torstai 27. maaliskuuta 2014

Mielipidekirjoitus: Lapsilisät.

Lapsilisät tai lähinnä niitten pieneneminen on ollut viime aikoina syystäkin tapetilla. Suomessa on kieltämättä kummallinen ilmiö - kun kyse on säästämisestä, otetaan vähävaraisilta ja pienituloisimmilta se vähäkin pois. Eihän ne ees huomaa, kun ei niillä oo muutenkaan rahaa periaatteella kenties?

Kahdeksan euron pudotus kuukausittain on lähes 100 euroa per lapsi vuodessa. Satasella saa jo yhdelle lapselle laadukkaan talvihaalarin! Käytettynä ostaessa vielä talvikengätkin. Joillekin se lapsilisä on oikeasti todella tarpeellinen tulo ja jo keskutelupalstoja seuratessa voi huomata, että hyvin monella tili lähestyy loppukuusta nollaa ja lapsilisä on suuri pelastus. 

Mun mielestä tämä on kauhean surullista. Lapset ovat meidän tulevaisuus ja kasvattajina me olemme vastuussa heidän elintavoistaan ja -laadustaan. En nyt väitä, että 8 euron häviäminen laskee elintasoa millään tavalla, mutta kyse on periaatteesta. Miksi lapsiperheitä rangaistaan?

Onneksi meidän perhe ei ole riippuvainen lapsilisistä, ne tulevat kyllä minun tililleni, mutta ovat automaattisena maksuna meidän yhteiselle S-tilille, josta maksellaan kaikki Oliviaan liittyvät maksut. Turvaistuimet, vaunut, vaatteet jne. Vaipat ja ruoat menee ihan normi kauppalaskuun. Tarpeen ne rahat joka tapauksessa tulevat ja ennenkaikkea käyttöön.

Sinänsä en itse välttämättä osaa kaivata sitä kahdeksaa euroa kuukusittain, mutta osaan kyllä kaivata sitä satasta vuosittain. Mulla on tapana laskea pienetkin säästöt vuositasolla, esimerkiksi, kun siirryin käyttämään kauppakasseina kangaskasseja, laskin, että vuosittainen säästö on noin 50 euroa. Se on mun mielestä paljon noin pienestä muutoksesta.

Tekisi mieli sanoa, että ei se yhteiskunta sillä tavalla pyöri, että meillä kaikilla olisi kivaa. Välillä tulee epämiellyttäviä uudistuksia, niihin on vaan sopeuduttava. Jos hallitus on nähny, että tämä leikkaus tuo vähiten muutoksia ihmisten arjessa, niin silloin meidän on luotettava heihin. Me olemme itse äänestäneet nämä ihmiset sinne. Toistaiseksi valtio on pysynyt kuitenkin kasassa, emme ole menneet maksulliseen koulujuärjestelmään tai samanlaiseen sairausvakuutuspolitiikaan kuin esimerkiksi Jenkeissä. Me kuitenkin saamme omista veroista jotakin takaisinkin. Me olemme pieiniä muurahaisia tässä yhteiskunnassa. Deal with it. Vaikka kuinka demokratinen maa ollaankin, niin ei meitä näissä asioissa tulla kuitenkaan kuuntelemaan. 

Mikä on siis minun mielipide koko hommaan? Sanotaan näin, että en asiasta pidä, mutta hyväksyn, koska en osaa sanoa, mikä olisi sitten parempi kohde leikata. Jos osaisin, olisin politiikassa mukana. 


Mitä mieltä te olette?

12 kommenttia:

 1. Hyvä kirjotus! Meillä ihan sama!! Pienetkin säästöt lasketaan. Musta tää koko sirkus on todella kohtuutonta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, just oon kuule lukemassa sun postausta aiheesta! :)

   Poista
 2. Pakko sen verran kommentoida, että se ärsyttää suunnattomasti, että veroja nostetaan kaikessa, mutta koko ajan vähennetään sitä, mitä niillä veroilla saadaan. Amerikassahan ei veroja sitten maksetakaan niin paljon kuin täällä Suomessa, mutta terveydenhuollosta maksetaan sitten maltaita. Nytkin koko ajan huonommin saat lääkäriaikaa, ja kaikkeen et edes saa. Kouluissa saa koko ajan huonompaa ruokaa kuin aiemmin. Poliiseja vähennetään, neuvolakertoja vähennetään. Koko ajan siis vähennetään niitä, mistä me veroina maksamme, mutta veroja maksetaan vain enemmän. Ihan ei mene jakeluun minulla. Mihin siis ne rahat menevät? Muille mailleko?

  Eniten näissä päätöksissä itseäni ärsytti taas kerran bensaveron korotus ja energiaveron korotus. Täällä kun ei julkiset toimi niin kuin Helsingissä, ja oman auton käyttö on pakollista. Ja valitettavasti meillä on sähkölämmitys, täytyy varmaan muuttaa. No ei.

  Mutta siis, vihaan näistä asioista puhumista, kun tulee niin kamala riittämättömyyden tunne, kun asioille ei oikein voi mitään. Äänestämiselläkään ei oikein voi vaikuttaa, kun esimerkiksi katsahtaa Jutta Urpilaisen vaalilupauksiin ja näihin päätöksiin...

  VastaaPoista
 3. Mä vihaan kans näistä asioista puhumista, mutta nyt halusin saada keskustelua aikaiseksi juuri siitä syystä, että meitä ei kuunnella!

  Meilläkin on kaksi autoa, koska on pakko olla, jotta pääsee liikkumaan, kaupunkiin on matkaa eikä julkisia voi oikein kehua, vaunujen kanssakin pääsee vaan puolet matkasta ilmaiseksi! Eka puoli pitäisi maksaa, jotta pääsee "kaupunkialueelle" ja linja-autotkin on niitä kunnon isoja busseja, joihin ei voi mennä vaunujen kanssa sisälle. Auto siis pakollinen. Mä alan käymään jatkossa bensan Venäjältä, sinne on reilu sata kilsaa, mut halvemmaks se vaan tulee jokatpauksessa!

  Tuo on niin totta, veroja nostetaan, mutta kaikkia palveluita sitten vähennetään, mihin ne rahat ihan oikeasti menee??

  VastaaPoista
 4. Ja yhtä aikaa tän leikkauksen kans on uuisia miten kansanedustajien palkat nousee 20 e ja ens vuojen maaliskuussa lisää.. ei ne lapsilisät mikään säästö oo ku ne menee isojen herrojen palkankorotuksiin.. koko maa veloissa korvia myöten muutenki ja kasataan lisää kataisen voimin tukipaketteja johki jeeraan.. blaah että ei voi ymmärtää.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsilisillä saadaan arviolta 100-150 miljoonan säästöt, ne nyt tuskin ihan kaikki kansanedustajien palkkoihin menee, vaikka kyllä se pistää ärsyttämään, että heille tulee joku ihmeen 20 euron palkkakorotus vielä! Siis ihan kuin niille ois 20 eurolla suurikin merkitys.

   Poista
 5. Muakin kyllä ketuttaa suuresti että aina karsitaan heikoimmilta, lapsiperheiltä, työttömiltä jne. Mutta kuten sivusitkin, jostain täytyy karsia. Ja jos vaihtoehtona oli alvin korotus, on tämä parempi ratkaisu. Täytyy kuitenkin muistaa että on sekin jo aika hienoa että saadaan edes se satanen/lapsi. Mutta ihan oikeasti, kyllä niitä karsimiskohteita olisi parempiakin. Kansanedustajien määrä/palkkiot, hiton yleinen asevelvollisuus... (jos suomi joutuisi sotaan, mitä näin ydinaseaikana meidän armeijalla tehtäis..) kreikkaan ynnä muihin en ota kantaa, koska kyllä ne vaikutukset tännekin yltäisi jos sitä rahaa ei annettaisi.

  Summasummarum, persiistä että taas köyhiä kyykytetään, mutta pakko se jossain on kiristää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossakin on kyllä pointti, mitä me meidän pienellä armeijalla tehtäisiin, jos ihan oikeasti puhkeaisi joku sota? Ja miten todennäköistä se edes olisi??
   Pakkohan se on joo jostain kiristää ja kuten Urpilainen eilisessä haastattelussa sanoi: ratkaisuja on tehtävä, jottei valtion velat jää meidän lapsille maksettavaksi, joten ymmärrän kyllä.

   Poista
 6. Mäkin uskon että ne muutamat eurot kuukausittain ei mitenkään ratkaisevasti muuta meidän taloutta, mutta kyllä se vuositasolla kuitenkin merkitsee. Tuntuu kyllä käsittämättömältä, miksi näitä leikkauksia tehdessä aina otetaan pois just niiltä, joita pitäisi paremminkin vaalia, kuten nyt tässä tapauksessa lapsilta.

  Hyvät säästöthän noilla saa ja ymmärrän että niitä on tehtävä, mutta olisihan se kohde voinut olla jokin muu. Vaikkapa nyt ne kansanedustajien palkat. Mitenköhän ne palkat muuten määräytyy, onkohan tuo 20 euroa palkankorotusta lisää heidän palkkoihinsa tuntitasolla vai päivätasolla vai miten? Jos palkka kuitenkin nousee 20 euroa tuntitasolla, niin aikamoiset säästöt oltaisiin saatu silläkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, mutta itse ymmärsin, että he saisivat 20e/kk lisää, mikä on jo sinänsä naurettava "korotus", sillä he tuskin sinne tuhansien eurojen palkkaansa edes kahatkymppiä kaipaavat :/ Mut onhan se ollut niin raskasta tehdä uusia lakeja ja uudistuksia ja päättää leikkauksista..mm.

   Poista
 7. Mutta tosiasiahan on se, että Suomen valtio (eli käytännössä me suomalaiset ihmiset) olemme eläneet velaksi, mikä ei voi jatkua loputtomiin - pakko sitä velkaa on alkaa maksaa pois muullakin kuin velkarahalla. Ja tämän takia JOKAINEN joutuu tavalla tai toisella kiristämään kukkaronnyörejään. Jotenkin ihmiset tuntuvat ajattelevan, että eihän se mua koske, jos valtiontaloudella menee huonosti.

  Itse hyväksyn tämän lapsilisän leikkauksen - kuten itse sanoit, se ei kuukaudessa tunnu kovin suurelta menetykseltä, mutta kun se otetaan kaikilta, niin se on jo valtiontaoudelle iso summa.

  -katariina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta. Velkaa on saatava jollain tavalla pois ja varsinkin eilisen Urpilaisen haastattelun jälkeen, on totta, että jos ei leikkauksia tehdä nyt, niin meidän lapset saavat aika velkaisen maan ja talouden hoidettavakseen. Loppujen lopuksi, ihan mistä vaan oltais leikattu tai alvia korotettu, niin ainan nousisi vaan haloo.Sokeasti ei tietenkään pidä kaikkea ajatella, mutta uskon, että näin voi olla parempi ja leikataan sieltä, mistä voidaan.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Vastaan pian :)