tiistai 19. huhtikuuta 2016

Virtsatietulehdus vauvalla.

Alexilla oli joku aika sitten korkea kuume, seurailtiin sitä rauhassa kotona, annoin parasetamoolia ja sillä se aina laski. Ja nousi ja laski ja nousi. Lämpöä oli kainalosta mitattuna aina noin 39 astetta. Ei nuhaa, ei yskää, ei turvonneita ikeniä tai mitään muuta. Vain kuumetta. Ja huonompi ruokahalu sekä ärtyneisyys. Tosin vaippakin oli pitkiä aikoja täysin kuiva. Luojan kiitos tissi kelpasi aina.

Päätin, että kun 3 kokonaista päivää on täynnä, varataan aika lääkärille. Neljäntenä aamuna lämpömittari näytti enää 38,3 astetta, mutta varasin silti ajan. Kun aika oli lähteä kotoa kohti klinikkaa, kuume oli laskenut jo itsestään ihan kokonaan ja kävi jopa mielessä, että perunko koko ajan - eihän tässä enää mitään ole. 

Mentiin kuitenkin näytille ja hyvä niin. Lääkäri tutki keuhkot, kurkun, korvat, kaiken mahdollisen. Painoa oli Suomen neuvolasta tullut 200g lisää, kuume oli hävinnyt, poika oli virkeä ja eloisa. Yritettiin ottaa pissanäyte vastaanotolla, mutta se ei onnistunut, joten sain pissipussukoita ja purkin mukaani. Lupasin viedä näytteen samana iltana. Ja niin tein, näyte vietiin joskus iltakahdeksan aikaan ja pikatesti näyttikin negatiivista - ei virtsatietulehdusta. Huokaisin helpotuksesta ja lähdin takaisin kotiin. Labrasta käskivät soittamaan 3 päivän kuluttua, kun viljely olisi valmis. 

Tuli kolmas päivä ja minä unohdin soittaa, se oli perjantai. Lauantaina ajattelin, että lääkäri tuskin on paikalla ja eihän Alexilla ole mitään, kun ei kuumettakaan ole kohta ollut viikkoon. Eilen, maanantaina sitten vihdoin soitin ja vastaus oli kaikkea muuta, kun mitä olin kuvitellut. Viljelytesti olikin positiivinen! Pienellä pojallani on virtsatietulehdus, jonka olin laiminlyönyt ajattelattomuudellani ihan täysin. Itku tuli, taas. Paskamutsi.

Nyt Alexilla on antibioottikuuri. Tulehduksen on aiheuttanut enterokokki bakteeri, joka on peräisin hänen omasta ulosteestaan. Paska mäihä, mut näitä sattuu. Ajatella, poika joka suurimmaksi osaksi tekee tarpeensa pottaan, saa omasta kakasta bakteerin, joka aiheuttaa hänelle tulehduksen. 

Mitä tästä opimme? Vauvallasi saattaa olla virtsatietulehdus, jos:

- lapsella on korkea kuume ilman järkevää selitystä
- lapsi pissii normaalia vähemmän
- lapsen ruokahalu on hukassa
- lapsi on ärtynyt ja itkuinen

Luin eri lähteistä, että Suomessa on tapana tehdä vauvoille ensimmäisen tulehduksen jälkeen munuaisten ja virtsateiden ultraäänitutkimus tarkistaakseen, ettei siellä ole mitään poikkeavuuksia. Täällä Espanjassa lääkäri ei sanonut sanaakaan jatkotutkimuksista, nyt mietinkin, mitä asian kanssa teen. Kun antibioottikuuri loppuu, tulemme viikon päästä Suomeen. Pitäisikö odottaa siihen saakka ja käydä Suomessa lääkärissä vai alanko vaatimaan jatkotutkimuksia täällä Espanjassa viikon päästä? Lääkäri on espanjalainen ja puhuu kyllä englantia, mutta ehkä olisi kaikkien kannalta selvempi, jos tutkisimme vasta Suomessa. Mene ja tiedä.

Kaipaisin kokemuksia aiheesta, ja jos lapsellasi on ollut virtsatietulehdus, joka on hoidettu antibiooteilla ja ultrattu sen jälkeen, niin miten pitkä aikaväli on ollut kuurin lopetuksen ja ultauksen välissä? Kiitos, jos joku vaivautuu kertomaan <3

Karina6 kommenttia:

 1. A-murulla oli myös pissatulehdus ja meille on ohjelmuoitu munuaisten ja virtsateiden ultra. Suosittelisin soittamaan lääkäriin kun pääsette suomeen. En usko että ultralla on kiire, jos tulehdus ei uusi, koska meilläkin on aika vasta ensi viikolla ja tulehdus oli viime kuussa. :)

  Älä syyllistä itseäsi. Näitä sattuu! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vertaisuesta! Ikävää, että A-murullakin on ollut tulehdus :( mutta helpottavaa kuulla, että teilläkin ultra vasta tulossa, vaikka tulehduksesta on jo aikaa! Suomessa siis jatketaan tätä1 :) Kiitos!!

   Poista
 2. Kun ei tollaista aina voi tajuta heti, joten älä soimaa itseäsi <3 Ja paranemisia sinne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voikaan :( ja kun kaikki oli jo hyvin! Ihan puskista tuli diagnoosi!

   Poista
 3. Inhimillisiä erehdyksiä, Karina. Sellaista sattuu paremmissakin piireissä <3 Miten olisit osannut olla yhtään enempää huolissasi, kun pikatestikin oli negatiivinen? Pikaista paranemista Alexille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo on on, mutta olisin voinut muistaa soittaa lääkärille silloin perjantaina niin olisimme voineet aloittaa lääkityksen jo sillon, eikä 3 päivää myöhemmin.
   Kiitos kuitenkin tuesta :*

   Poista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)