sunnuntai 2. elokuuta 2015

Mielipidepostaus: Leipien syöminen pöydältä/paperilta.

Mulla on jo usemman vuoden pyörinyt mielessä eräs uskallan jopa sanoa, että suomalainen ilmiö. Suomalainen, koska en ole missään muussa maassa nähnyt tälläistä.. Nimittäin pöydältä/talouspaperilta syöminen. Tarkoitus ei ole loukata ketään, saatikaan osoittaa sormella sukulaisia tai ystäviä, mutta kun tälläiseen törmää tarpeeksi usein, se pistää ihmetyttämään.

Jo pienestä lähtien olen syönyt oman ruokani aina lautaselta. Tämä "ilmiö" pitää sisällään yleensä voileipien syömistä. Mulle on opetettu, että leivät syödään lautaselta ja näin ollen pidän täysin normaalina, että ne tosiaankin syödään lautaselta - leivän murut pysyvät niissä ja onhan se kivempi laittaa leipä puhtaalle lautaselle kun pöydälle. Olen tämän opettanut myös Olivialle ja meillä syödäänkin leivät aina lautaselta. Olivia ei edes pysty laittamaan leipäänsä pöydälle - aina tulee kysymys "Missä minun lautanen on? Äiti, sinä unohdit antaa minulle lautasen". Muistan, kun olin pieni ja meillä oli myös isäni puolelta sisko - ja velipuoli viettämässä lomiaan - äitini oli aina ihmeissään, kun he tekivät leipänsä pöydällä, syöden ne myös pöydältä. Jo silloin ihmettelin itsekin samaa. Miten vaikeata on ottaa se lautanen siihen alle? Sama ilmiö toistuu lähipiirissämme. Pöydälle laitetaan talouspaperi ja sen päälle voileipä. Leivän syötyä, lapsi nostaa paperin ja kaikki murut ovat pitkin pöytää ja lattiaa. Miksi lautasta ei käytetä? Meillä kyllä on astianpesukone sekä yhteensä 20 pientä lautasta. 

Toinen huomaamani ilmiö on ruokien syöminen näiltä KG Design (ja vastaavat) tableteilta. Ymmärsin, että sen pitäisi toimia alustana? Monissa kuvissa taas näkee, miten jopa lämmin ruoka on pitkin sitä tablettia..

Pelkäättekö, että lapsi hajoittaa lautasen? Onhan muovisiakin olemassa? 

Tunnistatteko itsenne? Syöttekö leipänne lautasilta vai pöydältä? Entäs lapsenne? Jos syötte pöydältä/paperilta, miksi?

Terveisin  kärttyinen rv 41+2 Karina.

24 kommenttia:

 1. Tabletin päältä syöminen on ihan loogista, kun ainakin meidän reilu 1-vuotias mielellään heittelisi lautasta lattialle :) Mut vanhemmilta kyllä ehdottomasti oletan leipälautasen käyttöä, yhhyh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että ole suurimmaksi osaksi samaa mieltä :)
   Olivialla ei koskaan ollut tätä heittelyvaihetta, joten ehkäpä siksi en osaa ajatella asiaa siltä kannalta, että ruokaa/lautaisia heitellään :)

   Poista
 2. Syön leipäni paperilta, sillä en halua ylimääräistä tiskiä. Ja muruset tippuu siihen paperille ja lopulta taittelen papin silleen, että muriset pysyvät siinnä.
  Terveisin 16-vuotias

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perusteltu vastaus, hyvä :)

   Poista
  2. Nyt kyllä oli tekstin korjaaja päällä, haha!:D Nuo virheet..

   Poista
  3. Tiedätkö, mä en edes huomannut noita virheitä, ennen kuin sanoit!

   Poista
 3. Vähän pisti huvittamaan... en ole edes tajunnut ajatella tätä asiaa sen ihmeellisemmin. Meillä syödään leivät joskus lautaselta ja joskus suoraan pöydältä :D Taidan aika usein itselle leipää laittaessa haukata sen suoraan kädestä suuhun, joten sen takia en kyllä lautasta ala likaamaan. Jos teen leipiä koko porukalle niin sit lautaselle :D En varmaan näe syytä liata sitä lautasta joka kerta kun pöytäkin on meillä aina puhdas ;) Ja neidillä on usein leipä pöydällä, johtuen siitä ettei lautanen vaan pysy pöydällä sekunttia kauempaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyl se pysyy, kun tarpeeksi kauan opettaa ;) Itse syön kans puolet aamupalaleivistäni suoraan kaapiston leikkuulaudalta, koska aamusin on niin karmee nälkä, et ne ei ehdi lautaselle :D

   Poista
  2. Ainiin ja piti lisätä, että kun meillä on kaksi neli jalkaista hännän heiluttajaa niin sikäli mikäli lattialle jotakin tippuu...noh...sitä ei vaan enää koskaan näe :D
   Mut kylässä ollessa tietenkin käyttäydytään talon tapojen mukaan :)

   Poista
 4. Enemmän mä ihmettelen ja ärsyynnyn siitä, ettei lapsen käsiä pestä ruokailun jälkeen! Se vasta raivostuttavaa on, varsinkin jos luonasi on vieraita ja lapset saavat lähteä ruoka/kahviöydästä siitä vaan jatkamaa leikkejään!!!

  VastaaPoista
 5. Oon niin samaa mieltä! Mua ärsyttää myös pöydältä syöminen! Aivan käsittämätöntä! :D Aion kyllä omille lapsille opettaa aina syömään lautaselta. Nim. täällä myös 41+2 tänään ja kärsivällisyys kortilla! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, KIITOS. Ihanaa, kun en ole tän kanssa yksin :D kommenttien perusteella muut eivät välitä..no kaikilla on omat juttunsa, josta hermoa kiristellä :D

   Poista
 6. En ole koskaan ajatellut koko asiaa ja itsellä tuli postausta lukiessa vain mieleen että "mitä väliä" :D Meillä leivät syödään pöydältä. Pöytä pyyhitään joka tapauksessa ruokailun jälkeen niin mihin sitä lautasta tarvitaan? Kotiympäristössä ei tarvitse hygieniasyistäkään lautasta käyttää. Kahviloissa otan aina lautasen. Toki kunnioitan toisten tapoja ja jos joku vieraista haluaa haluaa meillä leivälle lautasen, niin tottakai saa :)
  Onnea loppurutistukseen ja kaikkea hyvää vauvavuoteen! - Niiskuneiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä!

   Jos ne leivänmurut pysyy siellä pöydällä ja ne pyyhitään heti pois, niin joo, tavallaan mitä väliä. mutta jos leipä syödään ensin pitkin pöytää ja paperia ja sit kaadetaan vielä ne viimeisetkin murut lattialle, niin mulle on väliä :)
   Mutta tämä olikin sellainen minua ihmetyttävä asia ;)

   Poista
 7. Mä jäin ihan miettimään et mitenhän meillä, en oo tällasta osannut edes miettiä :D
  Mutta meillä on aikalailla sekä että. Pöytä on aina puhdas niin ei mua haittaa jos sen päältä syödään. Useimmiten on lautaset mut leivän voi musta syödä hyvin myös suoraan kg tabletilta.

  En tiiä, nää on ehkä niitä juttuja joita en oo ees ehtinyt miettiä :D välillä kun leipä tulee syötyä pikapikaa suoraan kädestä ja seisten. Mielummin käytän sitte aikaa pöytätapoihin ja muuhun siisteyteen. Banaaninkin voin antaa sujuvasti käteen tai pöydälle. Välillä se myös pilkotaan lautaselle.

  Eli sekäettä ja kaikkea siltä väliltä :D

  VastaaPoista
 8. Syön usein leipäni talouspaperin päältä, se on kätevää! Kun leipä on syöty, taittelen paperin siten, että muruset jäävät sisälle, sitten pyyhin suupieleni samaiseen paperiin ja laitan tämän roskiin. How simple is that! :D jaksuja! Täällä 6+6, eli pitkä odotus edessä!

  VastaaPoista
 9. Jos tapa on tosiaan suomalainen, niin taitaa olla kulttuurikysymys. Kun olin pieni, niin leipä otettiin korista siihen ruokalautasen viereen ja voideltiin siinä ja syötiin siitä. Olis ehkä parikin pitkää katsetta tullut kun pöytään olisi lisälautasia katettu leivälle :D Mutta nykyään jopa meidän äitikin käyttää leipälautasia, joten kai ne ajat sitten muuttuu... Itse en juuri syö leipää, joten enpä osaa sanoa miten toimin. Lapsille laitan lautaset, kun ne sotkee niin mahdottomasti :D

  Tsemppiä viimemetreille! :)

  VastaaPoista
 10. Mä oon aika fanaattinen murujen (ja sotkun) suhteen joten lautaset kyllä liataan ihan joka ruualla :D Paitsi tuo meidän pikku monsteri johon ei mitkään kasvatus yritykset vielä oo tepsinyt ;D syö hedelmän, leivän yms. palat syöttötuolin pöydältä pienissä osissa koska jos antaisin hänelle lautasellisen ruokaa eteen kaikki olis samantien koiran suussa..

  VastaaPoista
 11. Minua taas ihmetyttää kun ulkomailla leivät myydään tiskistä niin, että niitä ei kääritä paperiin, ne vaeltavat ostoskorissa paljaina?! Sehän vasta epäloogista onkin! Etkös ollut Virosta kotoisin, sielläkin näkyy tuo käytäntö olevan valloillaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen Virosta, oikein muistat! Joo muistan jopa kun mummin kanssa haettiin leipää leipäkioskilta ja siellä ne vaan antoi sen leivän suoraan käteen :D ihmeellinen tapa tosiaan!

   Poista
 12. Enpä muuten ole koskaan nähnyt tai kuullut kenenkään syövän talouspaperin päältä sitä leipää! Mitä paperin tuhlausta! Kyllä lautanen pitää olla! :D Mulla on vielä yleensä se yksi ja sama leipälautanen josta syön monen päivän aamu- ja iltapalat ennen kuin se menee tiskiin, ja samoin teemukia käytän melkein viikon putkeen, pikainen huuhtelu juomisen jälkeen riittää. Mutta en sitten osaa sanoa kuinka tämä toimii lapsiperheessä, sulle peukut Olivialle tapojen opettamisesta! ;)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)