perjantai 18. joulukuuta 2015

2,5-vuotiaan lempi lastenohjelmat.

Kirjoitin elokuussa 2014 mielipidekirjoituksen aiheesta Taapero ja lastenohjelmat. Olivia oli silloin noin 1,5-vuotias. Aihe on pyörinyt mielessäni nyt varsinkin arkiyksinhuoltajuuden aikana, sillä huomaan usein, miten "hankalissa" tilanteissa turvaudun juurikin lastenohjelmiin. Näitä hankalia hetkiä ovat esimerkiksi aamut, kun molemmat lapset heräävät samanaikaisesti ja kummallekin täytyy suorittaa aamupesut. Aloitan yleensä siitä, että Olivia käy pissalla... ja istahtaa tv:n eteen, jotta voin pestä Alexin pyllyn ja laittaa hänelle päivävaatteet päälle. Sitten jatketaan Olivian hammaspesuilla yms. Tv aikaa ehtii tulla siinä noin 10-15 minuuttia.

Seuraavan kerran Olivia katsoo Pikkukakkosesta noin puolet, koska ei tykkää kovin monestakaan siinä esiintyvästä ohjelmasta. Viikonloppuisin annan katsoa muutamia jaksoja myös padilta. Mutta mistä meidän 2,5- vuotias sitten tykkää?

Ehdoton ykkönen on OLIVIA. Ylen kuvauksen mukaan: Taiteileva ja tanssahteleva Olivia elää kuin kuka tahansa kuusivuotias tyttö, vaikka onkin possu. Arkiset tilanteet saavat Olivian sukeltamaan jänniin kuvitelmiin, joissa hän onkin poptähti, supersankari tai äiti. Palkittu animaatiosarja kannustaa lapsia luovuuteen ja hauskanpitoon.

Minun näkökulmastani Olivia on aivan ihana possu ja hän pyörii meidän oikean Olivian mielessä ja leikeissä päivittäin. Milloin mielikuvitusolivia istuu kanssamme pöydän ääressä, milloin minun pitää odottaa, että mielikuvitusolivia pukee punaisen mekkonsa päälle jne. Oliviapossulla on sopivasti myös pieni Viljami pikkuveli ja Alex on monesti Olivian leikeissä mukana olemalla Viljami <3Toinen sija menee Kati ja Töppö -ohjelmalle. Kati ja Töppö (Kate & Mim-Mim) on vauhdikas kanadalaisanimaatio, jonka sankarittarena on villi viisivuotias Kati ja hänen violetti pehmokaninsa Töppö. Parivaljakko on erottomaton, ja kun Katia alkaa jokin asia askarruttaa tai uteliaisuutensa herää, tyttö pyörähtää pari kertaa kaninsa kanssa ympäri ja lausuu: "Töppö nöpö pupunen, on jälleen aika leikkien. Kunnolla kun kiepsahtaa, jo silmis´siintää Söpömaa". Yht´äkkiä Katin mielikuvitusmaailmassa Töppö on kasvanut moninkertaisesti, ja leikit voivat alkaa.(YLE TV2).

Tästäkin ohjelmasta tykkään kovasti, koska Kati on tosi sympaattinen tyttö, jolla on valtava mielikuvitus ja sitä kautta myös Olivia oppii mielikuvitasmaailmaa.

Kolmas sija annetaan parivaljakolle Samu ja Salla. Salla, lähes viis vee, on Samun pikkusisko. Samun kekseliäisyyttä tarvitaan monesti, kun Sallan itsepäisyys kuohuu yli äyräidensä. Samun lisäksi Sallan mielikuvitusystävä, Sauli Jauhiainen, jakaa Sallan elämykset, ja helpottaa läsnäolollaan ja ymmärtäväisyydellään myös Samun arkea. (YLE TV2)

Tämä on näistä kolmesta ainut ohjelma, jossa välillä mietin, että eeeii, miksi Salla kitisee niin paljon! Onkohan tämä nyt kovin hyvä esimerkki Olivialle. Mutta toisaalta taas se sisarussuhde, joka Samulla ja Sallalla on, on niin hellyttävää, että lopulta annan Olivian katso tätä ohjelmaa ihan hyvillä mielin.

Aikaisemmin Olivia fanitti kovasti myös Kaapoa, mutta nyt se ei ole ykkös-, eikä edes kolmosvaihtoehtona, kun kysyn, mitä Olivia haluaisi katsoa. Myös Teletapeista Olivia tykkäisi, mutta niitä on hankala löytää suomenkielisinä ja YouTuben ainut kokopitkä jakso on katsottu jo liiankin monta kertaa. Muumeista Olivia ei juurikaan välitä ja mun mielestä ne onkin suunnattu ehkä hieman vanhemmille lapsille, en tiedä, en ole itsekään katsonut koskaan kokonaista Muumijaksoa!

Elokuvia meillä ei vielä katsella eikä Frozenia Olivia ole nähnyt. En siis näe siinäkään mitään pahaa, jos koko perhe käpertyy sohvalle katsomaan yhdessä lastenelokuvaa, mutta meillä ei tunnu neidillä olevan mielenkiintoa elokuvia kohtaan 20 minuuttia pidempään. Alkaa legojen tuominen telkkarin eteen ja muut leikit, jolloin myös minä siirryn rakentamaan milloin mitäkin ja telkkari menee huomaamatta kiinni.

Alexia yritän vielä suojella vilkkuvilta valoilta, joita telkkarista tulee. Aina se ei onnistu ja leikkimatolla ollessaan pää kääntyy aina siihen tv suuntaan, jos Olivia katsoo jotain. Hyvä puoli meidän kotona on se, ettei alakerran olohuoneessa ole telkkari ja suurimmat leikit tapahtuu aina juuri siellä. Jos telkkaria katsotaan, se tapahtuu yläkerran aulassa, muuten TV pysyy kokonaan kiinni.

Mitä teidän 2-4 vuotiaat tykkäävät katsoa, onko kenties samoja lemppareita?

Karina5 kommenttia:

 1. Meidän ylivilkas 3½v. jätkä ei jaksa katsoa yhtään ohjelmaa alusta loppuun, vaan käy välissä hääräilemässä muuta ja palaa sitten taas tv:n ääreen, mutta meillä lemppareita on juurikin muumit (siellä on ihan pari jaksoa, mitkä ei ehkä ole niin hyviä vielä näin pinelle, mutta kun katsoo ensin itse niin tietää mitkä pitää skipata, tai usein huomaan että jotain ´´pahaa`` on tulossa ja käännän huomion muualle ja vaihdan jaksoa/kelaan sillä välin :D pahoja jaksoja ei tule mieleen muuta kun ne missä ampuillaan/uhkaillaan muumipapan tussarilla, en pidä mistään aseleikeistä niin en halua sitä esimerkkiä myöskään ohjelmista) ti-ti-nalle myös ihan hitti ja nyt noista aamuohjelmista on löytynyt ryhmä hau ja lauri kilpa-auto, joista myös tykkää.
  Late lammas menee kausittain, katin kontti viikonloppu aamuissa on kiva.. Siinä ne lempparit tais olla. Mutta tosiaan mikä tahansa ohjelma niin katsoo hetken - lähtee hääräämään - tulee taas hetkeksi katsomaan jne. :D
  Tabletti meillä ei voi olla käytössä, koska huomattiin että Kevin jää siihen heti riippuvaiseksi, joten helpompi kieltää se kokonaan :)
  Ei muutenkaan hirveesti kyllä katsota (tai pidetä turhaan päällä), koska aistiyliherkkää se vaan rasittaa turhaa ihan mahdottomasti, yleensä siis aamuisin jos herää aikasin niin saa katsoa, että saan omat aamutoimet tehtyä ennen kouluun ja tarhaan lähtöä eli about puoltuntia katsoo, viikonloppu aamuisin se pyörii ns. taustalla ja pikku kakkonen silloin tällöin, mutta se ei juurikaan kiinnosta, mutta yleensä silloin, kun pitää saada joku viihdyke leikkien ohelle esim. kahvivieraita joilla ei ole lapsia kun on kylässä niin usein silloin laitetaan just jotkut muumit pyörimään joita jätkä käy välillä vilkuilemassa :)

  Apua miten pitkä läpätys :'D

  VastaaPoista
 2. Meillä on tällä hetkellä eniten käytössä Pikku kakkosen sovellus, josta löytyy kivaa katseltavaa ja pieniä tehtäviä. Lisäksi neiti tonkii Youtuben lasten videoita, jotka yleensä on englanninkielisiä. Aika jännä, mutta sitä kautta N on oppinut kaikki värit ihan itsestään englanniksi sekä numerot ja paljon muita sanoja. Frozen oli tosi lemppari kesällä mutta tällä hetkellä ei ole oikein mitään tiettyä lemppariohjelmaa.

  VastaaPoista
 3. Meilläkään ei kyllä kauaa jaksa keskittyä. Pikku Kakkosesta suosikki on Tuttiritari. Sitten Anniina Balleriina. YouTubesta katsotaan mm. Pipsa Possua (sekä suomi että englanti), ja Titi Nallea. Muumista alkutunnari. :D Sitten on nuo mainosvideot suklaamunista ja nukeista, ja eri lastenlaulut.

  VastaaPoista
 4. Löysin juuri itselleni uuden parhaan blogin seurattavien listalle. ;)
  Aivan ihanaa lukemista nämä tekstisi Karina!
  -Gina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau, kiitos! Ihanaa, tervetuloa mukaan Gina! Toivottavasti kommentoit jatkossakin:)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)