tiistai 23. helmikuuta 2016

Vessahätäviestintä.

Aloitin vessahätäviestinnän Alexin kanssa hänen ollessaan noin 3kk ikäinen. Olimme silloin Espanjassa ja kerrottuani äidilleni, että Alex tekee kakan aina klo 10-10.30 maissa, hän kysyi, miksi en pissata ja kakata häntä sylissäni, kerran tiedän, milloin hänellä on hätä? Siitä sitten syntyikin ajatus - niinpä, miksi en? Kerran aamukakka tulee aina ensimmäisten päikkäreiden jälkeen heti, kun silmät aukeavat, miksi annan sen tulla vaippaan?

Aloitimme pikkuhiljaa, kerran, kaksi päivässä,  kunnes 6kk kohdalla huomasin, että pissatus- ja kakatushetkiä on päivässä noin 5-10, aina päivän jaksamisen mukaan. Aamulla heti herättyämme, aamupalan jälkeen, ennen päiväunille siirtymistä, päiväunien jälkeen jne pitkin päivää. Joskus pissiaä kerkiää tulemaan vaippaan, mutta useimmiten se tehdään kuitenkin pottaan. Onnen hymy on leveä, kun pottaan lirahtaa pissa ja isosiskokin on vieressä kehumassa :)

Vessahätäviestintä on lapsen ja hoitajan välistä kommunikointia ja tapoja kommunikoida on monia. Jotkut vievät vauvojaan esimerkiksi lavuaarin ylle kellon mukaan, toiset näkevät hädän lapsensa ääntelystä tai kehonkielestä, joillekin hoitajille muodustuu intuitio siitä, milloin lapsella on vessahätä ja jotkut harrastaa ajoitusta: heräämisen jälkeen, imetyksen jälkeen jne. Meillä rytmi muodustuu ajoituksesta ja intuitiosta. Välillä vaan tulee sellainen tosi vahva tunne, että nyt Alexilla on pissahätä, äkkiä vessaan potalle ja useimmiten olenkin ollut oikeassa.

Syy, miksi puhun vessahätäviestinnän puolesta ei ole se, että haluaisin lapsestani mahdollisimman pian päiväkuivaa tai eroon vaipoista, vaan haluan tarjota lapselleni mahdollisuuden tehdä tarpeensa muualle kuin ihoaan vasten. Vaipan on hyvä olla vahingon varalta päällä, se suojaa vaatteita ja kotia muutenkin, mutta ensisijaisesti toivoisin lapseni oppivan, että tarpeet tehdään muualle. 


Meillä käytetään kertakäyttövaippoja, niitä olen täällä blogin puolella vertaillut aikaisemminkin, postauksen löydät täältä.  Espanjassa oli mielestäni huono vaippavalikoima ja kaipasin kovasti meidän lempimerkkiämme Liberoa. Jo Olivian vaippa-aikaan ostimme aina Liberon vaippoja ja Alexinkin kohdalla juuri Libero on ollut sopivin vaihtoehto. Liberolta tuli jokin aika sitten uusi vaippasarja Libero Touch, olette varmastikin nähneet sen ihanan mainoksen, jossa pieni taapero käy sovituskopissa, jossa häneltä otetaan mitat ja ojennetaan "mittatilaustyönä" tehty ihanan pehmeä ja joustava vaippa?

Mekin päästiin testaamaan kunnolla näitä Libero Touch vaippoja, kun Libero lähetti meille meidän ensimmäisen Blogiringin kampanjan yhteydessä vitoskoon housuvaippoja. Syötin Alexin mitat Liberon sivuilta löytyvään räätälöintikoneeseen ja jäin odottamaan, mitä sieltä tuleekaan! Housuvaipat osoittautuivat oikein hyviksi vaipoiksi juurikin tälläiselle vähän isommalle vauvalle. Alexilla nimittäin riittää mahaa ja reittä, ja on  erityisen tärkeää, ettei vaippa purista mistään. Libero Touch on kauttaltaan ihanan pehmeää materiaalia, aivan kuin joukossa olisi silkinhippusia! Ulkoasu on rauhallisen neutraali eikä vaipan kuvio kuulla valkoisista housuista läpi. Imukyky on melko samanlainen kuin muissakin Liberon vaipoissa, joita olemme tähän asti ostaneet, en oikeastaan oikein osaa sanoa, kumpi imee paremmin, Touch vai Up&Go.


Libero Touch on muiden Liberon vaippojen tapaan saanut Joutsenmerkin, mikä tarkoittaa taas sitä, että tuote on ympäristön kannalta parhaiden joukossa. 

Libero Touch vaipat ovat dermatologisesti testattuja, niin luonnolisia kuin mahdollista ja siten hellävaraisia lapsen iholle. Alexin iho ei esimerkiksi ole kertaakaan ärsyyntynyt vaipoista! Pukeminen on joustavien resoreitten vuoksi helppoa ja riisuminenkin onnistuu helposti repäisemällä vaippa sivuista auki. Teippivaippojen käyttäminen ei meillä enää tulisi kuullonkaan, sillä Alex ei malta pysyä selällään sekuntiakaan, aina on kiire kääntyä ja pyöriä.Jos haluat vinkkejä mm. kuivaksi oppimiseen, löydät muiden Blogiringin bloggajien kamppispostaukset suoraan tästä linkistä! Meillä ei siihen taitoon ole vielä kiire, pissitään vielä rauhassa pottaan ja vaippaan vuorotellen :)


Yhteistyössä Libero ja Blogirinki

.
5 kommenttia:

 1. Mikä ihana pieni poikanen sinulla sielä onkaan ♥ aivan syötävän söpö :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 hän on kyllä syötävän suloinen <3

   Poista
 2. Ihana Alex.♥
  Olen joskus aikaisemmin kuullut tuosta vessahätäviestinnästä ja kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koskaan ei ole liian myöhäistä alkoittaa! :) Teillä vaan voi olla aikamista vilskettä siellä, niin ei varmastikaan kaikkia viestejä ehdi lukemaan! <3

   Poista
 3. Aivan ihana poika siellä ♡ Mulle tämä vessahätäviestintä onkin ihan uusi juttu, täytyy tutkia tarkemmin sillä meillä olisi ajankohtaista opettaa henni potalle. Jäin lukijaksi :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)