perjantai 23. syyskuuta 2016

Miten Alex syö?

Alex täyttää pian jo vuoden ja kaksi kuukautta. Päiväkotiarkeen on enää kolme kuukautta, joten ollaan tehty hänen ruokaluiden suhteen pikkuhiljaa pieniä muutoksia. Toki päiväkodissakin varmasti niin pientä autetaan ja syötetään, mutta onhan se kaikille helpompaa, jos lapsi osaa jo siinä vaiheessa syödä itse. Niinpä olen lykännyt pojalle lusikan ja haarukan käteen ja antanut opetella käyttämään  niitä!

Minkäänlaisia ruokalappuja hän ei suostu käyttämään, joten sotkua syntyy lähes aina. Onneksi vaatteita riittää ja pesukonekin on keksitty :)

Alex on kaikkiruokainen. Hän siirtyi syömään meidän kanssa samaa ruokaa jo vuoden ikäisenä, sillä emme itsekään käytä ruoassa kovin paljon suolaa ja nyt vielä vähemmän. Sitähän saa kyllä lisättyä omaan ruokaan, jos haluaa. Silloin vuoden ikäisenä soseutettiin ruokaa pikkuisen, mutta nyt ei tarvitse aina sitäkään tehdä. Suusta löytyy 7 hammasta, joten niitä saa myös käyttää.

Alex syö aamupalaksi vaihtelevasti puuroa, munakasta, leipää, smoothieta - kaikkea, mitä annetaan. Päiväruoalla hän on tykästynyt erityisesti kalaan, mutta kaikki muukin kyllä kelpaa - sen verran mitä kelpaa. Sillä vaikka kaikki ruoka kyllä maistuu, sitä menee edelleen hyvin vähän. En tiedä ovatko syyllisenä taas tulevat hampaat vai jokin muu, mutta tuntuu, että meidän reilun vuoden ikäinen elää edelleen "pelkällä" tissillä. Kasvu on kuitenkin tasaista eikä nälkää poika todellakaan näe. Jos omalta lautaselta ei jokin kelpaa, niin siskon lautaselta takuuvarmasti kelpaa! Samoin isän munakas uppoaa aina paremmin, vaikka omalla lauatasella olisi ihan samanlaista.


Ruokajuomana toimii vesi ja ruoan päätteeksi saa halutessaan myös sitä tissiä. Lehmänmaitoa tai mehuja hän ei juo. Maitotuotteita kylläkin käytetään muuten, joten täyskieltäytyjä en siinä lasten kohdalla ole. En tiedä missä vaiheessa otetaan lehmänmaito käyttöön, ehkä sitten lähempänä loppuvuotta? 

Kuten alussa mainitsinkin, sotkua syntyy ja tämän vuoksi meillä on käytössä MaxPlay.fi verkkokaupasta tilatut KG Designin pilvitabletit. Siinä ruoasta aiheutuvat sotkut ja murut pysyvät suht koht hyvin yhdessä läjässä eivätkä leviä pitkin keittiön pöytää ja lattiaa. Ellei sitten Alex nosta koko komeutta ilmaan ja heitä lattialle. Niinkin on käynyt! Myös Olivia sai oman pilvitablettinsa, sillä tiesin, että hänelle olisi tullut paha mieli, jos olisin tilanut vain Alexille. Olivia taitaakin olla enemmän innoissaan siitä, varsinkin, kun hänen kaverillaan Nellalla ja hänen pikkusiskollaan on samanlaiset. Avattuani tämä tabletit paketistaan, Olivia heittäytyi mun kaulaan ja sanoin "voi kiitos, kiitos äiti" <3


Yllä oleva annos perunaa ja makkarakastiketta meni täysin sellaisenaan. Alex söi sen todella hienosti haarukkaa käyttäen! Haarukalla syöminen onnistuu tällä hetkellä muutenkin paremmin kuin lusikalla, sillä lusikan kyydistä tuppaa annos aina karkaamaan paidalle tai takaisin lauataselle ennen kuin tavoittaa pientä suuta. 

Minkä ikäisinä teidän lapset alkoivat syömään itse? Itse olen hyvin yllättynyt Alexin ruokailutaidoista, sillä meillähän sormiruokailtiin loppujen lopuksi hyvin vähän. Lähes kaiken ruoan 6-12kk ikäisenä tuli syötettyä soseena. Mutta niin vaan ne motoriset taidot ovat siitäkin huolimatta kehittyneet! 

En hyödy MaxPlayn linkkien klikkailusta.

4 kommenttia:

 1. Ihana Alex.♥
  Meillä Hugo syö kaiken muun itse paitsi puuron. Muilla ruuilla Hugo pitää lusikkaa vasemmassa kädessä ja popsii sormin kaiken oikealla kädellä suuhun. :D
  Täältä löytyy myös tuollainen pilvialunen ja aika usein Hugo nakkaa sen lattialle. Mutta ehkä se joskus taas saa pysyä pöydällä. :)

  VastaaPoista
 2. Meillä sormiruokailtiin ja syötiin soseita ns. sekaisin muutama kuukausi, ja noin 8 kk ikäisestä asti tyttö on syönyt täysin itse. Ns. leikkelehaarukka on edelleen kovassa käytössä. Tytöllä ikää 2v2kk, ja nyt ei likaannu edes paidat saati ympäristö :)

  VastaaPoista
 3. Meillä neiti söi vauva-aikanaan suurimmaksi osaksi aikoinaan sormiruokailemalla, vaikka kyllä me puuroja ja joitakin soseita joskus myös syötettiin. Lusikkaa oppi käyttämään joskus 1v3kk:n ikäisenä. :P

  VastaaPoista
 4. Meilläkään ei suostu pitämään ruokalappua ja harjoittelee lusikan/haarukan käyttöä
  Vaihtelevasti onnistuu =)
  Toivon että oppis ku päiväkoti alkaa pian ,tosin pakkohan niiden on auttaa siellä

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)