maanantai 27. heinäkuuta 2015

Luomumansikoita sekä mansikkarakkautta.

Instagram-seuraajat saattavatkin muistaa, että me käytiin perheen kanssa viime viikolla poimimassa mansikoita pakkaseen. Raskausviikkoja oli silloin 39+4 ja lähtö mansikkapellolle tuli vähän spontaanisti vaikka useasti oltiinkin puhuttu, että tänä kesänä käydään poimimassa mansikat itse.

Mun ja mieheni näkemys siitä, mikä on paljon mansikkaa oli hieman eriävä, sillä mies ajatteli, että me oltais käyty keräämässä sellainen viiden kilon laatikko (saanko nauraa) ja minä olin sitä mieltä, että 15kg nyt pitää ainakin kerätä. 12kg pakkaseen ja 3kg syöntiin.

Lähdettiin tosiaan koko perheen voimin, hieman aivottomina matkassa vain yksi puolen litran vesipullo ja kolme banaania. Keräilyastiat olimme sentään tajunneet ottaa mukaan! Puolitoista tuntia pellolla ja astiat täynnä mansikoita, suuntasimme punnitsemaan ja maksamaan marjat ja hupsista vaan, oltiinkin kerätty 24 kiloa


Aivan mielettömän isoja, makeita ja hyviä mansikoita! Lajikkeena polka, ahh, tykkään! Tila, mistä mansikat kerättiin, on valittu tänä vuonna vuoden 2015 pohjoiskarjalaiseksi marjatilaksi. Kyseessä oli siis Sikiönmäen luomutila Oravinsalossa (lähellä Rääkkylää). Heiltä löytyy myös ajantasalla olevat nettisivut osoitteesta www.luomumansikka.fi , josta löytyy niin hinnat kuin ajo-ohjeetkin. Voin lämpimästä suositella paikkaa. Me saatiin todella hyvää palvelua, pellot oli hyvässä kunnossa, marjat priimaa ja reissusta jäi kaikin puolin niin hyvä mieli, etten koko päivänä puhunutkaan muusta kuin mansikoista.Mä nimittäin RAKASTAN mansikoita. Olen aina rakastanut ja tämän vuoksi olinkin omasta mielestäni maailman onnellisin lapsi, kun sain 13- vuotiaana olla kaksi viikkoa poimimassa perhetutun mansikkatilalla mansikoita työkseni. 14, 15, 16 ja vielä 17- vuotiaanakin olin mansikanpomijana Varpaisjärvellä ja ne kesät sisältävät paljon hyviä muistoja. Itsenäistymistä, vastuun oppimista, rahan arvon konkreettista ymmärtämistä jne. On muuten ihan eri juttu kerätä työkseen  aamulla klo 7 vesisateessa mansikoita, kun päivällä auringonpaisteessa omalle perheelle!

Vuonna 2005 olin 18-vuotiaana Kuopion torilla mansikanmyyjänä, kesä 2006 vierähti Joensuun Torikahviossa ja kesät 2007-2009 mansikan/marjojen myyjänä Helsingissä. 2007 olin kokonaan Kauppatorilla, 2008 Hakunilassa ja 2009 Kalliossa/Vallilassa. 

Mansikoita on siis tullut niin kerättyä kuin myytyäkin. Tämän vuoksi itsepominta on mulle täysin luonnollinen vaihtoehto, sehän on kuin ajassa palaisi taaksepäin :) Ja itsepoiminnassa on ehdottomasti parasta se, että voi kerätä suoraan ilman kantoja ja koriin tuskin sattuu kovin montaa huonoa mansikkaa! 

Pakkaseen tuli tänä vuonna nyt laitettua 21 kiloa. Vielä jäi onneksi hieman tilaa mustikoillekin, herukatkin pitäisi survoa jonnekin.. ja vadelmat. Apua. Pitää varmaan alkaa syömään mansikoita pois edestä :))

Mies innostui vielä leipomaan mansikkakakunkin samana iltana!

Minkälaisia määriä teillä pakastetaan talven varalle? Perheenkoonkin voi mainita, sehän riippuu varmasti pitkälti siitä :)

Mansikkaisia päiviä <3

Karina


12 kommenttia:

 1. Oi nam :) Mä haluaisin kanssa mennä poimimaan mansikoita, mutta mä en tiijä onko täällä meillä päin sellaista paikkaa mistä saisi poimia..

  Mansikkakakun aion kuitenkin vielä tänä kesänä väsätä, vaikka sitten ihan kaupasta myytävistä mansikoista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa olla ajoissa, jotenkin se mansikka-aika vaan menee kohisten ohi! :)

   Poista
 2. Hei Wau mikä mansikkasaalis <3 mansikat on niin ihania <3 ja sulla kunnon historia vielä niiden kanssa :)
  Mä oon nyt kahden vaiheilla että pakastetaanko vai ei, jos pakastetaan niin pitää ostaa uusi arkkupakastin ja jos siihen satsataan niin voisin kuvitella että joku 20kg ois hyvin! Loppuuhan ne toki jossain vaiheessa, meille kun ei tunnu ikinä mikään riittävän :D (7hengen perhe)..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakasta ihmeessä! Mieti niitä mansikkasmoothieita ja marjasoppaa yms ihanaa sitten syksyllä ja talvella!

   Poista
 3. Oot kyllä super kun jaksoit vielä mansikoita keräillä <3 En malttaisi odottaa, että teidän pienokainen syntyy !Tsemppiä<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En malttaisi minäkään! :)
   Kiitos Emmi <3

   Poista
 4. Oii mitä mollukoita! <3 en oo vielä ostanut ensimmäistäkään laatikkoa pakkaseen :O täytyy pitää kiirettä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidä! Maku ja koko muuttuu koko ajan, hintakin :) hei, voitit mun arvonnassa enkä vieläkään ole laittanut sulle spostia! Jos siis lukaiset tän niin laitatko mulle yhteiystietosi karinakamarainen@msn.com, kiitos! Yritän kyllä muistaa laittaa sulle viestiä

   Poista
 5. Meillä kotona on syöty aina paljon marjoja. Päivittäin. Ite en niin paljo käytä mut mansikkaa on nyt ostettu 25 kg

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kans! Äiti teki tosi usein mansikka-mustikka-vadelmasoppaa :)

   Poista
 6. Voi Varpaisjärvi! Siellä asuu mun mummot ja ukit :)

  Oonkin joskus aiemmin kommentoinut, että blogia oon lukenut Olivian odotuksesta saakka. Meillä oli tytön laskettu aika 21.3.2013 mutta hän päättikin viipyä masussa rv42+2 asti ja syntyi siis huhtikuun puolella viikon käynnistelyn jälkeen. Nyt meillä on tytön lisäksi huomenna 5 viikon ikäinen pieni pikkuveli! :) Hän oli lähes täsmällinen syntyessään rv40+3 ja kerettiin juuri ja juuri sairaalaan ja synnytyssaliin kun hän työnsi itsensä ulos :D

  Tsemppiä raskauden viimemetreille ja synnytykseen! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, iso kiitos! Onpa mukavaa, että olet jo noin pitkään ollut lukijana! Onnea pikkuisesta! Täällä nyt vielä odotellaan hetki, tänään rv 40+3, kyl se kohta :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)