torstai 27. elokuuta 2015

Mielipidepostaus: "Aika ei riitä".

Vauvanvaatteiden silittämiseen liittyvään postaukseen sain paljon vastauksia, että ei silitetä, koska ei aika riitä moiseen, on tärkeämpääkin tekemistä, kotona on muutakin tekemistä, en todellakaan jne. Julkaisin siis postauksen facebookissa muutamissa ryhmissä ja osa vastauksista on poimittu sieltä.

Mä en nyt rehellisesti sanottuna ihan ymmärrä. Vuorokaudessa on 24 tuntia, joista noin 8 on tarkoitettu nukkumiseen. Jää 16 tuntia. Viikossa se on 7x16= 112 tuntia. Mä silitän noin kolme kertaa viikossa max 45 min, mikä on noin  2h. Eli mulle jää viikossa 110 tuntia tehdä kaikkea muuta: hoitaa 2,5 vuotiasta esikoista, hoitaa 3 viikon ikäistä vauvaa, käydä kaupassa, laittaa ruokaa, syödä, siivota kotia, käydä ulkoilemassa lasten kanssa, leikkiä, päivittää blogia, ottaa kuvia, pumpata maitoa (siihen menee puolesta tunnista tuntiin päivässä eli 3,5-7h viikossa), tehdä ihan kaikkea. Ajanhallintaa kannattaa muuten opetella, jos on asioita, joita en ehdi tekemään, vaikka haluaisikin.

Olen tällä hetkellä jotenkin tosi provosoitunut. Miks ei vaan voi myöntää, ettei viitsi silittää, koska mieluummin tekee jotakin muuta? Tai ei silitä, koska ei näe tarvetta silittää. Näilläkin "en todellakaan ehdi mammoilla" on kuitenkin aikaa roikkua facebookin ryhmissä päivittelemässä ja kommentoimassa muiden päivityksiä. Kyllä mäkin roikun somessa koko ajan. Ja silti ehdin. Joku kirjoitti, että on tärkeämpääkin tekemistä. No mulle ainakin on tärkeää, että mun vastasyntynyt saa olla pehmeissä vaatteissa. 

Kommenttien jälkeen tuli sellainen olo, että olen outolintu ja mun pitää nyt jotenkin perustella kaikille, miksi minä ehdin ja miksi ylipäätänsä silitän. Tiedättekö, kun ihminen voi ehtiä päivän aikana TODELLA paljon, jos vaan haluaa. Ja joo, nekin joilla on lapsia, jopa useampia. Itse ainakin koen jopa ehtiväni ja tekeväni nyt huomattavasti enemmän, kuin silloin kun oli vain yksi lapsi. Ehkä sen takia, että sitä tekemistä ihan oikeasti on ihan hirveästi? Ja sen takia, että haluan ehtiä? Haluan olla supermutsi? :D

Oli miten oli, muistakaa, että tämä on mielipidekirjoitus ja minulla on oikeus omaani kuten myös teilläkin omaanne. Olen kirjoittanut tämän tunteiden kuohuessa ja olen hyvin imetyshormoonirikas.Mukavaa illanjatkoa teille, silitte tai ei <3

Karina


26 kommenttia:

 1. Joskus mullekkin tulee semmoinen olo kuin pitäisi vähän puolustella miks kerkee jotain mitä joku muu ei :D Ehkä se henkilö sitten kerkee jotain muuta enemmän kuin mä..? Oli miten oli, kauheeta pulttia otetaan toisten kodinhoito "rutiineista".. Kukin tyylillään :)

  VastaaPoista
 2. Samoilla linjoilla. Olen aina ollut erittäin tarkka siisteydestä. Neljäs lapsista oli koliikki vauva ja sillon tajusin et ihan sama joku silitys yms. Mää nukun jos on mahollisuus. Nyt raaskinu kelkka kääntymässä. Lapset nukkumassa ja minä jatkan siivousta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en oo kauhean tarkka siisteydestä, muttaa vauvan vaatteista näköjään olen :D Oma lepo on tottaki tärkein, että jaksaa hoitaa lapsia!

   Poista
 3. Toisille todella tärkeä asia, toisille taas aivan mitäänsanomaton. Pätee joka asiaan. Ei sen kummempaa :)
  T. Niiskuneiti

  VastaaPoista
 4. Haha :D Minä en ymmärrä miten useamman pienen lapsen äitinä ehtii enemmän kuin kerran viikossa kuntosalille? EI! Älkää kertoko, en todella tahdo tietää, koska en ollut menossa! :D Jos asiat on oikeesti tärkeitä, niin niille löytää aikaa. Ihan varmasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun ymmärsit jutun pointin. Se ei nimittäin ollut se, että kaikkien pitäisi silittää ;)

   Poista
 5. Ihana sinä 😂 mä en silitä, en koskaan oo silittänyt. En ehdi, mutta en kyllä edes yritä ehtiä 😊 ihana että sinä ehdit!

  VastaaPoista
 6. Toisille vaan toiset asiat on tärkeämpiä. Kyllä tärkeille asioille aina löytyy aikaa! Arvot on jokaisella vähän erilaiset. t. silittävä silittäjä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, jutun pointti vaan tosiaan oli se, että "aika ei riitä" on enemmänkin piiloutumislause. Silittäminen oli tässä vain esimerkkinä. Meillä kaikilla on paljon asioita joihin meillä "ei ole aikaa", koska todellisuudessa ei ole edes mielenkiintoa järjestää siihen aikaa. Mutta jos haluaa, ehtii kyllä. Vaikka sitten imuroida joka päivä. Mä en esimerkiksi todellakaan viitsisi imuroida joka päivä, mutta voisin sanoa, että "ei oo aikaa". En tiedä ymmärsitkö mitä ajan takaa..

   Poista
 7. Mä en ehtisi, mutta ihan vain siks että pidän toisia asioita tärkeämpänä eikä meidän pyykit ole olleet ikinä karheita. Mä esimerkiks vaihdan lakanat kerran viikossa ja pyyhkeet lähes joka toinen päivä. Imuroin ja luuttuan joka päivä ja pesen vessan/kylppärin joka ilta lähes lattiasta kattoon. :D +tietenkin kaikki peruskotityöt, ruuanlaitot ja lapsenjutut siihen päälle. Se on niin mihin on tottunut ja mikä on itselle tärkeää ja mieleistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei jumalauta! :D Mitä mä just luin, kanttisko tehdä jotain parempaa. Mites ois lasten kanssa oleminen ja ystävien näkeminen. Ei niitä vessoja tartte joka päivä pestä, vai kusiiko sun mies pitkin seiniä.

   Poista
  2. Anonyymi on nyt hieman asiaton ja mietin jopa julkaisenko kommenttia ollenkaan. Mutta julkaisin, koska en ole vielä kertaakaan jättänyt ainuttakaan julkaisematta, se on mielestäni kirjoittajan oma häpeä, jos ei osaa olla asiallinen.

   Mutta, Roosalle sanoisin, että herranen aika, mitä sä jaksat? Onko teillä miten iso koti? Mä imuroin alakerrran joka toinen päivä, mutta yläkerran kerran viikossa, vessat meillä pidetään puhtaana jokaisen käynnin jälkeen, perussiivous vessassa tapahtuu myöskin kerran viikossa. Haluaisin kyllä siivota hieman paremmin ja useammin, mutta en kyllä jaksa :D vaikka ehtisin kyllä.

   Poista
  3. Anonyymille tiedoksi että mun lapsi nukkuu päiväunia 2h päivässä ;) käydään kyllä ihan joka päivä kaksi kertaa pihalla ja harvemmin Lyylin hereillä ollessa teen peruskotitöitä ihmeellisempää koska hän ei viihdy yhtään yksin. Äkkiseltään laskettuna mulla menee näihin "ylimääräsiin" kotitöihin päivässä n. 45min. Mitähän PAREMPAA siinä ajassa sitten pitäisi tehdä? Kirjoitella _nimettömänä_idioottimisuuksia blogeihin kenties? Ystäviä nähdään lähes päivittäin ja lapsi menee tietenkin kaiken edelle. Ja ei, mies ei kuse pitkin seiniä, vaan pyykkien ym. tuoma pöly ja hiukset jne. käy mun hermoille. Aika yksinkertasta kun pyyhkäsee päivittäin pinnat puhtaaksi.

   Haha. Kuulostaa paljolta mutta ei se sitä oo. Mä taas en jaksais silittää vaikka ehtisinkin, nää on niin mielipidejuttuja :D meillä on vain 75neliöö, joten ei tähän imuroimiseen ja lattioiden pesuun mene kuin ehkä 20min :) Ehkä me ollaan jotenkin erityisen roskaavia.. :D Mä oon aina tykännyt siivota siinä missä joku toinen esimerkiksi lukea tai ommella, joten ehkä siks uhraan sille vapaa-aikaani. :)

   Ja mä en ainakaan loukkaantunut, vaikka kommentin julkaisitkin. Oma häpeänsä nimenomaan! :) Kiitos mukavasta blogistasi!

   Poista
 8. Oho.paljon on joka paikassa puhetta, miten äidit ovat toisilleen susia, koko ajan arvostelemassa. Tässä lienee yksi esimerkki? Hienoa että ehdit ja jaksat, toisille tosiaan se ei ole niin tärkeä juttu.
  Itse en ole saanut noin ryppyisiä pyykkejä narulta. Ovat sileitä ja pehmeitä ilman silityksiä. Siksi en oikein ymmärrä tätä keuhkoamista: )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaan muihin kommentteihin myöhemmin, mutta tähän haluan sanoa jo nyt, että tässä tekstissä ei ole pääpointtina se silittäminen vaan ylipäätänsä hokeama "aika ei riitä" koska mun mielestä ajan riittävyys on vaan järjestelyn kysymys. Kaikkien päivöt koostuu eri asioista ja eri tarpeista, en minäjään silittäisi, jos lopputulos narun jälkeen olisi toisenlainen. :)

   Poista
 9. Ei oo varmaan kyse siitä ettei ihmiset oikeesti ehdi vaan siitä haluaako sen ajan käyttää jotenkin muuten! Siis sen silittämis ajan.

  Meillä ei silitetä (muuta kun joitain juhlavaatteita tmv.) pyykit on pehmeitä joten en näe aiheelliseksi tehdä sitä. Hyvä ja laadukas kuivausrumpu on myös huippu!
  Teen sen ajan siis jotain muuta jos en mtn järkevää niin makaan vaikka sohvalla jos lapset sen suo ;)

  Eikä mun mielestä kannata vetää hernettä nenään jos joku sanoo että ei ehdi. Ehkä jollain on oikeesti semmonen tilanne, mistä sinä sen tiedät?! Itsellä on mm kokemusta 3kk sairaala arjesta kun vauva keskolassa/teholla, sillon minäkin olisin voinut sanoa että perkele kun en ehdi enkä tosiaan edes jaksa!!

  Mitä sillä on edes väliä jos joku ei ehdi?! Onko se sinulta pois?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä kirjoitin sitten epäselvästi, tän kirjoituksen pointti oli ylipäätänsä "ei oo aikaa" hokeman kritisointi. Silittäminen oli nyt vaan esimerkkinä, koska sen postauksen palautteesta sain idean kirjoittaa tästä ajan riittämättömyydestä. Kirjoitin tosin tunteiden kuohuessa eräästä toisesta asiasta ja näin ollen tekstiin tuli, mitä "sylki suuhun toi".
   Ei se minulta ole pois, mitä muut tekee tai ei tee :)
   Alkoi vain ärsyttämään se, että mun silittämisestä tehtiin taas niin iso numero. Minä en siitä tehnyt numeroa. Olen aiheesta kirjoittanut aikaisemminkin ja halusin vaan jakaa nykyhetkisen tilanteeni.

   Kiitos kommentistasi ja mukavaa viikonloppua sinulle :)

   Poista
 10. Mä sanon sit ihan suoraan ja rehellisesti, etten silitä koska se on ainut kotityö jota vihaan :D ei mun hattu nouse niille jotka viitsii, se on jokaisen oma valinta miten aikansa käyttää. Tätä blogia on muuten kiva lukea, vaikken kommentoikaan :) -Myy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Myy!

   Mikä silittämiseen tulee niin ei mulle mitään hattua tarviikaan nostaa! :) ne on vaan omia valintoja, mitä tekee. Kommentoi toki useammin!

   Poista
 11. Silittämiseen en nyt kommentoi, itelleni se ei tosiaan ole tärkeää. Mutta juurikin ajanjärjärtelykysymyksiä ja se, mitä pitää tärkeänä. Toisilla vaan on erilaiset harrastukset ja menot - ja lapset. Esim. vauva ei välttämättä viihdy muualla kuin sylissä, ja meilläkin jos selkänsä kääntää, niin on 2-v heti pahanteossa.. Siksipä ei paljon kotona teekkään mieli olla, käydään paljon ulkona, tapaamisissa jne. jotka taas jollekkin ymtoiselle on niitä "miten ehdit" -asioita. Priorisointia! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Turhan moni vaan verhoutuu sen "aika ei riitä" lauseen taakse, kun todellisuudessa pitäisi laittaa vaan asiat itselleen tärkeysjärjestykseen ja näin saa varmasti ajan riittämään myös sellaisille asioille jotka jää tekemättä.
   Me asutaan maalla ja olen tällä hetkellä autoton, joten tässä ei paljon omaa pihaa pidemmälle liikuta. Onneks sitä pihaa ja ulkoaktiviteetteja löytyy! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)