perjantai 25. elokuuta 2017

ALEX 2v!
Alex täytti kuun alussa kaksi vuotta ja juhlimme sitä suht pienellä porukalla. Onneksi kesä näytti vielä siihen aikaan kesältä ja katoimme pöydän terassillemme.

Olin juhlia edeltävät päivät lasten kanssa yksin kotona (käyden töissä toki) ja juhlien valmistelu jäi arjen jalkoihin. Ei koristeita, ei teemaa, ei mitään erikoista. Eikä aina tarvikaan. Kaksivuotias on kuitenkin vielä niin pieni, että hänelle riittää vieraat, muutama  lahja ja kakku.


Kakkua en ollut suunnitellut etukäteen ollenkaan ja tein siitä ihan ex tempore auton muotoisen! Välissä itsetehtyä kuningatarhilloa, mansikoita, mansikkakermarahkaa ja päällä kermaa. Kaapista löytyi elintarvikevärejä, joilla sain autoon vähän elämää.

Muissa tarjoiluissa mentiin myöskin hyvin yksinkertaisella kaavalla: Moilaksen koktailpiirakoita ja tuorejuustoa, kinkkupiirakkaa ja mustikka-vadelmarahkapiirakkaa. Viimeiseksi mainittu saavutti supersuosion! Sovelsin Yhteishyvän reseptiä mieleni mukaan ja lopputulos oli todella hyvä! Teen tarjoiluista ja juhlatarjottavien "hintalapusta" vielä oman postauksen erikseen. Edellinen, juhlatarjoilut alle 25 eurolla sai aikanaan suuren suosion.

Alex sai meiltä lahjaksi Brion junaradan, jonka tilasin jo joulualesta puoleen hintaan ja muilta tuli kivasti lisätarvikkeita. Alex tykkää kovasti junaradalla leikkimisestä, varsinkin kun Olivia on leikissä mukana.

Muutama päivä synttäreiden jälkeen oli 2v. neuvola, jossa Alex kävi isänsä ja Olivian kanssa, minä olin töissä. Neuvola oli sujunut mukavasti ja saatiin uudet hienot mitatkin, pituutta oli muistaakseni tasan 90cm ja painoa lähemmäs 17kg.
Alexhan on motorisesti tosi liikkuvainen ja esim ulkoleikeissä tosi aktiivinen, juoksee, kiipeilee, hyppii. Mutta puhe, sitä ei vieläkään juurikaan tule. Äiti, isä, Olivia, anna, ota. Ja sitten niitä omia äänteitä  ja sanoja. Lapsiahan ei saisi verrata, mutta Olivia puhui Alexin ikäisenä 2-4 sanan lauseita ja toisti kaiken perässä. Alex ei edes halua toistas perässä, pyörittää päätä vaan. Mutta kommunikoida hän silti osaa ja pystyy omalla tavallaan kertomaan, mitä haluaa tai ei halua. Silti alkaa mietityttämään, hän on melkein 2v1kk eikä puhu vieläkään.


Onko teillä kokemusta  myöhäisemmästä puheenoppimisesta ja miten nopeasti puhe lopulta kehittyi?


 Karina


ps. mulla on nyt vakavia ongelmia blogin elvyttämisen kanssa, tietokone hajoilee, välilyönti on rikki, netti ei toimi. Työkoneelle ei onnistu kuvien lataaminen, kuvakaappauksena piti nämäkin ottaa, tekstin näpytin puhelimella. Ainiin, autonkin hajotin tänään, mut se on oma stoorinsa. Ei oo perjantai 13. on perjantai 25. Jei. Viikonloppuja!

3 kommenttia:

  1. Ei kannata murehtia liikaa puhetta, seurailla tietysti. Meillä oli esikoisen kanssa sama tilanne ja 2,5v alkoi olla puhetta mistä vaan me vanhemmat saimme selvää kun puhe oli epäselvää. Pahin virhe minkä teimme oli "opettava" tapa millä puhuimme, sen sijaan että olisimme puhuneet kuin toiselle ymmärtävälle ihmiselle. Eli korjasimme kaikki virheet esim. "Tauto" ja me heti perään "ai au-to". Kieltäytyi täysin puhumasta välillä tuon takia. Luin How children learn -kirjan mikä avasi uutta näkökulmaa aiheesta, ja jätimme opetusmaisuuden pois ja keskustelimme kuten aikuistenkin kanssa keskustelimme. Näin pysyi puheyhteys lapseen ja uskallus yrittää. Kyllä ne lapset tietää ettei auto ole tauto jne ja kuulevat toiston meidän puheesta ilman että tarvitsee korjata lapsen puhetta. Nyt lapsi 4v ja viimeisen vuoden aikana on oppinut toisenkin kielen ja osaa puhua molemmilla kielillä ilman ongelmia.

    VastaaPoista
  2. Mun vanhempi poika oli yli 3v kun alkoi puhumaan. Toki tuli joitain sanoja jo ennen, mutta lauseista ei ollut tietoakaan. Kohta täyttää 4 ja nyt puhua pälpättää hienosti. Toisilla tulee puhe aiemmin ja toisilla myöhemmin. Ja kun kerran ymmärtää hänelle puhutut asiat, niin se jo kertoisi siitä, että se puhekin sieltä vielä tulee :)

    VastaaPoista
  3. Tohon puheeseen mäkin komppaan, että meillähän isot pojat alkoi kunnolla puhua vajaa kolme vee. Sanoja ja parin sanan lauseita tuli vaihtelevasti ennen sitä, mutta selkeästi viivästynyttä oli puhe vielä 3v neuvolassa. Nyt neljä vee puhuvat kuitenkin jo lähes ikätasoisesti, toki jokseenkin epäselvästi kun äänteitä vielä puuttuu. 😊 mutta sieltä se tulee! Toi motoriikan kehitys vie tilaa puheen kehitykseltä ja ilmeisesti erityisesti pojilla yleistä (meillä sama juttu)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)