perjantai 8. tammikuuta 2016

Edullista kotiruokaa: Jauhelihamureke ja perunamuussi.

Meillä on menossa perinteinen säästökuukausi (ruokalaskussa) ja tässä kuussa käydään kaupassa harvoin, listan kanssa. Ostetaan harkiten, entistä enemmän vertaillen ja sunnittelmallisesti. Hävikki nollaan ja masut täyteen :) Tehdään edullisia kotiruokia (kotiruokia me kyllä tehdään normaalistikin, mutta nyt keskitytään niihin halvimpiin vaihtoehtoihin). Viime vuoden säästökuukautta käsittelevään postaukseen pääset tästä. Tässä meidän eilinen (ja tämänpäiväinen)  ruoka:



Jauhelihamureke ja perunamuussi.
(7-8 annosta)

Jauhelihamureke:

700g sika-nauta jauhelihaa (3,39e)
2 kananmunaa (0,32e)
1 Knorr ranskalainen sipulikeittopussi (0,73e)
1 Ehrmann maitorahka (0,79e)
1 iso porkkana (0,10e)
1/2 sipuli (0,10e)
suolaa (itse käytän ruususuolaa) maun mukaan
suolaton pippuriseos oman maun mukaan, (n. 1/2 tl)

Perunamuussi

2,5kg perunoita (2,55e)
1 dl maitoa (0,13e)
voita
suolaa
aromisuolaa
valkopippuria

Lisäksi: salaatti ja viherpippurikastike.

Heitä isoon kulhoon jauheliha, pari kananmunaa, silpottu sipuli, ranskalainen sipulikeittopussi, raastettu porkkana, rahka sekä mausteet. 
Nosta vuoka/pelti viereen, voitele se tai käytä leivinpaperia.
 Laita uuni päälle, 200 asteeseen.
 Riisu sormukset, pese kädet ja upota ne seokseen. 
Sekoita ja vaivaa kuin tekisit pullataikinaa kunnes seos on tasaisesti sekoittunut. Pese kädet ja jätä ne kosteaksi. Nosta taikinaseos pellille/vuokaan ja muotoile siitä yksi iso pötkö tai puolita taikina ja tee kaksi pienempää pötköä vierekkän. Jos taikina meinaa jäädä sormiin kiinni, niin kastele käsiä lisää. 
Nosta pelti/vuoka uuniin ja anna kypsyä 40-45 min.

Kuori perunat, pilko pienemmäksi ja keitä kypsäksi. Kaada vesi pois, lämmitä maito. Lisää perunoiden sekaan voi, lämmin maito, mausteet ja sekoita esim tehosekoittimella, kuitenkin niin, ettei siitä tule liisteriä.

Leikkaa salaatti ja tiskaa  perunoiden kiehumisen aikana.
Tee halutessasi itse viherpippurikastike tai käytä valmispussia. Me tehtiin itse, eihän siihen tarvita kun voita, jauhoja,  kermaa, mausteita ja  murekkeesta tullut neste :)

ANNOKSEN HINTA ilman salaattitarpeita ja kastiketta: noin 1 euro.
Tästä ruoasta tykkää lapsetkin :)

Karina

9 kommenttia:

  1. Ja jos muusia jää yli niin ihan loistava väli- tai iltapala kun tekee siitä super helppoa perunarieskaa :)

    VastaaPoista
  2. Ihanaa perus kotiruokaa ♥ Tääläkin pientä säästökuuria näin joulun jäljiltä ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on jo kolmatta vai jopa neljättä vuotta tälläinen säästökuukausi menossa. Yleensä joko tammikuu tai helmikuu :) hyvä välillä kiinnittää huomiota omaan kuluttamiseen varsinkin ruokakaupoissa!

      Poista
  3. Kotiruoka on parasta ja todella edullista, kun viitsii miettiä hieman raaka-aineita! :) Lapsetkin tykkäävät monesti enemmän kuin ravintolan ruoista! :)

    VastaaPoista
  4. Oon ihan saanu inspistä tästä sun säästökuukausihommasta, jos toteuttas ensi kuussa itsekin. Tuntuu nimittäin että kauppaan uppoo sievä summa palkasta aina.. Ja tykkään tehdä kotiruokaa, ja tää resepti lähtee myös testiin, nam!

    VastaaPoista
  5. Mä oon varmaan joka kk säästökuurilla :D en silti uskalla laskea paljonko menee kauppaan, mutta edullista ainoastaan hankin :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)