tiistai 2. tammikuuta 2018

Struuma vai masennus?

Julkaistuani tämän tekstin (Uusi vuosi, vanhat kujeet), sain useammalta läheiseltäni huolestuneen viestin/puhelun: olenko tullut ajatelleeksi, että olisin masentunut? Kuulemma kuulostan masentuneelta. Noh, totta jos puhutaan, niin olenhan minä asiaa miettinyt. Jatkuva väsymys, haluttomuus, välttämättömienkin asioiden välttely, työmotivaation puute, alakuloisuus, herkkyys, itkuherkkyys, äkäisyys.. lista on todella pitkä. 

Näyttääkö masentunut ihminen tältä?

Äitini myös muistutti minua, että minulla on struuma. Olenko milloin viimeksi käynyt kontrollissa? Struuma on terveyskirjasto.fi mukaan suurentunut kilpirauhanen. Joskus struumaan liittyy kilpirauhasen liikatoiminta ja silloin kilpirauhanen suurenee kilpirauhasen tulehduksen seurauksena. Yleensä haitta on vain kosmeettinen ja aiheuttaa epämukavaa oloa, esim. paidankaulus voi ahdistaa, mutta muuten sen ei pitäisi olla vaarallinen. Milloinka olen käynyt viimeksi kontrollissa? Sanoisin, että joskus viitisen vuotta sitten, totuus on tosin lähempänä 6-7 vuotta. Tai sitten en vain muista. Ihan hämärä muistikuva minulla on, että olisin käynyt terveyskeskuksessa allekin viisi vuotta sitten, makasin röntgenhuoneen sängyllä ja mieslääkäri ultrasi kaulaani, mutta muistikuva on niin hämärä, etten edes tiedä onko tämä tapahtunut vai olenko nähnyt unta.

Joka tapauksessa minun on varattava pian aika lääkärille. Koska sen lisäksi, että olen jatkuvasti väsynyt ja voimaton, painoni on noussut tasaisesti ja jatkuvasti ylöspäin. Elämäntavoillakin on varmasti siihen osansa, mutten omasta mielestäni syö sen kummoisemmin kuin vaikkapa reilu kolme vuotta sitten, kun painoin lähes 10 kg vähemmän. Liikuntaa olen nyt lisäämässä aktiivisesti ja eilenkin kävin reippaalla kävelyllä. Se ei vielä tuottanut mitään endorfiinipiikkejä minulle, mutta eipä yksi kerta varmasti tuotakaan, lisää tarvitaan.

Mutta, olenko masentunut? En tiedä. Vaikka olisinkin, niin en ikinä myöntäisi sitä itselleni tai saatikaan kenellekään muulle. Se ei vaan sovi minulle. Typerää ajattelua, tiedän, mutta en vaan voi hyväksyä sitä, että olisin. Miksi olisin? Minulla on hyvä elämä, ihanat, terveet lapset, mahtava aviomies, hyvä työpaikka, maailman parhaat työkaverit. Kaikki on hyvin. Miksi mieli olisi maassa? Tai, miksi se oikeastaan on maassa?

Oma kokemus struuman kanssa elämisestä on ollut tähän asti ihan neutraali. Pooloja tai tiukkoja koruja, huiveja en voi käyttää, mutta muuten se ei ole aiheuttanut minulle erikoisempaa draamaa. Lähisuvusta taas ainakin kolmella ihmisellä on struuma leikattu, joten odotettavissa on, että omanikin kasvaa jossakin vaiheessa siihen pisteeseen, että lekurin pöydälle mennään. Sen yhden tutkimuskerran, jonka varmuudella muistan tulos oli silloin se, ettei struumasta voinut ottaa ohutneulanäytettä, sillä struumani sijaitsee kaulavaltimon takana ja toimenpide olisi vaarallinen. Niinpä se jätettiin tutkimatta. Ja sille tielle jäin. 

Mieheni mielestä saisin itseni kuntoon, jos jättäisin turhan sokerin ja vaalean vehnän pois. Lisäisin liikuntaa, muokkaisin ruokavaliotani terveellisemmäksi, menisin ajoissa nukkumaan (ilman puhelinta) ja alkaisin pitämään itsestäni ihan oikeasti huolta. Onhan se helpommin sanottu kuin tehty, mutta tässä vaiheessa minulla ei taida olla muuta vaihtoehtoa. En halua paisua enää kuin tuorehiivasta tehty pulla. En halua olla enää näin väsynyt k o k o  ajan. Haluan nauttia elämästäni, varsinkin, kun nauttimisen aihetta on! Enää tarvii vaan tehdä asioille jotain. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty?

Onko teistä kellään kokemusta struumasta? Miten usein käytte kontrolleissa? Tai onko kokemusta näistä oireista, mitä minulla on - paljastuko masennukseksi vai kilpirauhasen toimintaan liittyväksi sairaudeksi?

Karina

16 kommenttia:

 1. Masennuksella ei ole kasvoja, se ei näy ulospäin. Usein kaikki onkin päällisin puolin ”ihan ok” ja silti masentaa. Hyvin suomalainen asenne masennukseen, valitettavasti. Mielelläni näkisin siinä muutosta, se kun ei tulotasoa eikä mitään muutakaan katso. Sairaus siinä missä muutkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti, näin on. Eiköhän se asenne kumpuaa yhteiskunnasta ja tärkeää olisi tuoda sen epäkohtia esille, eikä ruokkia, niin kuin minä teen. Mutta kirjoitin vain omasta tuntemuksesta sellaisena kuin se on.

   Poista
 2. Kilpirauhasen ongelmat aiheuttaa painon nousua sekä masennuksen tyyppisiä oireita, juurikin väsymystä, ärtyneisyyttä, uupumusta, unen laadun huononemista jne. Sinkkiä, jodia, seleeniä ja B12 vitamiinia suositellaan kilpirauhas ongelmista kärsiville. Käväse noita hakemassa vaikka luontaistuotekaupasta, ja kokeile miten vaikuttaa sun jaksamiseen. :). Lisää ruokavalioon kasviksia, hedelmiä ja marjoja ja juo vettä keskimäärin 2 litraa per päivä. Pelkästään noilla ohjeilla parannat jo omaa olotilaa merkittävästi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Sami! Kiitos hyvästä kommentistasi, sinähän kuulostat ihan mieheltäni :D
   Oon ottanut nyt aktiivisesti vitamiineja ja kalaöljykapseleita viimeiset kaksi viikkoa, pitkäaikainen prosessihan se on, mutta varmasti jossakin vaiheessa näkyy parempana vointina. Ruokavalio minulla on päin metsää, syön epäsäännöllisesti, liian isoja annoksia kerralla, vettä juon 2-3 litraa päivässä, vedestä olen aina tykännyt eikä sen riittävä juominen onneksi tuota ongelmaa :) Tulin juuri verikokeista, testataan kilpirauhasen arvot, illalla ollaan jo viisaampia :) Hyvää alkanutta vuotta sinulle!

   Poista
  2. Huolestuneet miehet osaa varmasti jankuttaa noista asioista kauan! :D. Oma vaimo saanu kans osansa "oikeaoppisesta" ravinnosta, liikunnasta ja elämäntavoista... Toivotaan, että verikokeista löytyy enemmän, ja osaavat laittaa lääkityksen tarvittaessa kohilleen. Kilpirauhaslääkitys ei välttämättä oo ikuinen, kaverilla oli kilpirauhasen vajaatoiminta ja sitä seurattiin tiheään. Muutti ruokavaliota, lisäs liikuntaa ja pääs irti stressikierteestä, niin tasot rupes palaamaan paremmin kohilleen. Vielä arvot viitearvojen alakantissa, mutta kuvailee oloaan huomattavasti paremmaksi. Hyvää alkanutta vuotta myös sulle! Syy löytyy varmasti noihin oireisiin, jonka jälkeen kohti terveempää elämää! :)

   Poista
 3. Minulla on monta pientä struumaa kilpirauhasissa. Kaksi kertaa ultrattu ja lääkäri sanoi että jatkossa ei kontrolloida mitenkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, mä tarkistin eilen omakannasta omat tutkimukseni ja se hämärä muistikuva olikin oikea! Multa on ultrattu viimeksi 08/2016 ja silloin ilmeni, että oikeassa lohkossa on 13,6mm yhtenäinen kyhmy ja vasemmassa lohkossa kaksi pienempää, toinen 8mm ja toinen 4mm.En vaan muista, miten sovittiin jatkosta, mut varmaan viimeistään kesällä hakeudun taas ultrattavaksi! Miksiköhän sulla ei kontorolloida enää mitenkään?

   Poista
 4. Minä olin vuosi sitten työterveystarkastuksessa ja valittelin samoja oireita kuin sinulla. Kaikkien verikokeitten lisäksi otettiin kilpirauhaskoe. Löytyi kilpirauhasen vajaatoiminta. Ihmettelin itse kun ei mikään huvittanut ja paino nousi. Nyt olen syönyt vuoden lääkkettä jakohta olis taas verikokeen aika. Mutta jaksan ja innostun nykyään kuten joskus aikoinaan. Kai se kilpirauhasen toiminta hiipui hitaasti niin jotenkin tottui väsymykseen ja painon nousuun. Käyhän verikokeessa niin tiedät tilanteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei anonyymi, kiitos vertaistuesta! Just tulin verikokeista, saan jo iltapäivästä tulokset. Luin vajaatoiminnan oireet ja turhan moni osui kohdalleen, mut näinhän käy aina, kun tekee itselleen googlediagnoosia. Toivottavasti ei ole vajaatoimintaa ja selviäisin ihan ruokavalio ja elämäntapamuutoksella! Lääkitys kun on ilmeisesti elinikäinen? Toisaalta ois helpottavaa, jos saisin diagnoosin, saisin itselleni syyn tähän kaikkeen ja mahdollisesti sitten lääkkeillä olon paremmaksi. Mukavaa alkanutta vuotta sinulle, minäpä päivittelen verikoetuloksista vielä lähipäivinä tänne blogiin :)

   Poista
 5. Paljon tsemppiä sinulle!
  - Gina

  VastaaPoista
 6. Moi, mulla on myös struuma löydös, samankokoisia kun sulla ja laitettu 4-6 kk seuraava ultra, jos kasvaa niin ohutneulanäyte otetaan sitten, kaikki kilppariarvot ok, mutta samat oireet ku sulla, en koe olevani masentunut ja ihmetyttää mistä olo johtuu ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmetyttää minuakin, edelleen. Oon nyt lisännyt liikuntaa ja käyn 2-3 kertaa viikossa säännöllisesti salilla ja lenkillä, mutta edelleen iltaisin on ihan järkyttävän väsynyt olo. Tuntuu ettei jaksa tehdä mitään, eikä jaksakaan. Sen takia blogikin on jäänyt täysin sivuun..toivottavasti sulla olo paranee :)

   Poista
 7. Minkähänlaiset kilpirauhasarvot sinulla on? Usein lääkärit katsovat vain viiteitä ja käykin ilmi, että arvot ovatkin aivan rajoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoin juuri omakannnasta:

   P-TSH 2,1 (0,3-4,2)
   P-T4-V 14,2 (11-22)

   eli näyttäisi olevan ihan viitearvojen sisällä.
   Olin juuri tulossa kirjoittamaan tänne uutta tekstiä koskien mun väsymystä. Varasin nimittäin juuri lääkärille ajan, koska olen totaalisen väsynyt olemaan koko ajan väsynyt. Itkin koko puhelun ajan.

   Poista
  2. Olen itse saanut koelääkityksen vastaavilla arvoilla. Koelääkitys vaihtui hyötyjen jälkeen lääkitykseksi. Väsymys oli aivan kammottavaa. Oireita tulee usein jo silloin, kun t4v on viitteen sisällä alimmassa kolmanneksessa eli sinun viitearvoilla 11-14,66 välillä. Itse joudun syömään myös rautaa, kun varastoraudat eivät olleet hyvät.

   Poista
  3. Täytyy ottaa tämä lääkärin kanssa esille, jos ei asiat muuten ala selviämään, kiitos kun palasit tähän kommenttiin!

   Poista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)