maanantai 29. syyskuuta 2014

Talous kuntoon.

Nyt, kun perheessämme on kaksi töissäkäyvää aikuista, on perheen talouskin suunniteltava eri tavalla.

Tähän asti mies on maksanut meidän kaikki vakuutukset sekä suurimmat menot, enemmän ruokalaskusta, enemmän muista maksuista. Enemmän kaikesta.

Taloushan kannattaa suunnitella vuosimenojen mukaan. Eli tehdä puhtaasti taulukko, mihin kaikkeen vuosittain on varauduttava, minkä verran rahaa menee vuodessa mihinkin ja sen perusteella jakaa loppusumma 12 kuukaudelle. Näin saa "säästettyä" joka kuukausi tulevia maksuja varten, eikä esimerkiksi vakuutusmaksut tule "yllätyksenä" tai liian suurina menoerinä.

Mitä me ollaan laskettu vuosimenoihin?

Talo ja asuminen
  • sähkö
  • vesi
  • jätemaksut
  • muut kulut: lannoitteet, bensa nurmikonleikkureihin, kaasupullot grilliin ja hyttyskarkoitelaitteeseen, puuöljyt yms
  • ruoka
  • kemikaalit, siivousvälineet
  • hygienia (vaipat yms)
  • apteekki ja lääkekulut



Vakuutukset

  • kotivakuutukset
  • henkivakuutukset
  • autojen vakuutukset
  • matkavakuutukset

Autot
  • polttoainekulut
  • muut kulut: mahdolliset korjaukset, kemikaalit, lamput yms.

Puhelimet ja internet
  • kännyköiden laskut
  • i padin käyttömaksu (3g kortti)
  • kodin internet

Lapsi/lapset
  • päivähoitomaksu
  • vaate -ja muut kulut

Säästöt
  • Olivian tilille joka kuukausi
  • Yhteiselle säästötilille joka kuukausi

Nämä ovat meidän perheen yhteisiä kuluja, jotka maksetaan jatkossa puoliksi. Riippumatta siitä, "kumman" autoon tankataan enemmän tai kenen puhelinlasku on isompi. Me olemme Perhe Oy ja kulut ovat yhteisiä. Kummankin osuus näistä kuluista on noin 950 euroa kuukaudessa. Tämän lisäksi mies maksaa omaa asuntolainaansa ja minä opintolainaani. Näin paperille kirjattuna summa tuntuu kieltämättä ihan hirveän isolle -  siirtää joka kuukausi melkein tonni yhteiselle tilille! Mutta koska melkein kaikki kulut on laskettu vähän yläkanttiin, kattaa tuo 1900 euroa kuukaudessa meidän koko elämisen. Tililtä maksetaan myös muut pienet ostokset, lahjat yms.

Kun kuvio on selvä, on asumiskulut tavallaan turvattu, ei tarvitse miettiä tai murehtia muuta, kuin että saa tarpeeksi hyvän palkan, jotta saa kulut katettua!


Myös muiden raha-asiat kiinnostaa mua aina, joten kysynkin nyt teiltä, miten teidän perheessä toimitaan? Onko yhteiset rahat vai omat? Vai osittain yhteiset ja osittain omat?

Karina








26 kommenttia:

  1. Hei! Minkä tyylistä työtä teet? Onko perus palkka hyvä? Joskus mietin kannattaako töissä käynti jos palkka pieni koska hoitomaksut ja bensa kulut ovat suht iso siivu palkasta. Ainakin jos pieniä lapsia on useampi😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!
      Olen yhtiösihteerinä valtakunnallisesti isossa yrityksessä, mutta Joensuun pienessä konttrorissamme :) Mulla on sinänsä "huono" palkka, koska saan osittain provikkaa ja mitä vähempi provikkaa, sitä pienempi palkka. Eli paine on kova. Hyvä puoli tässä kuitenkin on se, että ylärajaa ei ole, eli jos on tosi hyvä kuukausi, on palkkakin tosi hyvä :)
      En haluaisi lähteä edes laskemaan "kannattaako" tämä työpaikka rahallisesti, sillä minut on kasvatettu tekemään töitä. Eiköhän työnteko kannata aina :)

      Mutta joo, sitten kun lapsia on enemmän ja hoitomaksuja useampi kappale, on mietittävä palkkausta uudelleen!

      Poista
  2. Te olette kyllä ihailtavan järjestelmällisiä ka pitkänäköisiä. Meillä on kaikki rahat yhteisiä ja niiden käytöstä ei tarvitse keskustella sillä kaikki mitä saadaan menee pakollisiin elämiskuluihin. Minä kotihoidontuella ja mies töissä. Jos olisi ylimääräistä niin remontteihin menisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suvi. P on meillä se talouspäällikkö, joka on kouluttanut minutkin tähän :D Itsehän tuhlaisilin sinne tänne!

      Poista
  3. O_O

    Mä pidin tuollaisia ihmisiä lähinnä urbaanilegendoina! Siis noin perusteellisia ja järjestelmällisiä :D

    Meillä on seurustelun alkuajoista asti ollut aina yhteiset rahat ja minä vastaan siitä, että kaikki maksetaan ajallaan... Mutta mitään tietoa mistään menojen suuruudesta ei etukäteen ole. Riippumatta siitä mitkä meidän tulot on, aina menee kaikki ja tähän asti ainakin aina on rahat myös riittänyt. Me vaan suhteutetaan elämää vain siihen, onko rahaa paljon vai vähän.

    Vaikka pärjätään, niin teidän systeemin kopioiminen jättäisi meilläkin varmaan enemmän rahaa säästöön... Täytyykin harkita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Urbaanilegenda tässä moi ;)
      Itsehän olin aikaisemmin kova tuhlamaan ja kaikki mikä tuli myös meni. Vasta tavattuani mieheni olen alkanut säästämään ja laskemaan kulut tarkasti.

      Luulen kanssa, että tällä systeemillä jää enemmän rahaa sivuun, vaikka matkoja varten sitten :) Suosittelen siis kokeilemaan!

      Poista
  4. Me siirretään molemmat yhteiselle tilille 700e/kk, eli 1400e on meidän kuukausibudjetti, josta maksetaan kaikki vuokrasta ruokaan. Loput jää kummallekin itse käytettäviksi/säästettäviksi. Tämä toki tulee muuttumaan, kun alamme ihan oikeasti säästää omaan kotiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä kuulostaa olevan sama systeemi käytössä! :) Olen yllättynyt, miten monella loppujen lopuksi on! Aina kuulee, että "meillä maksaa se, jolla sattuu olemaan tilillä rahaa" - eihän se pidemmän päälle toimi, ainakaan mun mielestä!

      Poista
  5. Ah mä rakastan taulukoita ja suunnittelemista, joten meidän tulot ja kulut on hyvinkin tarkasti Excelissä :D Rahat ja kulut on yhteiset, ollaan sovittu kumpi maksaa mitäkin. Kumpikin myös säästetään sekä omille että yhteiselle tilille. Toki kummallakin on myös "omaa rahaa", mutta isoista ostoksista kyllä sovitaan etukäteen.

    Tosi käteväksi ollaan todettu yhteinen ruokatili, jolle kummallakin on kortti. Siirretään sille molemmat kuukausittain rahaa ja sieltä on sitten aina helppo maksaa kaupassa, ei tartte miettiä kuka maksaa milloinkin jne.

    Oon huomannut, että kun raha-asioita hieman suunnittelee etukäteen, niin säästäminen on paljon helpompaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, sä oot huomattavasti edistyneempi tässä, exelit ja kaikki! Mun pitäisi opetella Exelin käyttö kunnolla niin voisin kans tehdä kunnon taulukon! Itsehän rakastan kans listoja ja taulukoita :)

      Meillä on kans yhteinen ruokatili ollut aina, sillä tavalla, että S-Marektissa on tili, johon kaikki ostetaan ja kuun lopussa koko summa kuitataan. Toimii todella hyvin.

      Suunnitelmallisuus on raha-asioissa todella tärkeätä, niin kuin sanoitkin, sillä säästäminen konkretisoituu eikä turhia ostoksia tule niin paljon, kun on budjetti :)

      Poista
  6. Meillä ei ole koskaan riidelty raha-asioista joten hyvin ollaan saatu yhdessä kulut puolitettua, aina ei oo ihan niin tarkkaa eikä lasketa kaikkea puoliks vaan karkeasti mies maksaa lainat omat puh laskut ja minä "pienet" maksut sähkö vesi jäte jne sekä lasten hoitomaksut. Kauppaa maksetaan puoliks kumpi on enempi maksutuulella 😂 periaatteessa on yhteiset rahat mutta silti omat ! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei meilläkään olla koskaan riidelty rahasta, mun mielestä on hyvä elää perheenä ja jakaa myös kulut. Niistä "pienistäkin" kuluista tulee yllättävän paljon, jos lasket! ;)

      Poista
  7. Meillä on yhteenmuutosta asti ollut kolme tiliä - meidän yhteinen tili, lapsen säästötili sekä tili johon menee kaikki meidän ´´ylimääräinen`` säästöön pahan päivän varalle.
    Kaikki mun tuet (ja tietty tulevaisuudessa palkkani) ja miehen palkka sekä molempien veropalautukset yms. on menneet suoraan sinne meidän yhteselle tilille ja sieltä sitten kaikki menotkin maksetaan. Mielestämme kaikkein helpoin tapa, meille.

    Sitten jos rahaa jää ´´yli`` tai tulee juurikin vaikka ne veropalautukset, niin ne siirretään suoraan lisätilille ja lisäksi sovitaan joku summa minkä molemmat saa käteiselle ja saa tunkea sen rahan ihan mihin tykkää, normaalisti kun tietysti sovitaan yhdessä mihin rahaa käytetään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä on siis ihan täysin yhteiset rahat! Wau! Siihen mä en jotenkin vielä pysty.. ehkä johtuu siitä, että miehellä on asuntolaina ja mulla ei (vielä), joten en koe että ollaan tässä tasavertaisia. Tämän vuoksi onkin yhteiset kulut, omat lainat ja se, mitä palkasta mahdollisesti jää, on omaan käyttöön.

      Poista
  8. Meillä kaikki rahat on yhteisiä. Samalle tilille menee palkka, tuet ja äitiyspäiväraha. Sieltä sitten maksetaan kaikki menot ja ylimääräiset (jos jää) siirretään säästötilille. Tosi kätevää ja helppoa eikä raha-asioista ole koskaan tarvinut riidellä.
    T. Naimisissa ja kaksi lasta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nostan hattua teillekin! Teillä on kaikki täysin yhteistä ja niin perheessä kuuluu mun mielestä ollakin. Itse en siihen täysin vielä pysty, kirjoitin just ylläolevaan Petran kommenttiin miksi! ^ :)

      Poista
  9. Mielenkiintoinen aihe, varsinkin siinä mielessä että meilläkin oli aika laskeminen ja miettiminen kuinka perheen kulut jaetaan kun talo jossa asutaan (ja sitämyöten lainakin) on vain minun. Ja muutenkin, kun poikamies muuttaa rivitalosta asumaan 4 naisen kanssa omakotitaloon, niin kyllä siinä sai laittaa kaiken paperille että näki paljonko jo pelkästään asuminen maksaa ja kuinka kulut jaetaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ollaan pikkasen samassa tilanteessa, sillä talo, missä asutaan on "vain miehen" eli hänellä on asuntolaina siihen. Itse en ole vielä pystynyt alkamaan velalliseksi pankille, mutta sekin aika koittaa, kunhan työhistoriaa karttuu vähän enemmän.

      Voin vain kuvitella minkälainen alkushokki poikamiehelläsi on ollut, kun on muuttanut 4 naisen talouteen! :) Laskemalla ne kulutkin kyllä saa jaettua tasavertaisesti, asenne vaan pitää olla oikea!

      Poista
  10. Meillä on ollut alusta asti sekä yhteinen tili, että omat tilit. Yhteiseltä tililtä maksetaan kaikki laskut, vakuutukset, lainat, vastikkeet, ruuat ja matkat jne. Eli kaikki yhteinen. Ollaan aina maksettu kaikki puoliksi, molemmilta menee noin 1200-1500 €/kk yhteiselle tilille. Näin oli myös äitiysloman ja hoitovapaan aikana. Kaikki omistussuhteetkin autoissa ja asunnossa on 50/50 joten meillä toimii parhaiten se, että tilanteesta riippumatta molemmat maksaa saman verran. Toki jos tulee joku yllättävä elämäntilanne, joka romauttaa toisen talouden, tilanne katsotaan uudestaan. Mutta äitiysloman varalle mulla oli niin hyvät säästöt, että pystyin osallistumaan kuluihin täysin.

    Lisäksi on vielä omat käyttötilit omiin humputuksiin, säästötilit ja rahastot. Periaatteessa kaikki on yhteistä, mutta kuitenkin omaa. Eli jos tarve vaatii, ne on yhteisiä, mutta siihen asti molemmat saa käyttää jäljelle jäävät rahat omiin mielitekoihinsa ja harrastuksiinsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä lainaosuus nostaa tuon summan kyllä aika korkealle! Ihailen sinua, kun olet voinut säästää niin hyvin, että maksat myös äitiysloman ja hoitovapaan aikana täyden osuutesi! Sulla taitaa olla hyväpalkkainen työ ;) Hyvähyvä!

      Me ollaan kans mietitty rahastoa, pitäisi vaan ottaa enemmän selvää niistä ja vertailla tottakai!

      Poista
  11. Ennen J:n syntymää laitettiin molemmat tonni kuussa yhteiselle tilille, josta maksettiin kaikki yhteiset menot. Vuodenvaihteessa kun meilläkin on taas kaksi työssäkäyvää aikuista, niin varmaan aluksi palataan tuohon samaan, vaikka menot onkin kasvaneet. Mulla ei oo hajuakaan vuoden aikana tulevista menoista, enkä jaksa ottaa selvää :D molemmat laittaa omille tililleen myös säästöön rahaa, yhteisellä tilillä ei säästöt pysy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä systeemi sielläkin! On hyvä olla yhteistä, mutta vähän myös omaa :) Miten sitä muuten ostaa puolisolle yllätyslahjan? :D

      Poista
  12. Meillä rahat ja kulut on kans yhteiset, mut se ilmenee just niin, että mistään ei olla sovittu. Eli kun lasku tulee, se maksetaan joltain yhteisistä tileistä, missä vaan rahaa sattuu olemaan... Tuntuu ihan hullulta, että näin moni näköjään suunnittelee ja laskee näin tarkkaan. Meidän yhteiset tulot ja menot ja lapset ja lainat ja rahat on kaikki kyllä ihan sekamelskaa, mutta kertaakaan ei ole lasku ollut viikkoa myöhässä ja kaikki on aina tullut hoidetuksi. Toistakymmentä vuotta jo. Voi siis sujua näinkin! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olette varmaankin poikkeus! kaikilla kun ei suju nuo raha-asiat noin hyvin ja tiedän monta perhettä, jossa lasketaan sentilleen kumpi maksoi viimeksi kaupassa enemmän ja kumpi on kummalle 2,5 euroa nyt velkaa! Ja lapsiakin perheessä on. Se on mun mielestä ihan järjetöntä!

      Eihän sillä ole väliä, onko tilejä yksi vai kaksi vai kolme - pääasia, että perheen kesken ollaan sovussa siitä, miten niitä (ja kuka/ketkä) tilejä käyttää!

      Poista
  13. Mielenkiintoinen kirjoitus ja oikeestaan tosi hyvä aihe, varsinkin meille lapsiperheille :) Meillä on osittain omat rahat ja osittain yhteiset. Varsinkin nyt kun mä oon vielä kotona, mennään pitkälti miehen tuloilla, kun ei tuo kodinhoidontuki niin kovin suuri ole. Hyvin ollaan pärjätty, ja nimenomaan suunnitelmallisuus tuon rahankäytön suhteen on yksi iso juttu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pörrösukka :)
      On niin ajankohtainen meidän perheessä tämä, että oli pakko myös kirjoittaa tästä!
      Suunnitelmallisuus on iso juttu, samaa mieltä. Me elettiin kansa pitkään enemmänkin miehen tuloilla. Kotihoidontuki oli mulla verojen jälkeen noin 240 euroa kuussa, ja tein sitten satunnaisia promokeikkoja niin, että sain 500-600 euroa kuussa yhteensä kasaan, sillä sai elettyä sitä peruselämää, säästöillä sitten matkustettiin :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)