin valmistautunut jo ennen O:n syntymää!). Mutta moni on kuulemma ihan rikki synnytystavan muututtua, kun ovat odottaneet muuta, vaikka äidin ja lapsen etua katsoenhan ne päätökset tehdään...

  Kyllä te pärjäätte, oli vauvan koko tai synnytystapa mikä hyvänsä :) Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piia! Just tänään tuli lähete äpolille ultraan, torstaina puolen päivän jälkeen ollaan viisaampia :)

   Poista
 18. Voi miten ihana masu! Mulla itellä poikaa oottaessa ei varsinaisesti ollu sf-mitta iso. Oli pitkään loppu vaiheessa 32cm poika syntyi rv 41+3 ja sf-mitta oli tuolloin 33cm. Vauva oli syntyessään 51,5cm, 3860g. Ei se mahan koko aina kerro vauvan kokoa. Ite mä taas haluisin käynnisttyksen jos joskus toisen saan. Oli eka synnytys niin nopee ja puudutus ei oikee ponnistusvaihees natsannu nii siitä jääny itelle pelko että jos en ehtis saamaan puudutusta ku synnytys menis liian nopeesti..noh mun ei tarvitse miettiä moisia nyt. Hyvää loppu odotusta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Dapi <3
   Eikai se kerrokaan, kyl mä nyt jo luotan siihen :)

   Poista
 19. Mua peloteltiin isosta esikois vauvasta, koska sf-mitta huiteli yläkäyrän yläpuolella reilusti. Mun maha oli kuitenkin suht siro. Ja kokoarvioon jouduin juuri tuon isonsf-mitan vuoksi. Siellä selvisikin,että lapsi on pienikokoinen ja sitä hän olikin, 2900g. Eli huitsinnevadaan noi sf-mitat. Mä en enää usko niihin ja stressaaminen on täysin turhaa.Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mullakaan maha oo mikään jättiläinen, joten toivottavasti on siro poika kans kyseessä :) torstaille sain lähetteen äpolille, kerron painoarviokuulumiset sitten! :)
   Kiitos tsempeistä<3

   Poista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)