Vuosi alkaa olemaan jo lopuillaan ja tässä vaiheessa voidaan kurkistaa menneisiin kuukausiin. Meillähän on kaikkeen budjetti. Ollaan laskettu arvio koko vuoden menoista ja jaettu ne 12 kuukaudella sekä sen perusteella laskettu, paljon laitamme kiinteiden kulujen tilille joka kuukausi rahaa, jotta ne riittää kattamaan kaiken. Kiinteisiin kuluihin kuuluvat lasten hoitomaksut, kauppaostokset, vakuutukset, sähköt, vedet, polttoaineet, jätemaksut, tiemaksu, lääkäri - ja lääkekulut, lasten vaatteet, puhelinlaskut, netti yms. Kaikki niin sanotut pakolliset laskut. Lainat kumpikin maksaa omilta tileiltään ja loput rahoista jaetaan yhteisille käyttö - ja säästötileille sekä rahastoihin.
Kauppalaskuksi ollaan budjetoitu 450 euroa. Se sisältää kaikki hygieniatarvikkeet (pois lukien vaipat) ruokatarvikkeet sekä molempien työpaikkaruoat, koska ne otetaan kotoa mukaan. Polttoaineisiin on varattu 2x150€= 300€/kk.
Miten onnistuimme pysymään budjetissa?
Ruokakauppabudjetti on ylittynyt aika pahasti, meillä on mennyt joka kuukausi 53,38 euroa enemmän, mitä ollaan laskettu. Toukokuun iso lasku selittyy minun 30-vuotis juhlilla.
Polttoainekulut taas ovat pysyneet ihan budjetissaan, 290e/kk! Elokuun iso summa selittyy meidän asuntoautoreissulla. Ajettiin Joensuu - Kuopio - Ylivieska -Kalajoki -Vaasa - Tuuri - Kuopio -Joensuu reitti. Muuten näyttää aika tasaiselta! Prisman osuus vähän yllättää. Ostetaan Prismasta yleensä vaipat, lamput, paristot, kodintarvikkeet, yms. Silti sinne on mennyt melkein satanen kuussa. Kahviloissa ja ravintoloissa käydään mielestäni aika harvoin, mut ilmeisesti kuitenkin yli kolmellakympillä kuussa. Toisaalta lokakuussa meillä on vuosipäivä ja käydään aina ravintolassa syömässä, joten sekin iso summa selittyy jo sillä. Mitähän me ollaan heinäkuussa tehty?
Kokonaisuudessaan olen tyytyväinen meidän budjetteihin sekä rahankäyttöön. En tiedä menisikö ruokakauppaan enemmän, jos meillä ei olisi budjettia lainkaan? Koska kyllä se budjetti ohjaa aika paljon ostoksia. Esimerkiksi jos puolessa välissä kuukautta on mennyt yli 250 euroa, en ostele heräteostoksia, kuten fetajuustoja eikä meillä syödä ruoaksi tortilloja tai muita ruokia, joihin menee paljon rahaa. Silloin mietitään loppukuukautta ja tehdään edullisia hyviä kotiruokia. Toisaalta taas, jos puolessa välissä kuukautta on lasku alle 150e, kuten nyt, annan helposti kärreihin laittaa viilejä, rahkoja, juustoja, herkkuja ja kaikkea, mitä ei oikeasti tarvitsisi edes ostaa. Eli budjetti ohjaa molempiin suuntiin.
Teetkö sinä budjetteja? Tarkasteletko ja pysytkö niissä?
Karina
Ihanan järjestelmällistä ja mielenkiintosta:) Tossa ois meilleki esimerkkiä,tuntuu että kuulausittaiset menot on iha hitokseen
VastaaPoistaKiitos! Mä rakastan budjetteja, taulukoita, listoja jne :D Suosittelen varsinkin ruokakauppabujetin tekemistä, meillähän sen seuraaminen on älyttömän helppoa, kun käydään vain ja ainoastaan lähi ässässä kaupassa, jonne meillä on tili, joka maksetaan jokaisen kuun lopussa pois. Tilannetta helppo seurata, kun jokaisen ostoksen jälkeen kuitilla lukee koko kuukauden "velkasaldo"= siihen asti mennyt rahaa ruokakauppaan :)
PoistaNäitä on kiva lukea mutta mun pää ei kestäs budjetointia tai menis hirveeks pihistelyksi. Toisaalta mulla on varmaan tälläinen taulukko päässä :D
VastaaPoistaMinä seuraan! Ruokabudjetti toimii siten, että joka kuukausi nostan 300 ruokalompakkoon. Tämä ei ylity koskaan, kun tottunut pitämään siitä kiinni. Ja juhlat budjetoin erikseen, jolloin nekin saa pysymään suunnitelmassa.
VastaaPoistaIhanan järjestelmällistä!
VastaaPoista