perjantai 1. heinäkuuta 2016

Viikon ajankohtainen: Ikean Malm lipasto.

Tästä starttaa nyt postaussarja "Viikon ajankohtainen", jossa tarkoituksena on ottaa kantaa johonkin sen viikon aikana otiskoihin nousseeseen aiheeseen, tapahtumaan, ilmiöön tai uutiseen. 

"Kalustejätti Ikea vetää suosittuja lipastoja pois myynnistä Yhdysvalloissa ja Kanadassa.
Ikea tiedotti eilen maanantaina vetävänsä lipastoja pois myynnistä ja hyvittävänsä asiakkaille ostetun tuotteen hinnan. Massiivinen takaisinveto koskee yhteensä jopa 29 miljoonaa lipastoa.
Taustalla ovat surulliset tapaukset, joissa kolme alle kaksivuotiasta lasta on menehtynyt jäätyään lipaston alle sen kaaduttua. Kaikki tapaukset ovat sattuneet Yhdysvalloissa vuoden 2014 jälkeen. Viimeisimmästä kuolemaan johtaneesta onnettomuudesta uutisoitiin huhtikuussa."
                                       Lainaus/Lähde: Mtv.fi

Tuota noin... asiakas asentaa lipastonsa kotiin,  se kaatuu lapsen päälle ja tapahtuu se kaikista kauhein, lapsi kuolee. En voi edes kuvitella, miten kauheaa ja traagista se on, osanottoni näille lapsensa menettäneille vanhemmille, mutta.. tuntuu samalla ristiriitaisen pahalta kirjoittaa tätä.. onko se nyt oikeasti sen Malm lipaston vika? Niitä on vuoden 2014 jälkeen pelkästään Yhdysvalloissa ja Kanadassa myyty mtv.fi sivuston mukaan 29 miljoona. Siis kaksikymmentäyhdeksän _miljoonaa_ - se tarkoittaa Suomen mittakaavalla, että lähes jokaisen kotona olisi noin 6 lipastoa per asukas. Eikö se ole jo enemmänkin todennäköistä kuin epätodennäköistä, että jotain ikävää voisi sattua? Onko näiden kuolematapausten lipastot olleet kiinnitettyinä seinään, niin kuin varsinkin lapsiperheissä niitten kuuluisi olla? Ei. Meillä on esimerkiksi lasten Ikean keittiö seinässä kiinni, vaikka sen alle jääminen tuskin aiheuttaisi muuta kuin itkua. Mutta se turvallisuus ja turvallisuuden tunne, kun jätät lapsesi huoneseen leikkimään samalla kun laitat keittössä ruokaa on aika helkkarin tärkeää.
En tarkoita tällä mielipiteelläni sitä, että tapaturmat olisivat automaattisesti vanhempien vika, mutta olen sitä mieltä, että ei se taida todellisuudessa olla ainakaan sen lipaston vika, ellei se ole mystisesti itse romahtanut alas. Eiköhän siinä ole taustalla se, että lapsi on avannut alimmaisen laatikon ja alkanut kiipeämään sen päällä, jolloin lapsen paino on saanut lipaston kaatumaan nurin. Tämä siis täysin minun oma spekulaationi. Tosin uutisissa annetaan ymmärtää, että lipasto on vaan kaatunut ja Ikea on jopa myöntänyt lipastojen olevan epävakaita. Mistä ne vanhemmat kuitenkin tietää, ettei lapsi ole kiivennyt lipastossa vaan lipasto on kaatunut muuten vaan, jos he eivät ole olleet sitä näkemässä?Miten tässä uskaltaa enää jättää lapsia mihinkään huoneeseen, joissa on huonekaluja?
Jos kyseessä olisi ämpäri puolillaan vettä ja lapsi olisi hukkunut siihen - olisko se ämpärin vika? Vedettäisiinkö kaikki ämpärit markkinnoilta? Vertauskuva on Katri Haapasen Facebook sivuilta (ei tarkoita automaattisesti, että olisi Katrin) bongattu, mutta sillä ei oikeastaan ole merkitystä, sillä olen tämän asian kanssa aika samoilla linjoilla. Eihän se herranen aika nyt olisi sen ämpärin vika! Vaan henkilön, joka on ollut sinä hetkenä vastuussa pienen lapsen elämästä. Lapsen, joka ei itse ikänsä vuoksi osaa vielä puolustaa itseään tai varoa vaaroja.
Suomessa Ikea ei aio vetää näitä lipastoja pois myynnistä ja ihan oikein mun mielestä. Eiköhän meidän, vanhempien ole aika herätä tähän maailmaan, aika irroittaa katse puhelimen ruudusta ja seurata lapsiamme. Varsinkin niitä ihan pieniä, jotka eivät ymmärrä vielä mistään vaaroista yhtään mitään. 

Turvallista iltaa, huomista ja tulevaisuutta joka ikiselle lapselle <3

Karina
8 kommenttia:

 1. Näin juuri, meillä on noita Malm-lipastoja ja ovat kyllä kiinnitetty seinään ja muitakin sellaisia jotka mahdollisesti voisi kaatua lapsen päälle.
  Oon niin samaa mieltä kanssasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että on kiinnitetty, sitähän varten ne kiinnitysjutut tulee mukana! Harmi, ettei kaikki kuitenkaan toimi ohjeiden mukaisesti ja sitten tapahtuu ikäviä :(

   Poista
 2. Tämäpä juuri! Meillä ei ole kalusteet kiinnitettynä seinään mutta en jättäisi lapsia vartioimattakaan muualla kuin omassa huoneessaan jossa ei ole mitään mikä voisi käydä kipeästi päälle. En tajua tätä uutista, ei se lipastoiden vika ole vaan vika on jossain muussa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä mietin kans aina kaikki mahdolliset vaarat, ennen kuin jätän lapsen huoneeseen edes hetkeksi yksin. Esim eilen äitini laittoi Alexin vaunuihin nukkumaan ja vaunut suoraan peräkärrin koukun viereen. siirsin samantien vaunut siitä pois, koska jos kävisi huono tuuri ja alex jollain tavalla olisi saanut kaadettua itsensä vaunujen kanssa nurin, olisi hän lentänyt suoraan siihen peräkärrin kiinnitysmollukkaan. Ja jos niin olisi käynyt, niin ihan mun oma moka se olisi ollut.. ei peräkärrin.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Vakava asia, joka pitäisi ihmisten tajuta. En käsitä, miten lähdetään syyttämään paikalla seisovia huonekaluja..

   Poista
 4. Varmaan turhaan, mutta mua alkoi pelottaa uutisen jälkeen, kun siinä niin korostettiin seinään kiinnittämistä. Meillä on muutana samantyyppinen Ikean hylly tai lipasto, yksi just se Malm, enkä usko että seinäkiinnikkeitä enää löytyy... Vuokra-asunnossa ei saanut laittaa eikä sen jälkeen tajuttu pointtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsittääkseni Ikean infosta saa kiinnityksiä myös jälkikäteen pyydettyä, joten jos vielä haluat kiinniittää niin ei muuta kuin kysymään vedoten tähän tapaukseen!

   Poista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)