tiistai 20. lokakuuta 2015

Arkirealismia: kahden pienen lapsen nukuttaminen yksin.

Kuvitelkaa tilanne, että nukutte kaikki samassa huoneessa: sinä, 2,5-vuotias vilkas esikoinen ja huomiota sekä tissiä kaipaava 2,5 kuinen vauva. Huoneessa on matala parisänky ja sängyn vasemmalla puolella korkea patja lattialla.

Vanhempi ja vauva nukkuvat sängyllä, taapero patjalla. On nukkumaanmeno aika. Alku vaikuttaa hyvältä, vauva syö makuultaan tissiä ja esikoinen lepäilee pesässään.


Sit alkaa arkirealismi:

Olivia haluaa viereen, joten nostan hänen tyynyn oman tyynyni viereen. Hän haluaa jutella mekoista. Alex syö rintaa mutta samalla kiukustuu ja örisee, vääntelee kipeää mahaa. Olivia haluaa takaisin patjalle, joten nostan tyynyn sinne. Alex hermostuu, joten annan myös toista rintaa. Olivia kikkailee ja juttelee kovaan ääneen. Pyydän olemaan hiljaa. Hän alkaa huutamaan. Uhkailen olohuoneella. "Ai yksin sohvalle nukkumaan? Nukutatko sinä minut siellä? Laittako mulle peiton?" Huomaan, että uhkailu olikin mitätön, koska Olivia vaan innostuu ja olohuoneen sohva ei oikeasti ole mikään vaihtoehto. Alex edelleen ähisee. Laitan tutin suuhuh, Alex sylkäisee sen pois. 

Olivia haluaa taas viereen. Nostan tyynyn viereeni, silitän vasemmalla kädellä häntä ja oikealla pidän kättä Alexin päällä. Sanon Olivialle, että nyt pitää päättää, missä haluaa olla. 

Hyräilen. Olivia haluaa takasin patjalle. Korotan ääntä ja käsken N Y T  lopettamaan pelleily ja alkamaan unille. Alex edelleen ähisee, itkeskelee ja sylkee tuttia vähän väliä pois.

Nostan Alexin vasemmalle puolelle, jotta olisi helpompaa imettää. Olivia huomaa tämän ja alkaa hirveä huuto ja itku: tämä on minun paikka, minä haluan siihen, minä haluan sinun kainaloon, Alex säikähtää ja alkaa loukkaantuneena itkemään hysteerisesti. Olivia alkaa itkemään vielä kovemmin ja yrittää istua sängyn laidalle. Alex huutaa. Molemmat huutaa pää punaisena.

Minä nauran. Koko tilanne on niin koominen, että yritän rauhoitella Oliviaa, hyssyttäen Alexia samalla. Mutta en voi lakata nauramista. Absurdia.

Äitini tulee huoneeseen ja vie Alexin pois, otan Olivian kainaloon ja hyräilen. 10 min ja hän on unessa. Haen nukkuvan Alexin takaisin viereeni ja katson kelloa. 1h ja 5min. Hyvä, eilen tämä show kesti 1h 20min, nyt ollaan jo leikattu vartilla.

Huomenna imetän Alexin istualtani ja annan sen jälkeen vanhempieni hoitoon. Nappaan Olivian saman tien kainaloon ja katsotaan sitten, miten menee ;) ehkä selvitään alle tunnissa?

Nyt yksinhuoltajat ja lapsia yksin nukuttavat vanhemmat, vinkkejä kiitos? Ja huom. me tosiaankin nukutaan samassa huoneessa kaikki, koska muuta vaihtoehtoa ei nyt ole, kotona Olivia nukkuu omassa huoneessaan ja minä Alexin kanssa makuuhuoneessamme!


EDIT. kirjoitin tämän sunnuntai-iltana puhelimeni muistioon, juuri kun lapset olivat vihdoin nukahtaneet. Eilen toteutettiin tämä uusi plääni ja se toimi jotenkuten. Sain Olivian uneen 35 minuutissa, Alexilla oli taas mahavääntöjä, joten hänen kanssaan meni ihan pieni hetken pidempään. Tänä iltana taas uusi yö edessä :D

Karina 

12 kommenttia:

 1. Mä en laita lapsia samaan aikaan nukkumaan ja toinen iso apu on se, että en nukuta 2,5 veetä, vaan vien sänkyyn ja halipusujen jälkeen hän jää itsekseen nukahtamaan. Tällöin minä pääsen 3kk:ta nukuttamaan. Isomman nukkumaan laitto onnistuu siis vauva sitterissä tai sylissä. Pikkusiskon kanssa voidaan yhdessä sanoa hyvät yöt isosiskolle. Toimii :)

  -sara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kakspuolvee tarvii nukuttajan :( ite ollaan se virhe aikoinaan tehty ja nyt toki vielä vaikeampaa muuttaa toimintatapaa, kun ollaan reissussa ja kaikki samassa huoneessa. kotona täytyy asioihin tehdä muutoksia, kyllä hänen täytyy jo opetella nukahtamaan itsekseen..

   Poista
 2. Tsemppii! Meillä näitä tilanteita on ollut mökillä ja reissuissa, yleensä ollaan nukutettu isompi ensin hän kun ei herää vaikka talo sortuisi ympäriltä niin pienemmän on voinut viedä sitten nukkuvana/nukuttaa myöhemmin samaan tilaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, miten hyvä unenlahjat! Sellaiset myös meidän Olivialle kiitos! Kyllähän hänkin nukkuu hyvin, mutta se nukahtaminen iltaisin tuntuu olevan se suurin ongelma. Millään ei halua nukahtaa vaikka silmistä jo näkee, että toinen on ihan väsynyt.. ollaan nyt käyty myös iltaisin leikkipuistossa purkamassa neidin energiavarastoja, mut sekään ei tunnu riittävän, en tiedä mitä tässä keksisi vielä!

   Poista
 3. Nukuta jatkossakin eri aikaan 😃Meillä menee ensin Eevi ja Nellalle keksin siks aikaa tekemistä. Sit Nella, hänen kans menee kauemmin. 😃 toisin päin ei tunnu onnistuvan enää mitenkää!

  VastaaPoista
 4. Voih, tsemppiä! :D
  Mä olenkin usein nukahtamis-shown pyörteissä miettinyt miten homma oikein voi toimia useamman kanssa yhtäaikaa.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kunhan tiedän ratkaisun, joka toimii joka ilta, niin kerron :D kyllä se yhden kanssa vaan oli niiiin helppoa, haha!

   Poista
 5. Meillä toki käytössä enemmän huoneita, mutta kun vauva oli pieni jätin hänet sitteriin keittiöön johon näin sängystä. Esikoinen ehti nukahtaa yleensä siinä ajassa kun vauva viihtyi. Nyt isompana esikoinen odottaa että saan vauvan nukahtamaan liinaan ja sit mennään yhdessä sänkyyn. Toimii hyvin. Esikoinen ei nukahda mikäli vauva on hereillä samassa huoneessa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä vähän sama homma näköjään - Olivia ei meinaa millään nukahtaa, jos Alex on hereillä TAI just nukahtanut ja nukkuu niin äänekkäästi, ettei nukahtamisesta tuu yhtään mitään! Eilen homma toimi hyvin, imetin Alexin, johon hän nukahti ja sit Olivia tuli kainaloon ja nukahti kans, olin ihan ihmeissäni, kun koko hommaan meni vain puoli tuntia :D

   Poista
 6. Taitaa mennä niin, että mä tulen kysymään sulta niitä neuvoja alkuvuodesta :D Tsemppiä nukutuspuuhiin! :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kiitos! Annan kyllä kaikki mahdolliset neuvoni ja tietämykseni, jos niitä joskus tarviit <3

   Poista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)