torstai 22. lokakuuta 2015

Vauvan hoito-ohjeet.

Neuvoloissa jaetaan paljon lippulappusia ja ohjeita, netissä on paljon tietoa mutta siltikin on asioita, jotka oppii ainoastaan omien hoitorutiinineiden avulla ja kokemuksen myötä. Keräsin oman vinkkilistastani varsinkin esikoista odottaville vanhemmille. Painotan, että nämä ovat MINUN "oppeja" joten saa kyseenalaistaa ja tehdä omalla tavalla :)

K O R V A T

Vauvan iho kerää paljon likaa ja rasvaa myös korvalehtien taakse koko matkaltaan. Kannattaa siis kostuttaa vanulappu vauvaöljyllä ja hellästi puhdistaa myös ne kohdat säännöllisin väliajoin. Tiesittekö myös, että esimerkiksi Ceridal öljyä voi laittaa suoraan korvaan, jolloin vaikku ja lika tulee sieltä ulos?

S O R M E T ja V A R  P A A T

Ekat pari viikkoa vauvalla pidetään yleensä tumppuja käsissä, jottei hän raavi itseään. Oletteko haistaneet niitä käsiä? Ne haisee todella pahalle, jos pikkuisia käsiä ja sormien välejä ei muista puhdistaa useasti päivän aikana! Varpaat kannattaa tsekata myös pari kertaa päivässä, keräävät hyvin nukkaa. Tarkista samalla, ette sormiin tai varpaisiin ole kiertynyt hiuksia/karvoja.



K A U L A , K A I N A L O T ja muut taipeet, ranteet YMS.

Varsinkin kesävauvoilla sekä pikkubuddhilla niin kuin meidän poika on, kertyy likaa, pölyä, hikeä ja ihon rasvaa helposti kaulanpoimuun, ranteisiin ja oikeastaan vähän kaikkialle. Kaulan pesen aamu - ja iltapesujen yhdeydessä, samoin käyn läpi ranteet, kainalot ja kaikki mahdolliset taipeet.

N A P A

Jos olet yhtä napakammoinen kuin minä, etkä pysty napaa itse tarpeeksi syvältä puhdistamaan, pyydä että kumppanisi hoitaisi sen joka päivä. Muistan kun Olivia ja oli pieni ja puhdistelin hänen napaa omasta mielestäni tosi hyvin, kun oltiin viikko mun vanhemmilla.. noh, kotiin palatessamme mieheni sitten kaiveli rusinoita sieltä navasta ulos. Hän siis oli vastuussa Olivian navasta ja on oikeastaan myös Alexin navastakin, mutta olosuhteuiden pakosta puhdistan napaa nyt itse. Saa nähdä minkälainen rypäle sieltä kaivautuu kun palataan Suomeen.




D - V I T A M I I N I

Suositellaan aloitettavaksi parin viikon ikäisenä, ekana päivänä yksi tippa, toisen kaksi, kolmantena kolme, neljäntenä neljä, viidentenä viisi ja siitä lähtien joka päivä viisi. 

Mä toimin Alexin kohdalla näin
1.päivä 1 tippa
2.päivä 2 tippaa
3.päivä 2 tippaa 
4.päivä 3 tippaa
5.päivä 3 tippaa
6.päivä 3 tippaa
7.päivä 4 tippaa
8.päivä 4 tippaa
9.päivä 4 tippaa
10.päivä 4 tippaa
11.päivä ja siitä eteenpäin 5 tippaa.

Ja tällä kertaa annan D-vitaminiin iltarutiineiden yhteydessä ennen nukkumaanmenoa. Näin ollaan vältytty mahdollisilta mahahuudoilta iltaisin. Aamulla ne menee jotenkin helpommin ohi, kun vauvan kanssa touhuaa joka tapauksessa eikä päällimmäisenä ole ajatuksena oma sänky ja uni.

K A R S TA

Jos vauvalla on päänahassa karstaa, suosittelen öljyhoitoja. Eli reilusti vaan vauvaöljyä päähän, hiero sitä varovasti kaikkialle, missä karstaa ja anna vaikuttaa tovin. Sitten harjaile pehmeällä vauvojen hiusharjalla sitä pois. Kannattaa ottaa alle harso tai tyynyliinaa, karstasta tulee yllätäävän paljon sotkua, kun sitä lähtee harjailemaan. Tämä kannattaakin tehdä juuri ennen kylpyhetkeä, jotta saa samalla öljyt pois hiuksista.

Punaisia näppyjä silmäluomella tai alkava S I L M Ä T U L E H D U S

Tämä jakaa mielipiteitä, mutta omien lasteni kohdalla olen kokenut toimivaksi: äidinmaito suoraan silmään, ylimääräiset pyyhitään hellästi silmän ulkoreunasta sisälle päin vanulapulla. Oman järjen mukaan tottakai sitten lääkäriin, jos ei parissa päivässä ala mennä ohi tällä hoidolla!

Vauvan N EN Ä  T U K O S S A

Sama kuin edellisessä kohdassa, ei muuta kun rintamaitoa suoraan sieraimiin ja vauvasi hengittää taas.

I L M A V A I V A T

tai lähinnä niiden helpottaminen. Meillä toimii iltaisin ilmakylpy + pierujumppa. Mahan hierontaa ja jalkojen nostelua, ilmat tulee hyvin ulos ja yöstä tulee helpompi, kun niitä ilmoja ei tarvitse ähistä ja itkeä.


V A I P P A - A L U E E N  P E S U

Kakkapyllypesuissa suosin aina lavuaarissa pesua vedellä ja pienellä määrällä vauvan iholle sopivalla pesunesteellä/vaahdolla. Jos itse kakkaisit housuun, pesisitkö sen vain vedellä? Niinpä. Kosteuspyyhkeitä käytän, kun vesipesu ei ole mahdollista. Jättikakkavesipesun jälkeen käyn vielä kosteuspyyhkeellä kaikki jalkamakkaroiden välit läpi, niihin jää usein pienesti kakkaa. Sitten huolellinen kuivaus, ilmakylpy ja puhdas vaippa. Ja poikien vanhemmat, muistakaa nostaa kiveksiä, siellä on yleensä myöskin pientä yllätystä!

V U O R O V A I K U T U S

Tee hoitorutiineista vauvalle mieluinen tilanne, jossa hän tuntee itsensä turvalliseksi ja rakastetuksi. Silitä, helli, laula ja ota kontaktia vauvaan. Kerro, mitä teet ja miltä vauvasta nyt tuntuu. Hymyile paljon <3 


Terveisin, tyytyväisen vauva äiti.




3 kommenttia:

  1. Ei oo totta, onko joku muukin yhtä napakammoinen kuin minä??! Mua ällöttää jotenki navat tai just se puhdistus! Jäänyt varmaan traumoja kun minulta piti pienenä puhdistaa illodinilla kun en ollut antanut pitkään aikaan putsata...

    VastaaPoista
  2. Tosi hyvät ohjeet!

    Mä lisäisin tuohon d-vitamiini tippojen antamiseen oikeasti masu vaivaisille vauvoille vasta 3 kk iästä eteen päin tippoja. Toki ainahan saa kokeilla! Meillä Evelyn kärsi koliikista ja d-tipat tekivät siitä vaan kamalamman. Kokeiltiin kyllä eri merkkejä, mutta kaikista vaivat pahenivat. 3 kk iässä alotettiin tipat juuri yksi tippa kerrallaan ja sitten kaikki meni hyvin.

    Emilyn kohdalla en ole edes uskaltanut kokeilla d-tippoja vielä masuvaivojen takia.

    VastaaPoista
  3. Ihan pienen vauvan kanssa hoitotilanteet on melkeinpä ainoita seurusteluhetkiä, joten kannattaa ottaa niistä kaikki irti!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)