tiistai 29. lokakuuta 2013

Muista omat rokotuksesi!!

Kun edessä on matka perheen kanssa ulkomaille, tulee ensimmäisenä ajatelleeksi rokotuksia.  Lapsen rokotuksia.

Entäs me aikuiset? Kuinka moni muistaa, että esimerkiksi jäykkäkouristus ja kurkkumätä rokotukset on uusittava 10 vuoden välein?  Löysin oman rokotuskortin ja minä en selvästikään ole muistanut, sillä olen viimeksi saanut edellämainitut vuonna 2002. Näiden rokotuksienhan tulisi olla voimassa koko ajan,  riippumatta siitä,  oletko kotimaassa vai ulkomailla.

Lainaus thl:n sivuilta

Jäykkäkouristuksen saa todennäköisimmin syvistä pistohaavoista

Jäykkäkouristuksen aiheuttaa haavaan päässeen tetanusbakteerin tuottama hermomyrkky. Bakteeri on yleinen maaperässä ja viihtyy itiöinä lähes kaikilla pinnoilla. Tetanusbakteeri lisääntyy hapettomassa tilassa, joten jäykkäkouristuksen saa todennäköisimmin syvistä pistohaavoista (esimerkiksi ruusunpiikin pisto, eläimen puremahaava), joihin ilman happi ei pääse.Jopa pienestäkin pistosta voi taudin saada, ja siksi kaikki ihmiset tarvitsevat rokotuksen.Jäykkäkouristus oli ennen rokotusten aloittamista yleinen, henkeä uhkaava tauti. Pienikin määrä myrkkyä lamaa lihasten hermoston toimintaa. Pitkälle edennyt tetanus johtaa hengityslamaan.Jäykkäkouristus hoidetaan aina sairaalassa. Hoidon ennuste on tehohoidon ansiosta kuitenkin hyvä.

Tottakai teille, jotka olette työelämässä on asia itsestäänselvyys, sillä työterveyshuolto pitää huolta kai tästäkin? Meistä väliinputoajista ei pidä kukaan huolta. Väliinputoajalla tarkoitan itseäni siksi, että valmistuin 2012 ja tadaa, tulin myös raskaaksi 2012 enkä ole koskaan ollut missään vakituisesti töissä enkä käyttänyt työterveyshuollon palveluita.

Havrixin laitostakin on jo 11 vuotta enkä kuollaksenikaan muista sainko sen tehosteen silloin koskaan...

Huomenna siis soitto terveyskeskukseen ja rokotevastaavalle. Omasta terveydestä on muistettava pitää huolta!

5 kommenttia:

 1. Hyi piikkejä.... mulla on verikokeet pian ja panikoiduttaa =D tsemppiä sulle!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä vihaan kans piikkejä. Verikokeessa menen aina makuulle, helpottaa vähän!

   Poista
 2. Oon huomannut ihan saman! Ja sitten, kun nuo rokotteet on voimassa sen 10 vuotta, niin sehän on niin pitkä aika, että onhan ne nyt voimassa. Kunnes tajuaa kuinka vanha itse on! Että voihan ne tosiaan olla umpeutuneet. Opiskeluaikana muistin tuon jäykkäkouristusrokotteen, vuoden myöhässä mutta muistin kuitenkin! Mutta hienoa, nyt kunb laitat asiat kuntoon voit taas kymmenen vuoden päästä miettiä, että onko muka siitä jo kymmenen vuotta.. :) Sama on minulla hammaslääkärin suhteen, kun ei ole muuten tarvetta, niin en muista sitten käydä tarkastuksissa. Vuosi sitten sain senkin tehtyä, edellisestä käynnistä olikin jo 7 vuotta *hubs!*

  VastaaPoista
 3. 10 vuotta menee ihana uskomattoman nopeasti.. Meidän lapsetkin ovat seuraavan piikin aikaan 10 vuotiata, voitko kuvitella!! :)
  Hammaslääkäri on kyllä toinen paha, mikä pitäisi muistaa silloinkin kun mikään ei vaivaa, mm.hammaskivet ois hyvä puhdistaa säännölliseti! Täytyypä sekin aika varata, hyvällä tuurilla saa just reissun jälkeen ajan!

  VastaaPoista
 4. Kiitos kun muistutit! Huomasin jäykkäkouristuksen menneen vuotta aiemmin vanhaksi juuri, kun tulin raskaaksi. Nyt on siis jo ainkain 2 vuotta yli tuo 10 vuoden uusinta-aika... Täytyykin hoitaa tuo kuntoon!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)