keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Rankaisetko sinä lastasi?

Luin Iltalehdestä, että Mari Valosaari oli rangaissut lastaan, kun tämä kiukutteli rusinoista ja tämän tapahtuma oli sitten saanut aikaan someraivon.. yllätys!

Onneksi itse en ole julkisuuden henkilö, sillä minustakin olisi voinut repiä muutaman vastaavan otsikon viime viikolla:

Bloggaaja rankaisi lastaan: 2 päivää pelkkää vettä.

Kun haaveet muuttuvat todeksi blogin Karina rankaisi 3-vuotiasta tytärtään, kun tämä ei suostunut viemään tyhjää pillimehupurkkia roskikseen. Olivia neiti kiukutteli ja käskytteli äitiään, joten joutui olemaan loppupäivän sekä seuraavan päivän ilman pillimehuja tai muitakaan herkkuja.
"En anna lapseni komentaa minua ja minusta on tärkeää, että lapsi oppii pienestä pitäen, minne roskat kuuluvat. Jos ei kolmevuotias osaa laittaa mehutötsää roskiin, voi hän jatkossa olla ilman koko mehua. 

Rangaistus tuntui toimivan, sillä tämän jälkeen lapsi on vienyt kiltisti kaikki roskat roskiin - myös muiden.

2 päivää ilman lastenohjelmia - ankara blogiäiti teki sen taas!

Pillimehurangaistuksestaan tunnettu bloggaaja, kahden lapsen äiti nousi toistamiseen otsikoihin rangaistuaan 3-vuotiasta tytärtään toistamiseen  - ja vieläpä samalla viikolla! Tällä kertaa kyse oli lastenohjelmista. 

"Olivia sai valita kolme ohjelmaa, joita katsoi iPadilta. Sopimus oli, että sen jälkeen tehdään jotain muuta, leikitään yhdessä tms. Kun menossa oli viimeinen ohjlema, muistutin, että tämä on kolmas ja sitten riittää. Ohjelman jälkeen alkoi raivoaminen, iPadista väkisin kiinni pitäminen sekä huutaminen. Tyhmä, TYHMÄ!!! kuului lapsen suusta, minua kohti. Tämä sai aikaiseksi sen, että neiti oli koko seuraavan päivän täysin ilman lastenohjelmia. Anteeksipyyntö oli paikallaan, samoin keskustelu siitä, mitä sana tyhmä tarkoittaa ja miltä tuo tilanne minusta tuntui.

Eli minä rankaisen, kyllä lapselle pitää rajat ja tavat opettaa! Nurkkaan en laita, jäähyä meillä ei ainakaan toistaiseksi ole ollut käytössä, huutamista pyrin välttämään (aina se ei onnistu, t.temperamentti) ja käsiksi en käy, mutta koetan ajatella sellaisen rangaistuksen, joka jää mieleen ja myös tuntuu. Olivia on tottunut katsomaan aamuisin lastenohjelmia ja rangaistuspäivänä eka kysymys oli tottakai, että saako hän mennä katsomaan Ryhmä Hauta. Kun kysyin, muistaako hän, mitä eilen tapahtui, ilme muuttui surulliseksi, mutta ei sen enempää. Hienosti hän kärsi rangaistuksensa. Yksi päivä voi nyt tuntua vähältä, mutta mitä isommaksi hän kasvaa, sitä "pahemmaksi" rangaistukset muuttuu. 7 vuoden iässä se voi olla jo 7 päivää. Vähintään.

Natsimutsi vai hyvien käytöstapojen opettaja? En ainakaan enimmäinen omasta mielestäni.

Anteeksi pitää pyytää, kiitos täytyy sanoa. Toisia ei komenneta, vaan pitää pyytää nätisti. Joskus, kun Olivia käskee minua sanalla "anna", vastaan "Elsa". Se saa hänet hymähtämään ja sanoman "antaisitko". Mutta yleensä sanon vaan, että "miten sanotaan nätisti" tai "sanopa oikealla tavalla".

Ollaan myös puhuttu käytöstavoista muutenkin - mikä on kohteliasta ja mikä ei. Pikkuhiljaa oppi kyllä alkaa menemään perille. Uhma toki vähän sotkee, mutta sillekin annetaan oma paikkansa. Tuntea saa ja pitää eikä tunteista rangaista. 

Rankaisetko sinä lastasi? Minkälaisilla menetelmillä?

Kuva: Snapchat Chard_87

Karina15 kommenttia:

 1. Vitsit miten repesin tolle vikalle kuvalle :)!

  Kyllä, toinen samanlainen ilmoittautuu. Mä oin rustettu jollain espanjalaisella temperamentilla et kiihdyn nollasta sataan nanosekunnissa ja kyllä meillä ääntä riittää välillä. (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, pakko aina hillitä itseään ettei ihan huutamiseksi mene :/
   Me ollaan Olivian kanssa ihan koukussa Snapchatin eri filttereihin :D tänään aamulla Olivia kysyi heti, katsotaanko, minkälaiset siellä on tänäänm hups :D

   Poista
 2. Rankaisen ja korotan ääntä. Mä yleensä käsken huoneeseen miettimään, ja Ava tuleekin tosi nopeesti pyytämään anteeksi (mitä sitten on ikinä tehnytkään). Nykyisin tosin riittää että mä kiellän jostain ja se marssii ihan itse sinne huoneeseen ja paiskaa oven kiinni hyvin loukkaantuneena. :D Mutta meillä telkkari menee kiinni aamuisin jos ei perusasiat luonnistu (vessassa käynnit tai aamupalalle tuleminen) ja se sitten pysyy kiinni.

  Ihan älytön toi kohu mikä nous tosta Valosaaresta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on älytön ja täysin typerä mun mielestä.

   Olivialla taas anteeksi pyytäminen tuntuu olevan todella vaikeaa ja sitä saakin odottaa jonkun aikaa.

   Poista
 3. Samoilla linjoilla täälläkin. Kyllä lapsella täytyy olla käytöstavat ja Maria on aiheuttanut kassatädeissä -ja sedissä huvittuneisuutta kun niin topakasti tervehtii :D Vihaan käskyttämistä yli kaiken, ja tuon 3 vuotiaan uhmaamisen kanssa se on yhtä käytöskoulua ollut viimeisen vuoden, mutta nyt alkaa jo tuottaa tulosta - tulee nimittäin aika äkkiä meille vanhemmille palautetta neidin suusta jos ei pyydetä häntä tekemään jotain. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saispa Oliviaankin tuon reippaan tervehtisimisen! Sosiaalisesta tytöstä tulee aina vieraiden ihmisten edessä todella ujo ja hän ei saa sanaakaan suustaan. Hienoa, että sielläkin alkaa opetus tuottaa jo tuloksia, kotoahan kaikki opitaan :)

   Poista
 4. Mä olen aika tiukka äiti. Ei on ei. Omasta mielestäni liiankin natsimutsi :(

  VastaaPoista
 5. Ihana kuva! :D

  Mielestäni asioilla on aina seurauksensa. :)

  VastaaPoista
 6. :) minäki kuulin, ku jotku mainitti vesi-jutusta, ettei lapsi oo saanu ko vettä 2 päivää !!! Minä sannoin, että lukekaapa harakat uuestaan... kyllä pitää lapsia rangaista jotenki, ei niistä muuten tuu ihmisiä. Mukavaa kevättä Päivi*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eikä, onko tuo nyt vitsi vai totta? En erota :D vai puhutaanko "kylillä" että KArina ei anna Olivialle ruokaa? hahah.. Mukavaa kevättä myös sinne! :)

   Poista
  2. joo, ko ne ties että luen blogias, nii niienki piti kans ja päteä myös, nii hohhoijaa. MITEN MULLON MENNY KYSYMYKSES OHI ????

   Poista
  3. No huhu! Sehän ois melkein lasun paikka ollu, jos en olisi lasta ruokkinut :D lukutaito on kyllä hieno asia ;)

   Poista
 7. Kyllä vaan! Säännöt on oltava, ja niiden on oltava johdonmukaiset. Aivan kaikesta en "nillitä", vaan valitsen taisteluni tarkoin. Onko jonkun asian kieltäminen välttämätöntä. Rajoja ja rakkautta <3

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)