lauantai 2. helmikuuta 2019

Iltavuoroviikko saa pään sekaisin.

Ohi on! Nimittäin iltavuoroviikko! Olen työssä, jossa palvellaan asiakkaita arkisin klo 8-22 ja lauantaisin klo 10-16. Tämä tarkoittaa totta kai sitä, että välillä sitä joutuu itsekin iltaisin tai lauantaisin töihin. Perus viikko on yleensä 8-16, 9-17 tai 10-18, mutta iltavuoro alkaa klo 14.05 ja loppuu klo 22.05. Siitä kun käppäilet autolle, joka on välillä hevonkuusessa, rapsuttelet jäät ikkunoista, annat auton lämmetä vähän aikaa ja ajelet reilun 25 kilometrin matkan kotiin, on kello helposti varttia vaille 23. Iltapala, suihku yms ja kello onkin 23.30 kun pääset nukkumaan. 

Joku voisi sanoa, että eihän tuo ole edes paha. Ei varmaan olekaan, mutta mä en vaan ole tottunut olemaan iltoja töissä. Vaikka olen ollut baarissakin 22-04.30 töissä, olen enemmän sekaisin näistä 22 loppuvista vuoroista - koska, kun teet yövuoron, olet valmistautunut siihen, että seuraava päivä menee pöhnässä, mutta kun olet tehnyt vaan 14-22 vuoron, et osaa ajatella, miten sekaisin olo on seuraavana päivänä.


Just nyt on sellainen olo, kuin olisin ollut eilen ryyppäämässä. Väsyttää, olo on huono ja vetämätön. Lapset heräsivät klo 8 aikaan ja menivät katsomaan lastenohjelmia. Itse nukahdin vielä hetkeksi ja pääsin sängystä ylös vasta vähän jälkeen yhdeksän. Koska oli pakko, kun lapsilla oli nälkä. Muuten olisin lykännyt ja lykännyt ja nukkunut vielä pikkuisen pidempään. Kuvittelin, että syödään aamupala ja menen takaisin sänkyyn, mutta nyt elimistö alkaa (ilmeisesti kiitos toisen jättikahvikupin) pikkuhiljaa heräilemään. 

Harmi, että iltavuoroviikko saa minut näin sekaisin, koska oikeasti tykkään tehdä klo 14.05 alkavia vuoroja! Aamulla saa nukkua lasten kanssa niin pitkään kuin huvittaa, aamupalan jälkeen vien lapset päiväkotiin, ehdin olemaan kolmisen tuntia yksin kotona, ennen kuin lähden ajamaan töihin ja työpäivät sujahtavat nopeasti ohi. 

Jäin miettimään 2 - ja 3 -vuorotyöläisiä. Tottuuko elimistö oikeasti siihen, että välillä ollaan aamussa, välillä päivässä ja välillä yössä? Miten te jaksatte herätä aamuisin hoitamaan lapsia ja kotiaskareita? Onko teilläkin pää täynnä hattaraa?

Karina

4 kommenttia:

 1. Kaksivuorotyöläinen yh täällä moi! Kaikkeen tottuu tai ainakin minä olen. En jaksa nousta samaan aikaan lasten kanssa vaan makoilen aina vähintään kahdeksaa ja joskus yhdeksään asti sängyssä. Mulla on välillä iltavuorosta aamuvuoroon yhdistelmä ja se on ehkä pahin. Toisaalta tykkään,kun lapset jää silloin päiväkotiin yöksi ja yksin saa aamulla lähteä töihin. Mutta noina öinä ei muutamaa tuntia enempää ehdi nukkua, joten klo 16 alkaa jo niin paha kooma etten meinaa saada mitään aikaiseksi. Pakolliset ruuat laitan jne. Aamuvuoroina herätys klo 4.30 ja silloin myös olen tosi kärttyinen illan. Kovat äänet saa hermot menemään lopullisesti ja ääntähän noista mun pojista lähtee... Joskus on pakko sanoa jo klo 19.30 pojille et äiti käy nyt nukkumaan ja te myös,mutta en koe että ajoissa nukkuminen auttaisi seuraavan päivän jaksamiseen. Nukahdan sitten klo 20.00 tai 22.30 niin aamuvuorot vaan saa mun elimistön sekaisin.
  Eli siis joo pakolliset teen ja välillä rankkaa,mutta onhan arkivapaat ihania ja se ettei tarvitse klo 8.00 olla joka aamu töissä. Itsellä jaksamista tietysti verottaa,että pyöritän arkea aina yksin vaikka mummi välillä jelppaa. Mutta armollinen kannattaa itselleen olla ja kyllä se elimistö tottuu ainakin vähän:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi apua, kaksivuorotyö ja vielä yh! Paljon tsemppiä arkeen! Hyvä, että saat välillä nukuttuakin, illasta aamuun vuorot ovat varmasti pahimpia. Hermot on kyllä kireällä täälläkin aina välillä, mut silloin pitää muistaa ettei se ole lasten vika, ja pitää hengittää itse muutaman kerran syvemmin :)

   Poista
 2. Mulla ja mun miehellä on kolmivuorotyö molemmilla, on siis aamua, iltaa ja yötä. Meillä on myös kolme lasta kohta 6v, 4v ja 1v. ja joo on rankkaa. Mutta en vois kuvitellaakkaan tekeväni pelkkää päivätyötä,tuntuis liian tylsältä :D meillä on myös paljon vuorot niin, että illan jälkee on aamuvuro, siinä ei montaa tuntia ehi nukkumaan..tuohan ois ihanteellinen jos ois viikon samaa vuoroo;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kertoa, että ei ole tylsää vaikka tekisikin vain normivuoroja! :D tekemistä on silti niin paljon. Mut kaikkeen sopeutuu ja hienoa, jos teillä arki rullaa hyvin vuorojenne mukaan :) Paljon tsemppiä sinne arkeen!

   Poista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)